Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απόψε η Βραδιά του Ερευνητή στον «Ελληνικό Κόσμο»

Απόψε η Βραδιά του Ερευνητή στον «Ελληνικό Κόσμο»

Σήμερα, Παρασκευή θα διεξαχθεί φέτος στην Ελλάδα, η Βραδιά του Ερευνητή, η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», η φετινή βραδιά πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με ελεύθερη είσοδο.

Σήμερα Παρασκευή θα διεξαχθεί φέτος στην Ελλάδα, η Βραδιά του Ερευνητή (17:00-24:00), η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», η φετινή βραδιά πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με ελεύθερη είσοδο.

Κεντρικός ομιλητής της Βραδιάς ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία».

Ερευνητές από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, που συμμετέχουν ως διοργανωτές, όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Εθνικό το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί/επιστημονικοί/εκπαιδευτικοί φορείς μέσα από ποικίλες πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια και προβολές ανοίγουν τη γνώση και την επιστήμη σε μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν σύγχρονα και καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα Ελλήνων ερευνητών.

To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που διαθέτει διαδραστικά συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας ανοιχτά στο ευρύ κοινό, με εφαρμογές που δημιουργούνται από τα εξειδικευμένα στελέχη του και τους ερευνητές του.

H «ΘΟΛΟΣ» του «Ελληνικού Κόσμου» λοιπόν, θα προσφέρει στους επισκέπτες συναρπαστικά ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο. Για την κεντρική βραδιά, έχουν προγραμματιστεί στη «ΘΟΛΟ» διαδραστικές περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας στην αρχαία Πριήνη (η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής) και στην αρχαία Μίλητο (μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας). Θα προβληθεί επίσης, η παραγωγή της ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που συμμετείχε στο έργο AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain) «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν» (The Hot and Energetic Universe).

Ώρες Προβολών

Τίτλος

Παραγωγή

17.30


Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

18.30

Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

19.30

Ακτινογραφώντας το Σύμπαν

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

20.30

Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

21.30

Ακτινογραφώντας το Σύμπαν

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

* Για τις προβολές είναι απαραίτητη η προ-κράτηση θέσεων από την ιστοσελίδα http://www.renathens.gr/.

Πολλές είναι και οι φιλοξενούμενες δράσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Εκτός από τις ποικίλες ερευνητικές δραστηριότητες που θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν ερευνητές των παραπάνω ερευνητικών κέντρων, ομάδες νέων επιστημόνων θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά εκθέματα, όπως ένα λειτουργικό μοντέλο του ελληνικού δορυφόρου UPSat μαζί με τον σταθμό εδάφους SatNOGS και αντικείμενα από τις δοκιμές και πτήσεις πυραύλων από την Libre Space Foundation, το αεροπλανάκι HERMES από την ομάδα διαστημικής EUROAVIA του ΕΜΠ, ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο όχημα υψηλών επιδόσεων από την UoP Racing team του Πανεπιστημίου Πατρών, Drone και το σύστημα αυτόματης περιπολίας Νyx από την MindCore, καθώς και πολυάριθμες ενδιαφέρουσες εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Δυναμική θα είναι και η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) με προβολές και παρουσίαση των διαστημικών του Προγραμμάτων.

Αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια με την καθοδήγηση μελών της Αστρνομικής Ένωσης Σπάρτης και της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες ενώ μια ακόμη έκπληξη περιμένει όλους. Μάθε πώς λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, φτιάξε τη δική σου εκπομπή και πάρε την μαζί σου ως ενθύμιο, από τους συνεργάτες των σταθμών En Lefko 87.7, HIT 88.9 και RED 96.3.

Η βραδιά θα πλημμυρίσει με πολλή μουσική από την μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και θα κλείσει με τους ξεχωριστούς Balkan Familia/EKΠA με μουσικά περάσματα Ανατολής και Δύσης.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024