Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν WiFi4EU σε χιλιάδες δήμους της ΕΕ έως το 2020

Δωρεάν WiFi4EU σε χιλιάδες δήμους της ΕΕ έως το 2020

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν πρόσφατα σε πολιτική συμφωνία για την πρωτοβουλία WiFi4EU και για τη χρηματοδότησή της η οποία θα στηρίξει την εγκατάσταση δημόσιων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης («hotspots») σε δήμους και κοινότητες σε ολόκληρη την ΕΕ: σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν πρόσφατα σε πολιτική συμφωνία για την πρωτοβουλία WiFi4EU και για τη χρηματοδότησή της η οποία θα στηρίξει την εγκατάσταση δημόσιων σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης («hotspots») σε δήμους και κοινότητες σε ολόκληρη την ΕΕ: σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η πρωτοβουλία WiFi4EU θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε το όραμα «να εφοδιαστεί κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής έως το 2020.»

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και δήλωσε: «Η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά έχει ως στόχο την οικοδόμηση μια πλήρως συνδεδεμένης Ευρώπης στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ψηφιακά δίκτυα. Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα, ιδίως εκεί όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι περιορισμένη. Η πρωτοβουλία WiFi4EU συνιστά ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να καταβληθούν πολύ περισσότερες προσπάθειες ακόμη για να επιτευχθεί συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ – για παράδειγμα, να βελτιωθεί ο πανευρωπαϊκός συντονισμός του ραδιοφάσματος και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στα δίκτυα υψηλής χωρητικότητας τα οποία έχει ανάγκη η Ευρώπη.»

Η πολιτική συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση των τριών θεσμικών οργάνων ότι θα διατεθεί ποσό συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού στις δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε 6.000 έως 8.000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι τελικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης θα ληφθούν κατά τις νομοθετικές συζητήσεις που διεξάγονται επί του παρόντος σχετικά με την αναθεώρηση του ισχύοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι τοπικές αρχές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης αφ’ ης στιγμής συσταθεί το σύστημα.

  • Στην πράξη, οι τοπικές δημόσιες αρχές (δήμοι ή ομάδες δήμων) που επιθυμούν να προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στις ζώνες στις οποίες δεν προσφέρονται ακόμη τέτοιες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση με μια απλή και μη γραφειοκρατική διαδικασία. Η επιχορήγηση που θα παρέχεται με τη μορφή κουπονιών θα χρησιμεύσει για την αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, δηλ. τοπικών σημείων ασύρματης πρόσβασης, ενώ η δημόσια αρχή θα αναλαμβάνει η ίδια τις δαπάνες λειτουργίας της σύνδεσης.


Η πρωτοβουλία WiFi4EU, η οποία εξαγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, εντάσσεται στη φιλόδοξη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Η Επιτροπή αναθεώρησε πρόσφατα τη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά – μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ – καταγράφοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά καλώντας συγχρόνως τους συννομοθέτες να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην έγκριση όλων των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

  • Ξέρατε ότι… Στην ΕΕ καταργήθηκαν τα τέλη περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017 για όλους τους ταξιδιώτες στην ΕΕ, ενώ στις αρχές του 2018 οι Ευρωπαίοι αποκτούν τη δυνατότητα μεταφοράς περιεχομένου όταν ταξιδεύουν: θα διατηρούν την πρόσβαση σε ταινίες, μουσική, βιντεοπαιχνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία στα οποία είναι συνδρομητές στη χώρα τους. Επίσης, προωθείται η αποδέσμευση της ζώνης των 700 MHz με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και των νέων υπηρεσιών online.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024