Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, παρουσία πολλών διάσημων σταρ, ξεκίνησε το 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η Γαλλία παραμένει σε υψηλό συναγερμό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και έχοντας ακόμα στο μυαλό την επίθεση στη Νίκαια πέρυσι, που στοίχισε τη ζωή σε 86 άτομα, το Φεστιβάλ έχει λάβει τα μέτρα του.

Η πρόσβαση στην Κρουαζέτ έχει περιοριστεί σε διαπιστευμένα οχήματα, ενώ οδοφράγματα έχουν υψωθεί -τα οποία είναι καμουφλαρισμένα ως μεγάλες γλάστρες με λουλούδια.

Οι χωροφύλακες μπορούν να φέρουν όπλο για πρώτη φορά και μια ομάδα 500 εθελοντών πολιτών έχει σχηματιστεί για να αναφέρει πιθανές απειλές. Καθημερινά, οι τοπικές και εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες θα αναλύουν την κατάσταση ασφαλείας στις Κάννες.

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας πέρυσι, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ οι ένοικοι του πολυτελούς ξενοδοχείου Hotel Du Cap έγιναν μάρτυρες μιας ψεύτικης τρομοκρατικής επίθεσης, την οποία πέρασαν για αληθινή.

Ως αποτέλεσμα, φέτος έχει δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας στα νερά γύρω από το Palm Beach, ενώ έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις σε ιδιωτικά αεροσκάφη γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης.

Πάντως, το Φεστιβάλ ξεκίνησε κανονικά και πολλοί είναι οι διάσημοι σταρ που ήδη βρίσκονται στην Κρουαζέτ. Μεταξύ αυτών και η Μαριόν Κοτιγιάρ που βρέθηκε στις Κάννες για την παρουσίαση της ταινίας έναρξης, «Ismael’s Ghosts». Η ταινία απέσπασε μάλλον μέτριες κριτικές παρά τη δήλωση του σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσάν ότι ελπίζει η ταινία να μην δεχθεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική από τους «σκληρούς» κριτικούς που συνήθως κατακλύζουν την Κρουαζέτ.

Κατά τα άλλα, την διαφορετική άποψή τους όσον αφορά τη συμμετοχή ταινιών παραγωγής Netflix στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών εξέφρασαν ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Πέδρο Αλμοδόβαρ, και το μέλος της, Γουίλ Σμιθ.

Το Φεστιβάλ επέτρεψε φέτος στις ταινίες της συνδρομητικής πλατφόρμας να διαγωνιστούν, ωστόσο θα πρέπει το Netflix να έχει συμφωνήσει σε κανονική διανομή των ταινιών του στις γαλλικές αίθουσες, αλλιώς δεν θα του επιτραπεί να διαγωνιστεί στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Netflix αντιδρά στο ενδεχόμενο, επιθυμώντας να προσφέρει κατευθείαν στους καταναλωτές του τις ταινίες παραγωγής του.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ σημείωσε: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Χρυσός Φοίνικας πρέπει να απονέμεται σε μία ταινία που δεν θα προβληθεί στις αίθουσες». Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός στις νέες τεχνολογίες και ευκαιρίες, αλλά όσο είμαι ζωντανός θα παλεύω για την υπνωτιστική δύναμη της μεγάλης οθόνης στον θεατή».

Ο Σμιθ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «ανυπομονεί» να υπάρξει ένα καλό «σκάνδαλο» στην κριτική επιτροπή διαφώνησε, σημειώνοντας ότι το Netflix δεν απειλεί τους κινηματογράφους, καθώς ο κόσμος παρακολουθεί τόσο βίντεο στο Διαδίκτυο, όσο και ταινίες στα σινεμά.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ