Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από τον Βαρουφάκη στον Τραμπ «ενήλικες στο δωμάτιο»

Από τον Βαρουφάκη στον Τραμπ «ενήλικες στο δωμάτιο»

Οι «Ενήλικες στο δωμάτιο» έγιναν της μόδας λόγω του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη, όμως η πατρότητα της έκφρασης δεν είναι δική του. Προϋπάρχει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και τελευταίως επανήλθε στο προσκήνιο λόγω του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, προφανώς, δεν είναι ο «ενήλικας» αλλά ο έφηβος που έχει ανάγκη από «ενήλικες στο δωμάτιο» για να τον συγκρατούν.

Οι «Ενήλικες στο δωμάτιο» έγιναν της μόδας λόγω του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη, όμως η πατρότητα της έκφρασης δεν είναι δική του. Προϋπάρχει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και τελευταίως επανήλθε στο προσκήνιο λόγω του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, προφανώς, δεν είναι ο «ενήλικας» αλλά ο έφηβος που έχει ανάγκη από «ενήλικες στο δωμάτιο» για να τον συγκρατούν.

Σύμφωνα με άρθρο στο επόμενο τεύχος του New York Review of Books, που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα, η έκφραση επανήλθε στην καθημερινότητα απ’ όταν ο Τραμπ άρχισε να συνθέτει το επιτελείο του. Στις 4 Δεκεμβρίου, όταν όρισε τον Τζέιμς Μάτις ως υπουργό Άμυνας, το Politico έγραψε ότι «επιτέλους υπάρχει ένας ενήλικας στο δωμάτιο».

Τον Ιανουάριο, προστέθηκε και άλλος «ενήλικας στο δωμάτιο», ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Τον Φεβρουάριο, οι Financial Times έγραψαν ότι ο Τίλερσον και ο Τζον Κέλι, τότε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και σήμερα προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, «αποτελούν την ενήλικη πτέρυγα του νέου καθεστώτος». Στους «ενήλικες» προστέθηκε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ. Ρ. ΜακΜάστερ.

Έκτοτε η έκφραση καθιερώθηκε για να περιγράφει την μικρή αυτή ομάδα που «κρατάει τα μπόσικα» στις εξαλλοσύνες του Τραμπ. Οι ισορροπίες εντός της τετραμελούς ομάδας αλλάζουν -για παράδειγμα ο Κέλι, αφότου ανέλαβε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου θεωρείται ο «ηγέτης του κλαμπ των ενηλίκων» ενώ ο Τίλερσον είναι σήμερα ο τελευταίος τη τάξει στο κλαμπ λόγω της αυξανόμενης περιθωριοποίησής του ως υπουργού Εξωτερικών. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο ρόλος τους.

Η έκφραση «ενήλικες στο δωμάτιο» χρησιμοποιείται στην Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες, όμως η έλευση του Τραμπ άλλαξε την σημασία της. Στο παρελθόν, «ενήλικες» ήταν εκείνοι των οποίων οι απόψεις και η ιδεολογία ήταν κεντρώες, πραγματιστικές και μετριοπαθείς ενώ στον αντίποδα βρίσκονταν εκείνοι που χρειάζονταν την «επίβλεψη ενηλίκων».

Για παράδειγμα, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις τελευταίες εκλογές Μπέρνι Σάντερς δεν θα ανήκε ποτέ στους «ενήλικες» -«παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά μεγάλος για να πάρει σύνταξη», γράφει το New York Review of Books- όπως ούτε ο Ραλφ Ντέιντερ, που έχει βάλει επανειλημμένως υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος για την προεδρία των ΗΠΑ. Η ειδοποιός διαφορά των τελευταίων από τους ενήλικες ήταν οι απόψεις τους και όχι ο χαρακτήρας ή η ωριμότητά τους.

Ύστερα από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, άλλαξε η σημασία της έκφρασης «ενήλικες στο δωμάτιο» και πλέον αναφέρεται περισσότερο στη συμπεριφορά και στον χαρακτήρα και όχι στις απόψεις.

«Για πρώτη φορά, η Αμερική έχει έναν πρόεδρο που δεν συμπεριφέρεται σαν ενήλικας», γράφει το New York Review of Books. «Είναι συναισθηματικά ανώριμος: λέει ψέματα, χλευάζει, προσβάλλει, εκφοβίζει, μαίνεται, επιδιώκει εκδίκηση, εκθειάζει τη βία, κομπάζει, αρνείται να δεχθεί κριτική… Συνεπώς καθιερώθηκε η εξής δυναμική: ο Τραμπ τα κάνει μαντάρα και οι Αμερικανοί στρέφονται στους »ενήλικες» για να καθαρίσουν για λογαριασμό του».

Το θορυβώδες, απειλητικό στυλ του Τραμπ έχει εντείνει την ανησυχία ότι μπορεί να κάνει κάτι καταστροφικό από παρόρμηση, να εξαπολύσει για παράδειγμα επίθεση με πυρηνικά. Η ανησυχία αυτή ενίσχυσε, με την σειρά της, τον ρόλο και την σημασία των «ενηλίκων» ως φύλακες ή κηδεμόνες του προέδρου. Και η έκφραση «ενήλικες στο δωμάτιο» χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στην Ουάσινγκτον, εμπνέοντας ενδεχομένως και τον έλληνα συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου.

Τάνια Μποζανίνου

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024