Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνίδα διδάσκει brain gym σε σχολεία του Περού και Χιλής

Ελληνίδα διδάσκει brain gym σε σχολεία του Περού και Χιλής

«Το διάβασμα δεν γίνεται μόνο με το μυαλό» τονίζει η μοναδική στην Ελλάδα εξειδικευμένη κινησιολόγος που διδάσκει brain gym. Η Μαρία Καρακωνστάνογλου θα βρεθεί από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Περού και τη Χιλή με σκοπό να μιλήσει σε ομάδες δασκάλων για την κιναισθηματική νοημοσύνη και να τους διδάξει αφιλοκερδώς κομμάτι της μεθόδου Brain gym. Στόχος, σύμφωνα με την κινησιολόγο, να μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στην διδασκαλία και κυρίως να μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

«Το διάβασμα δεν γίνεται μόνο με το μυαλό» τονίζει η μοναδική στην
Ελλάδα εξειδικευμένη κινησιολόγος που διδάσκει brain gym. Η Μαρία
Καρακωνστάνογλου θα βρεθεί από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο του
2018 στο Περού και τη Χιλή με σκοπό να μιλήσει σε ομάδες δασκάλων για
την κιναισθηματική νοημοσύνη και να τους διδάξει αφιλοκερδώς κομμάτι της
μεθόδου Brain gym. Στόχος, σύμφωνα με την κινησιολόγο, να μπορέσουν να
είναι πιο αποτελεσματικοί στην διδασκαλία και κυρίως να μπορούν να
βοηθήσουν ουσιαστικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Καρακωνστάνογλου ανέφερε ότι αυτούς τους έξι μήνες το «Walk With Me», όπως είναι ο τίτλος του project, θα καλύψει ολόκληρο το νομό Moquegua στο νότιο Περού –πρόκειται μια από τις φτωχές περιοχές της χώρας- όπου θα διδαχθούν 750 δάσκαλοι μεταδίδοντας αυτές τις γνώσεις σε χιλιάδες μαθητές και θα τελεί υπό την επιστημονική και ακαδημαϊκή αιγίδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Moquegua.

Στη Χιλή θα ξεκινήσει τα μαθήματα σε ομάδες δασκάλων από την Αρίκα, περιοχή βόρεια της Χιλής, μετά θα κατευθυνθεί στο Πάιλακο όπου θα διαμείνει δύο εβδομάδες. Πρόκειται να διδαχθούν 250 δάσκαλοι επηρεάζοντας περίπου 5.000 παιδιά από διαφορετικές περιοχές. Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα η κ. Καρακωνστάνογλου θα διατηρεί ένα διαδικτυακό ημερολόγιο, μια ιστοσελίδα του project «Walk With Me» στο οποίο θα καταγράφει καθημερινά τις εμπειρίες της από αυτό το ταξίδι. «Η ιδέα της Λατινικής Αμερικής είναι ένα όνειρο ζωής για μένα. Στους απώτερους στόχους μου είναι να επισκεφθώ και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό».

Τι είναι η εξειδικευμένη κινησιολογία και το brain gym

Η Μαρία Καρακωνστάνογλου ξεκαθαρίζει ότι «η εξειδικευμένη κινησιολογία βασίζεται στην αρχή πως οτιδήποτε μας έχει συμβεί από την στιγμή της σύλληψής μας και μετά, εγγράφεται στο σώμα μας. Και χρησιμοποιεί το εργαλείο του μυϊκού τεστ για να ανακαλέσει πληροφορίες που σχετίζονται με κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε. Βασικά, ο όρος εξειδικευμένη κινησιολογία είναι ένας γενικότερος όρος-ομπρέλα για διάφορες κατευθύνσεις όπου η καθεμιά δίνει την έμφασή της και σε ένα διαφορετικό κομμάτι που μπορεί να είναι το σώμα, ή τα συναισθήματα, η ενέργεια του σώματος και οι μεσημβρινοί, κλπ».

Όσο για το Brain Gym υπογραμμίζει ότι «είναι ένα πρόγραμμα φυσικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις μαθησιακές ικανότητες ατόμων κάθε ηλικίας. Συμπεριλαμβάνει 26 εύκολες και διασκεδαστικές κινήσεις που επιφέρουν γρήγορες -και συχνά θεαματικές- βελτιώσεις στη συγκέντρωση, τη μνήμη, την ανάγνωση, τη γραφή, την οργάνωση, την ακρόαση, το συντονισμό κινήσεων κα. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν καθώς η κίνηση γενικά απελευθερώνει την επικοινωνία σε επίπεδο εγκεφάλου. Το Brain Gym μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση ενός μεγάλου φάσματος δεξιοτήτων μάθησης, προσοχής και συμπεριφοράς».

Όπως διευκρινίζει η κ. Καρακωνστάνογλου το Brain Gym αναπτύσσει τους νευρικούς διαύλους του εγκεφάλου με τον τρόπο που ακολουθεί η ίδια η φύση, δηλαδή μέσω της κίνησης. «Διότι λέμε ότι για να διαβάσει κάποιος ή να γράψει κάτι, απλά χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει και δεν σκεφτόμαστε το ρόλο που παίζει το σώμα στην διαδικασία αυτή. Δεν σκεφτόμαστε ότι για να διαβάσει το σώμα του πρέπει να είναι ήσυχο, αλλά ότι απλά θέλει να συγκεντρωθεί. Η συγκέντρωση όμως είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της δυνατότητας προς το σώμα να ηρεμήσει. Για παράδειγμα ο καθένας από εμάς έχει μια δεξαμενή ενέργειας. το σώμα από μόνο του για να μπορέσει να λειτουργήσει θα πάρει το 50% από αυτή την ενέργεια. Οτιδήποτε άλλο από κει και πέρα χρειαστεί το σώμα θα την πάρει από το υπόλοιπο».

Η κ. Καρακωνστάνογλου υπογραμμίζει ότι το Brain Gym δημιουργήθηκε καταρχήν για να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες και προκλήσεις, όπως για παράδειγμα τη δυσλεξία, τη δυσπραξία, το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και την Υπερκινητικότητα. «Τώρα πλέον, χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ποιότητας ζωής από ανθρώπους όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων, από την εκπαίδευση και τις τέχνες, τον επιχειρηματικό κόσμο, όσους ασχολούνται με την παροχή φροντίδας και περίθαλψης, τον αθλητισμό και την προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη. Οι κινήσεις μπορούν να γίνουν με ασφάλεια από ανθρώπους σχεδόν κάθε ηλικίας και κινητικότητας μέσα σε ελάχιστο χρόνο».

Ως μέθοδος διδάσκεται σε σχολεία στην Αγγλία και τη Γερμανία. «Επίσης, χρησιμοποιείται στο Ισραήλ, την Ελβετία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σε πάρα πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται η μέθοδος του Brain Gym».

Τα οφέλη σε παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου

Στην περίπτωση παιδιών του Δημοτικού, το Brain Gym βοηθά σε θέματα όπως:
• Γραφή
• Ανάγνωση
• Κατανόηση των γραμμάτων που πρέπει να γράψουν και του νοήματος αυτού που γράφουν
• Αριθμητική
• Προσπάθεια αποφυγής σχολείου
• Έλλειψη συγκέντρωσης
• Διάβασμα στο σπίτι
• Προσαρμογή στο νέο περιβάλλον

Στα παιδιά του νηπιαγωγείου βοηθά σε θέματα:

• Αποχωρισμός από την οικογένεια
• Προσαρμογή σε άγνωστο περιβάλλον
• Κοινωνικοποίηση με άλλα παιδιά
• Νυχτερινή ενούρηση
• Επιθετικότητα
• Φάγωμα νυχιών
• Απαλλαγή από την πιπίλα
• Ζήλια απέναντι στα αδέλφια
• Υπερ-κινητικότητα
• Έλλειψη συγκέντρωσης
• Συντονισμός ποδιών/χεριών/ματιών

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024