Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ δυναμιτίζει την παγκόσμια προσπάθεια για το κλίμα

Ο Τραμπ δυναμιτίζει την παγκόσμια προσπάθεια για το κλίμα

Πράξη την απειλή του για το κλίμα έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας και επισήμως την Πέμπτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Τραμπ σημείωσε ότι τηρεί «την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των αμερικανών εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα επιδιώξει να πετύχει «μια πιο δίκαιη συμφωνία» για τις ΗΠΑ. Η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά οι ΗΠΑ θα σταματήσουν την εφαρμογή όλων των «μη δεσμευτικών» στοιχείων της συμφωνίας «από σήμερα».

Πράξη την απειλή του για το κλίμα έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας και επισήμως την Πέμπτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι τηρεί «την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των αμερικανών εργαζομένων. «Φεύγουμε. Αλλά θα ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε και θα δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα είναι δίκαιη» τόνισε.

Ο Ντ.Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου

Για τον λόγο αυτό, ισχυρίστηκε ότι θα επιδιώξει να πετύχει «καλύτερη συμφωνία».

Η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά οι ΗΠΑ θα
σταματήσουν την εφαρμογή όλων των «μη δεσμευτικών» στοιχείων της
συμφωνίας «από σήμερα».

Η κυβέρνηση Τραμπ, ισχυρίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος, θα εξακολουθήσει να είναι «η πιο καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική χώρα στον πλανήτη». Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε τον πιο καθαρό αέρα, θα έχουμε το πιο καθαρό νερό».

«Με εξέλεξαν για να αντιπροσωπεύσω τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «εισβολή στην κυριαρχία» των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι το Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα αποτελεί μια απάτη που έχει στόχο να πάρει χρήματα από τις ΗΠΑ.

Η απόσυρση φέρνει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην Συμφωνία του Παρισιού.

Θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. Υπάρχει εξάλλου ο φόβος ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα ανοίξει το δρόμο για αποχώρηση κι άλλων χωρών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,6 βαθμούς.

Έντονες αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα.

Στην πρώτη κοινή τους ανακοίνωση στα χρονικά της διεθνούς διπλωματίας,
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα δηλώνουν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής
είναι «πιο επιτακτικό από ποτέ», και δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη
Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ.


Η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι η απόσυρση από τη
συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι μια απλή διαδικασία και ότι
θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να αποδεσμευτούν πλήρως, τόνισε ο
πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «αναγκαία» τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την ικανοποίησή της ότι και κυβερνήσεις άλλων κρατών υποστηρίζουν την ίδια άποψη.

«Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, θέλω να πω ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συνθήκης του Παρισιού» είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024