Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στοργή στο Λαό: Η χούντα, η λογοκρισία και... Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια

Στοργή στο Λαό: Η χούντα, η λογοκρισία και… Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια

...

Τη γελοιότητα, αλλά και το τραύμα της λογοκρισίας παρουσιάζει στο ντοκιμαντέρ του «Στοργή στο Λαό» ο σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης.

Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα την λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου στον κινηματογράφο Αλκυονίς.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής και περιλαμβάνει αποσπάσματα από 75 λογοκριμένες ταινίες, ελληνικές αλλά και ξένες.

«Η ταινία αποτυπώνει τη γελοιότητα και τον παραλογισμό της μισαλλοδοξίας αλλά και την προσπάθεια των δημιουργών να υπερβούν τα προβλήματα και να αρθρώσουν λόγο» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Μεταξύ άλλων, οι λογοκριτές της χούντας δεν είχαν διστάσει να λογοκρίνουν ακόμα και την… Κόρη μου τη Σοσιαλίστρια με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ο Βασίλης Δούβλης παραλληλίζει προπαγανδιστικές εικόνες του καθεστώτος με τις απαγορευμένες σκηνές και περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γυριζόταν μια ταινία στα χρόνια της χούντας, με συνεντεύξεις και μαρτυρίες σκηνοθετών, όπως ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, αλλά και ο Νίκος Κούνδουρος και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

«Ο τίτλος της ταινίας ειρωνικός…» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «»Στοργή στο Λαό» ήταν ένα σύνθημα της προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σ’ ένα επίσημο έγγραφο που ανέπτυσσε την πολιτική του καθεστώτος απέναντι στον κινηματογράφο. Το πομπώδες ύφος είναι, ως γνωστόν, χαρακτηριστικό της αισθητικής όλων των φασιστικών καθεστώτων, που θέλουν να εμφανίζονται ως στοργικοί πατέρες, και προστάτες του λαού» προσθέτει.

«Η ιδέα του ντοκιμαντέρ μου γεννήθηκε, όταν πριν μερικά χρόνια έμαθα, εντελώς τυχαία ότι ένα μέρος από το αρχείο της λογοκρισίας της χούντας είχε σωθεί» λέει ο κ. Δούβλης. «Η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που δεν θα βασιζόταν μόνο στις μαρτυρίες, των σκηνοθετών που έζησαν στο πετσί τους τη λογοκρισία των συνταγματαρχών, αλλά και στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της ταινίας. Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να ταυτοποιηθεί, να ταξινομηθεί, να συντηρηθεί και να ψηφιοποιηθεί το υλικό αυτό. Τις κομμένες σκηνές τις χρησιμοποίησα στην ταινία όπως ακριβώς τις βρήκα κι όχι στην σημερινή αποκατεστημένη τους μορφή. Ήταν μια αισθητική επιλογή δεν θέλησα να σβήσω από πάνω τους τα σημάδια της βάναυσης μεταχείρισης την οποία είχαν υποστεί. Οι όποιες φθορές τους και τα αλλοιωμένα τους χρώματα εγγράφουν κατά τη γνώμη μου πάνω στο ίδιο το σελιλόιντ το τραύμα της λογοκρισίας» τονίζει.

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024