Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Αβρίλ Λαβίν είναι η μεγαλύτερη απειλή του Internet...

H Αβρίλ Λαβίν είναι η μεγαλύτερη απειλή του Internet…

Η αρχή έγινε το 2001 όταν ένας 20χρονος Ολλανδός φοιτητής είχε μια φαηνή ιδέα η οποία άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας στην κυβερνοασφάλεια και έγινε εφιάλτης για τα δισεκατομμύρια των χρηστών υπολογιστών και όσους ασχολούνταν με την ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων.

Η αρχή έγινε το 2001 όταν ένας 20χρονος Ολλανδός φοιτητής είχε μια φαηνή ιδέα η οποία άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας στην κυβερνοασφάλεια και έγινε εφιάλτης για τα δισεκατομμύρια των χρηστών υπολογιστών και όσους ασχολούνταν με την ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων. Ο φοιτητής δημιούργησε έναν ιό τον οποίο ονόμασε «Αννα Κουρνίκοβα», του έδωσε δηλαδή το όνομα της διάσημης ρωσίδας τενίστριας που έγινε παγκοσμίως γνωστή όχι για τις αθλητικές τις επιδόσεις και διακρίσεις της αλλά για την ομορφιά της.

O ιός ήταν ένας «δούρειος ίππος». Αποστελλόταν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρηστών και ανέφερε ότι περιείχε γυμνές φωτογραφίες της Κουρνίκοβα. Οπως είναι ευνόητο εκατομμύρια ανυποψίαστοι χρήστες άνοιξαν το mail μολύνοντας τον υπολογιστή τους με τον ιό που βρισκόταν σε αυτό. Στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι ιοί που είχαν παρόμοια λογική δηλαδή αποστέλλονταν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας υποσχόμενοι στους χρήστες φωτογραφίες ή βίντεο και γενικά περιεχόμενο που αφορούσε επωνύμους. Σχετικά γρήγορα το φαινόμενο σταμάτησε όταν η παγκόσμια ηλεκτρονική κοινότητα αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και βρήκε τρόπους να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.

Τα τελευταία χρόνια οι κακόβουλοι του κυβερνοχώρου αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μια αναβαθμισμένη εκδοχή του ίδιου κόλπου. Χρησιμοποιούν το όνομα διασημοτήτων για να ρίξουν στην ψηφιακή τους παγίδα ανυποψίαστους χρήστες. Γνωρίζοντας ότι η αποστολή e-mail δεν θα έχει αποτέλεσμα σκέφτηκαν ένα πιο «μοχθηρό» τρόπο. Δημιουργούν sites με το όνομα διασημοτήτων (κατά βάση τραγουδιστών) και οι ανυποψίαστοι χρήστες που αναζητούν πληροφορίες ή οπτικοακουστικό υλικό αυτών των διασήμων με την είσοδο τους στο site μολύνουν τους υπολογιστές τους με κάποιον ιό που καραδοκεί εκεί. Οι κακόβουλοι φροντίζουν να δημιουργούν sites που αναφέρουν ότι υπάρχουν εκεί τα νέα τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών ή άλλο «φρέσκο» υλικό που τους αφορά. Ετσι πολλοί fans αυτών των καλλιτεχνών πέφτουν στην παγίδα, κάνουν κλικ στο site-παγίδα και αποκτούν ιούς.

Ο γίγαντας των αντιικών προγραμμάτων Mcafee κάθε χρόνο πραγματοποιεί έρευνες για να ξετρυπώσει τους κινδύνους που κρύβονται στον κυβερνοχώρο. Στην φετινή τους έρευνα οι ειδικοί της εταιρείας αναφέρουν ότι νούμερο ένα απειλή αυτή την στιγμή είναι η διάσημη Καναδέζα τραγουδίστρια και συνθέτης Αλβιν Λαβίν. Σύμφωνα με το πόρισμα της εταιρείας στην Λαβίν αντιστοιχούν αυτή την στιγμή τα περισσότερα sites από κάθε άλλο διάσημο όπου η είσοδος σε αυτά θα εκθέσει τους επισκέπτες σε κάποιον ιό. Ενδιαφέρον έχει ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται μια ακόμη Καναδέζα τραγουδοποιός η Κάρλι Ρέι Τζέπσεν.

Στην δεκάδα των πιο επικίνδυνων sites βρίσκονται τα ονόματα της Σελίν Ντιόν, του Μπρούνο Μαρς, του Τζάστιν Μπίμπερ, της Κέιτι Πέρι και της Μπιγιονσέ. Οι ειδικοί λένε ότι όποιος θέλει να δει ή να αποκτήσει κάποιο οπτικοακουστικό υλικό από διάσημους καλλιτέχνες να επιλέγει τα επίσημα sites των καλλιτεχνών είτε αυτά των εταιρειών τους και να αποφεύγει εκείνα που φέρουν με κάποιο τρόπο το όνομα αυτών των καλλιτεχνών και υπόσχονται δωρέαν παροχή αυτού του υλικού.

Θοδωρής Λαΐνας

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024