Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιθανή η αναίρεση του ευρωπαϊκού προστίμου € 1,06 δισ. στην Intel

Πιθανή η αναίρεση του ευρωπαϊκού προστίμου € 1,06 δισ. στην Intel

To 2018 θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. στην υπόθεση στην οποία η Intel καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά CPU. Η Intel έχει εφεσιβάλλει την απόφαση του 2009 και τον Οκτώβριο του 2016 ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι πρέπει πράγματι να αναιρεθεί η απόφαση αυτή και η υπόθεση να επανεξεταστεί από το Γενικό Δικαστήριο, την ώρα που εκκρεμούν ανάλογες υποθέσεις της Google και της Qualcomm.

To 2018 θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. στην υπόθεση στην οποία η Intel καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά CPU.

O αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου Marc van der Woude αναφέρθηκε στην υπόθεση σε συνέδριο για τον υγιή ανταγωνισμό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Intel έχει εφεσιβάλλει την απόφαση του 2009 και τον Οκτώβριο του 2016 ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι πρέπει πράγματι να αναιρεθεί η απόφαση αυτή και η υπόθεση να επανεξεταστεί από το Γενικό Δικαστήριο, την ώρα που εκκρεμούν ανάλογες υποθέσεις στην Ε.Ε. -της Google και της Qualcomm.

Πάντως, οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Δικαστήριο.

Η Επιτροπή διαπίστωσε πως από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2007 η Intel χορηγούσε εκπτώσεις σε τέσσερις κύριους κατασκευαστές υπολογιστών (Dell, Lenovo, HP και NEC), υπό τον όρο ότι θα καλύπτουν το σύνολο ή μέρος των αναγκών τους σε CPU x86 από αυτή. Ομοίως, η Intel κατέβαλε στη Media – Saturn χρηματικά ποσά υπό τον όρο ότι αυτή θα πωλεί αποκλειστικά υπολογιστές εξοπλισμένους με CPU x86 της Intel. Κατά την Επιτροπή, οι εν λόγω εκπτώσεις και πληρωμές εξασφάλιζαν την πίστη των τεσσάρων προαναφερθέντων κατασκευαστών και της Media – Saturn, με συνέπεια να περιορίζεται κατά πολύ η δυνατότητα των ανταγωνιστών της Intel να μετέχουν στον ανταγωνισμό με βάση τα προτερήματα των CPU x86 κατασκευής τους.

Η Intel άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της αποφάσεως της Επιτροπής, με αίτημα να ακυρώσει τη απόφαση ή τουλάχιστον, να μειώσει σημαντικά το πρόστιμο. Τον Ιούνιο 2014, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε εξ ολοκλήρου την προσφυγή της Intel. Και πάλι, η Intel άσκησε αναίρεση κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου.

Ακολούθησαν οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα Wahl, ο οποίος έκρινε ότι οι εκπτώσεις λόγω αποκλειστικότητας δεν ήταν τόσες ώστε να πλήξουν τον ανταγωνισμό και δεν αποδείχτηκε ότι οι εκπτώσεις και οι πληρωμές αυτές ήταν ικανές να αποκλείσουν τον ανταγωνισμό. Επίσης, αναφέρεται πως HP και Lenovo δεν έπαψαν να αγοράζουν σημαντικές ποσότητες επεξεργαστών από την AMD.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Reuters,tech.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024