Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόκσταρ Μπάμπα: Ένας γκουρού που ζει τις φαντασιώσεις του

Ρόκσταρ Μπάμπα: Ένας γκουρού που ζει τις φαντασιώσεις του

Είναι ένας γκουρού που ζει τα όνειρα και τις φαντασιώσεις του - αστέρι του κινηματογράφου, τραγουδιστής της ροκ και φιλάνθρωπος ηγέτης σέχτας με μεγάλη πολιτική επιρροή μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών του. Παράλληλα, έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη για τον βιασμό δύο γυναικών που τον πίστευαν σαν θεό. Είναι ο Ρόκσταρ Μπάμπα...

Ο δικαστής τον χαρακτήρισε «άγριο κτήνος» και οι εισαγγελείς ζήτησαν ισόβια. Τελικά καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης για βιασμούς δύο γυναικών που τον πίστευαν σαν Θεό. Το ίδιο και οι εκατοντάδες οπαδοί του γκουρού Γκουρμίτ Ραμ Ραχίμ Σινγκ, που προκάλεσαν πολύνεκρο όργιο βίας και καταστροφής. Εξοργισμένοι για τη δίωξη του ειδώλου τους, έσπασαν, έκαψαν και συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας – 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν για χάρη του «ροκστάρ μπάμπα».

Ετσι τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι πιστοί ακόλουθοι της θρησκευτικής σέχτας του, γνωστής ως Ντέρα Σάτσα Σάουντα. Για τα πλήθη των οπαδών του (ο ίδιος λέει ότι είναι 60 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο), κυρίως μη προνομιούχους άνδρες και γυναίκες από τις χαμηλότερες κάστες, ο Σινγκ είναι πνευματικός ηγέτης – αν και η φανταχτερή εμφάνισή του θυμίζει περισσότερο κακέκτυπο σταρ του Μπόλιγουντ.

Αν και κηρύσσει τη «λογική αυτοσυγκράτηση», ο ίδιος ζει μέσα στην πολυτέλεια. Στα 50 του, ο «φιγουρατζής γκουρού», όπως τον αποκαλούν ορισμένοι, παίζει σε ταινίες δικής του παραγωγής και τραγουδάει σε θορυβώδεις υπαίθριες συναυλίες μπροστά σε ακροατήριο οπαδών που παραληρούν. Το πρώτο μουσικό άλμπουμ του, ονόματι Highway Love Charger, έγινε ανάρπαστο.

Η κοινωνική προσφορά του γκουρού είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Ο Σινγκ ηγείται φιλανθρωπικών οργανώσεων και κινήσεων για την προώθηση δωρεών αίματος και οφθαλμών. Κάνει εκστρατεία για τη χορτοφαγία και έχει λανσάρει τη δική του σειρά με προϊόντα διατροφής.

Αλλά υποχρεώνει επίσης τους γκέι να υπογράφουν δηλώσεις, όπου δεσμεύονται να «εγκαταλείψουν την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά» υπό την «ιερή καθοδήγησή» του. Και κάποτε κατηγορήθηκε ότι εξανάγκασε οπαδούς του να υποβληθούν σε ευνουχισμό για να «πλησιάσουν τον Θεό».

Το πολυτελές αρχηγείο του (ένα θρησκευτικό συγκρότημα στο Πουντζάμπ της Βόρειας Ινδίας) έχει κτίρια με παράθυρα σε σχήμα ανθρώπινου αφτιού και ψηλούς τιρκουάζ τοίχους, στεφανωμένους στην κορυφή με πολύχρωμες δεξαμενές νερού σε σχήμα φρούτων.

Είναι ένας γκουρού που ζει τα όνειρα και τις φαντασιώσεις του – αστέρι του κινηματογράφου, τραγουδιστής της ροκ και φιλάνθρωπος ηγέτης σέχτας με μεγάλη πολιτική επιρροή μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών του.

Η πανάρχαια Ινδία είχε πάντα τους γκουρού της. Υπάρχουν παγκόσμιοι γκουρού, όπως ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι του «υπερβατικού διαλογισμού», στον οποίο στράφηκαν οι Beatles για πνευματική καθοδήγηση και σωτηρία τη δεκαετία του 1960. Και υπάρχουν εγχώριοι γκουρού, για πλούσιους και φτωχούς, με τεράστια επιρροή στην Ινδία.

Οι γκουρού μετράνε πολιτικούς, αστέρες του κινηματογράφου και του κρίκετ, υψηλόβαθμους γραφειοκράτες και εκατομμύρια απλούς ανθρώπους ανάμεσα στους πιστούς τους. Διοικούν σχολεία και νοσοκομεία. Ασκούν επιρροή, καθώς οι δεισιδαίμονες πολιτικοί, και είναι πολλοί στην Ινδία, προστρέχουν σε αυτούς για συμβουλές και ψήφους των οπαδών τους. Οι στενές σχέσεις με έναν γκουρού δίνουν νομιμοποίηση σε έναν πολιτικό και ενισχύουν τη δύναμή του. Δημοφιλείς γκουρού όπως ο Σινγκ διοικούν στην ουσία παράλληλα κράτη, παρέχοντας υπηρεσίες στους οπαδούς.

Ο Σινγκ είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους. Εχει κατηγορηθεί όχι μόνο για βιασμό, αλλά και για δολοφονία, σε έρευνες που συνεχίζονται. Ανέλαβε τη σέχτα, η οποία παρουσιάζεται σαν «μη κερδοσκοπική πνευματική οργάνωση για την κοινωνική ευημερία», όταν ήταν μόλις 23 ετών.

Γνωστός σαν «rockstar baba» και «γκουρού της φιγούρας» λόγω των φανταχτερών, πολύχρωμων ρούχων του, έχει κατηγορηθεί ότι χλευάζει σιχ και ινδουιστές και ότι κακοποιούσε συστηματικά, επί δεκαετία, πολλές γυναίκες.

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των αφοσιωμένων πιστών του ανήκουν σε κατώτερες κάστες και είναι φτωχοί και στερημένοι, ο πυρήνας της ομάδας του περιλαμβάνει μορφωμένους και επιτυχημένους επαγγελματίες οπαδούς.

Πολλοί πιστεύουν ότι εκατομμύρια Ινδοί συρρέουν στις δεκάδες θρησκευτικές ομάδες όπως του Σινγκ επειδή αισθάνονται ότι η επίσημη πολιτική και η θρησκεία έχουν αποτύχει. Νιώθουν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τους ιερείς και στρέφονται προς τους γκουρού και τους σαμάνους για βοήθεια.

Με πολλούς τρόπους, η άνοδος των γκουρού στη σύγχρονη Ινδία υπογραμμίζει την αποτυχία της συμβατικής πολιτικής και της θρησκείας να εξασφαλίσουν αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής στον πολύ κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο, ας πούμε, που οι οπαδοί του Σινγκ μοιράζονται ένα κοινό, επινοημένο επώνυμο, το Ιnsan (που σημαίνει Ανθρώπινος), σε αντίθεση με το προσωπικό επώνυμο που αποκαλύπτει την κάστα και τη θέση του καθενός στην κοινωνία.

Η άνοδος των γκουρού και των θρησκευτικών ομάδων δείχνει πόσο βαθιά διαιρεμένη και ιεραρχική παραμένει η σύγχρονη Ινδία, και πώς άνθρωποι σαν τον Σινγκ έχουν καταλήξει να διοικούν παράλληλα κράτη μέσα στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου.

Ειρήνη Μητροπούλου

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024