Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φως στο μυστήριο με τον ραδιενεργό εισβολέα ρουθήνιο-106

Φως στο μυστήριο με τον ραδιενεργό εισβολέα ρουθήνιο-106

Μπήκε απρόσμενα στη ζωή των Ευρωπαίων σαν... ραδιενεργός εισβολέας άγνωστης προέλευσης. Το ισότοπο ρουθήνιο-106 άφησε τα ίχνη του στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Μπήκε απρόσμενα στη ζωή των Ευρωπαίων σαν… ραδιενεργός εισβολέας άγνωστης προέλευσης. Το ισότοπο ρουθήνιο-106 άφησε τα ίχνη του στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία.

Μούδιασμα και στο άκουσμα μόνο περί ραδιενέργειας – δεν είναι μόνο η μνήμη του Τσερνόμπιλ που ξύπνησε, είναι και η ζώσα πραγματικότητα μιας εποχής βίαιης, με το φόβητρο των πυρηνικών να έχει βγει από το καβούκι του.

Το Ru-106 παράγεται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και δεν θυμίζει σε τίποτε το ευγενές μέταλλο ρουθήνιο που χρησιμοποιείται σε φωτοβολταϊκά, σε καταλύτες ή και στη μύτη ακριβών στιλογράφων.

Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για το ρουθήνιο-106, καθώς οι χαμηλές τιμές συγκεντρώσεων που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας από 27 Σεπτεμβρίου ως 5 Οκτωβρίου 2017, όπως επισημαίνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομική Ενέργειας, «δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον».

Διαβάστε περισσότερα στο tovima.gr

in.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024