Δέκα χιλιάδες πλαστικά ποτήρια του καφέ χρησιμοποίησε η Greenpeace για να φτιάξει ένα ψηφιδωτό στην πλατεία στο Μοναστηράκι, στο πλαίσιο της νέας της εκστρατείας κατά των πλαστικών μιας χρήσης.

Το ψηφιδωτό απεικονίζει τη γνωστή μινωική τοιχογραφία της Κνωσού και στόχος της είναι να αναδείξει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θάλασσα λόγω εκτεταμένης ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης.

«Οι θάλασσές μας δεν είναι μίας χρήσης» τονίζει η Greenpeace ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως».

Δεδομένης της μαζικής χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8-12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες super market γεμάτες με πλαστικό σκουπίδι, ενώ αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 2025 η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σε 30.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ