Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πού βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή σπιρτόκουτων στην Ευρώπη;

Πού βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή σπιρτόκουτων στην Ευρώπη;

Σπάνια χρησιμοποιούμε πια σπίρτα. Μόνο σε παλιό σινεμά βλέπουμε τη σαγηνευτική σκηνή να βάζει μια γυναίκα στα χείλη της τσιγάρο και δυο ανδρικά χέρια να βγάζουν σπίρτο από το σπιρτόκουτο να της το ανάψουν. Θυμόμαστε, όμως, πόσο όμορφα ήταν κάποτε τα σπιρτόκουτα.

Σπάνια χρησιμοποιούμε πια σπίρτα. Μόνο σε παλιό σινεμά βλέπουμε τη σαγηνευτική σκηνή να βάζει μια γυναίκα στα χείλη της τσιγάρο και δυο ανδρικά χέρια να βγάζουν σπίρτο από το σπιρτόκουτο να της το ανάψουν.

Θυμόμαστε, όμως, πόσο όμορφα ήταν κάποτε τα σπιρτόκουτα. Και πλέον, έχουν αποκτήσει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σπίτι τους, στην πόλη Τομάρ της Πορτογαλίας. Το Museu de Fósforos.

Αυτό είναι το απίστευτο αποτέλεσμα της περιέργειας και αποφασιστικότητας ενός ανθρώπου, του Ακουίλες ντα Μότα Λίμα. Η εμμονή του με τα σχέδια στα σπιρτόκουτα γεννήθηκε το 1953, όταν, ταξιδεύοντας με πλοίο για Λονδίνο, να παρευρεθεί στη στέψη της Ελισάβετ της Δεύτερης, συνάντησε στο κατάστρωμα μια Αμερικανίδα που τον παρακάλεσε να αναζητήσει γι’ αυτήν κάποια σπιρτόκουτα ειδικά σχεδιασμένα για την τελετή.

Υποσχέθηκε ο Ακουίλες, πήρε θάρρος η Αμερικανίδα και του ζήτησε, μιας και οι δουλειές του τον υποχρεώνουν να ταξιδεύει, να παίρνει από τις χώρες που θα βρεθεί σπιρτόκουτα και να της τα στέλνει. Ιπποτικά, ο Ακουίλες είπε δεύτερο «ναι».

Κάθε φορά, όμως, που έβρισκε ένα ενδιαφέρον σπιρτόκουτο, έπαιρνε και δεύτερο για τον εαυτό του. Έτσι, με το που γύρισε στην Πορτογαλία, είχε μια τσάντα με πάνω από 100 πολύ ενδιαφέροντα σπιρτόκουτα. Αυτή ήταν η απαρχή μιας συλλογής σπιρτόκουτων από 127 χώρες: «Ω, τουλάχιστον δύο με τρία εκατομμύρια σπιρτόκουτα» λέει η Άνα Κριστίνα Ροζάριο, ένας από αυτούς που υποδέχονται τους επισκέπτες του μουσείου.

Στο εν λόγω μουσείο εκτίθενται 43.000 σπιρτόκουτα και σε άπειρα βιβλία στη βιβλιοθήκη του μουσείου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χαζέψει φωτογραφίες άλλων 16.000 σπιρτόκουτων. Τα πιο παλιά χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Τα θέματα των σχεδίων καλύπτουν όλη τη γκάμα, από κοινωνική ιστορία έως το κιτς. Pin-up, από το 1890 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Αρχιτεκτονήματα, παλιά και καινούργια. Στρατιωτικές στολές, από πολλές χώρες. Οχήματα, από ιππήλατα κάρα μέχρι Φόρμουλα 1. Σταρ του κινηματογράφου. Ποδοσφαιριστές. Ζώα, από άλογα ιπποδρομιών μέχρι φίδια. Πορτραίτα γαλαζοαίματων. Erotica. Ανεμόμυλοι. Χορευτές μπαλέτου. Πίνακες φημισμένων ζωγράφων. Κάθε είδους όπλα. Σημαίες. Ακόμη και κείμενα, από ποιήματα μέχρι συνταγές.

Μετά τον θάνατο του Ακουίλες, την επίβλεψη της συλλογής ανέλαβε η κόρη του, Μαρία Ελένα ντα Μότα Λίμα. Παρότι είναι, πλέον, προχωρημένης ηλικίας, τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα βρίσκεται στο μουσείο. Τα σπιρτόκουτα είναι τοποθετημένα κατά χώρα προέλευσης, καμιά φορά και ανάλογα με το θέμα, σε επτά αίθουσες. Είναι τόσο αχανής αυτός ο κόσμος που είναι προφανές ότι μια επίσκεψη δεν αρκεί.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024