Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Η ζωή μπροστά σου» τώρα και στα ελληνικά

«Η ζωή μπροστά σου» τώρα και στα ελληνικά

Το βραβευμένο best seller της γαλλικής λογοτεχνίας, που έγινε ταινία και σήμερα διδάσκεται στα Λύκεια της Γαλλίας, κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μία νέα, γλαφυρή και σύγχρονη μετάφραση του Δημήτρη Κυργιόπουλου.

Το βραβευμένο best seller της γαλλικής λογοτεχνίας, που έγινε ταινία και σήμερα διδάσκεται στα Λύκεια της Γαλλίας, κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μία νέα, γλαφυρή και σύγχρονη μετάφραση του Δημήτρη Κυργιόπουλου.

Το 1975 εμφανίζεται στα γαλλικά γράμματα ένας νέος συγγραφέας ονόματι Emile Ajar. Κανείς δεν τον γνωρίζει. Κανείς δεν τον έχει δει από κοντά. Το μυθιστόρημά του «Η ζωή μπροστά σου» κερδίζει το βραβείο Goncourt. Ο συγγραφέας του όμως το αρνείται. Ποιός κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Emile Ajar;

Έναν χρόνο αργότερα γίνεται γνωστό ότι ο Emile Ajar είναι «στην πραγματικότητα» κάποιος Pavlowitch, ανιψιός του διάσημου συγγραφέα Romain Gary. Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την αυτοκτονία του Gary το 1981 για να αποκαλυφθεί ότι ο Emile Ajar ήταν ο ίδιος ο Romain Gary.

Αυτή η απίστευτη ιστορία απάτης δεν αρκεί για να εξηγήσει την επιτυχία του «Η ζωή μπροστά σου». Οι αναγνώστες του 1975 ανακαλύπτουν τον Μομό, έναν μικρό Άραβα της Μπελβίλ, και την κυρία Ρόζα, μία γριά Εβραία, πρώην ιερόδουλη, που έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα. Τώρα πια μεγαλώνει τα παιδιά άλλων ιερόδουλων που τα κρύβουν από την Πρόνοια. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο αφηγητής του βιβλίου, ο Μομό, ο οποίος δεν ξέρει τίποτα για τους γονείς του. Περνάει τις μέρες του ψάχνοντας πληροφορίες για τις ρίζες του και προσπαθώντας να εξασφαλίσει το μέλλον του, τη «ζωή μπροστά του», αφού η κυρία Ρόζα γερνάει και πρόκειται να πεθάνει. Στις δύσκολες στιγμές του τον παρηγορούν οι φανταστικοί του φίλοι αλλά τον βοηθάνε και τα άλλα πρόσωπα του βιβλίου. Όλοι μαζί αποτελούν έναν μικρόκοσμο από πόρνες, μαστροπούς, ναρκομανείς, αλληλέγγυους όμως μεταξύ τους πέρα από χρώμα, ιδιότητα ή θρησκεία.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι τόσο κωμικοί όσο και συγκινητικοί. Οι αναγνώστες ανακαλύπτουν κυρίως μια γραφή απίστευτα ευρηματική. Από την κυκλοφορία του βιβλίου μέχρι και σήμερα, γενιές αναγνωστών έχουν μοιραστεί αυτή την ευχαρίστηση που τους προσφέρει η ανθρωπιά και το χιούμορ του κειμένου. Η αυθεντικότητα των ηρώων και η δραματική δύναμη του μυθιστορήματος προκάλεσαν το ενδιαφέρον και του κινηματογράφου. Ήδη από το 1977, το μυθιστόρημα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Moshe Mizrahi και παίρνει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Η Simone Signoret, σε μια αξέχαστη ερμηνεία, δανείζει το πρόσωπό της στην κυρία Ρόζα.

Σήμερα το «Η ζωή μπροστά σου» θεωρείται ένα κλασικό μυθιστόρημα της γαλλικής λογοτεχνίας, που θα σας μαγέψει με τη συναρπαστική γραφή του και το ανθρώπινο μήνυμά του. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάγωνο.

Sports in

Από τα γαριδάκια στα 2 δισ. ευρώ - Η πορεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Ο ιδρυτής της Chipita και επικεφαλής της Bespoke μιλά στην πρωτοβουλία Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024