Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καθαρός, διάφανος και εύθραυστος «Γυάλινος Κόσμος» της Γιάννας Βασιλείου

Ο καθαρός, διάφανος και εύθραυστος «Γυάλινος Κόσμος» της Γιάννας Βασιλείου

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«Ο τίτλος του δίσκου είναι ο τίτλος του κόσμου μου. Ένας κόσμος καθαρός και διάφανος, που δεν παύει όμως να είναι εύθραυστος. Που άλλα πιστεύει και άλλα προκύπτουν, και ραγίζει στη συνειδητοποίηση αυτών».

Η νεαρή τραγουδοποιός Γιάννα Βασιλείου γιορτάζει την κυκλοφορία της δεύτερης δισκογραφικής της δουλειάς με ένα live στο Passport Κεραμεικός – Upstairs, τη Δευτέρα 22 Μαϊου.

Με αφορμή το νέο album της με τίτλο «Γυάλινος Κόσμος» το οποίο έρχεται τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο της «Όλα όσα αγαπώ», η Γιάννα Βασιλείου μιλά στο in.gr.

«Γυάλινος Κόσμος» ο τίτλος του νέου σου άλμπουμ, το οποίο έρχεται τρία χρόνια μετά τον πρώτο σου δίσκο. Μίλησε μας για το ύφος και τον ήχο της νέας δισκογραφικής σου δουλειάς. Παράλληλα πώς θα την παρουσίαζες στους φίλους και στους οικείους σου;
«Ποικιλία, δυναμική, ενορχηστρώσεις, πνευστά, έγχορδα… Ένας δίσκος για τον οποίο εργάστηκαν πάνω από 25 μουσικοί. Με τραγούδια δικά μου και άλλων δημιουργών (Ορέστης Ντάντος, Δημήτρης Σεβδαλής, Μιχάλης Μπρούζος) και δύο διασκευές παλιότερων κομματιών.
»Στους δικούς μου θα έλεγα πως θεωρώ ότι έχω εξελιχτεί μέσα από τη δημιουργία αυτού του δίσκου και μουσικά και συναισθηματικά. Επίσης, επειδή ξέρουν πως είμαι λίγο μελαγχολική στη μουσική μου, θα τους έλεγα ότι αυτός ο δίσκος έχει κάτι για όλες τις διαθέσεις».

Ποιο από τα τραγούδια του νέου σου άλμπουμ ξεχωρίζεις περισσότερο;
«Όλα τα τραγούδια, είτε οι δικές μου δημιουργίες είτε όχι, εκφράζουν στην κάθε λεπτομέρειά τους δικά μου συναισθήματα και καταστάσεις. Δε θέλω να ξεχωρίσω κάποιο ακόμα. Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να δω ποιο θα ξεχωρίσουν οι ακροατές του δίσκου».

Μιλώντας για τα τραγούδια του άλμπουμ θέλω να σου πω ότι είναι άκρως εντυπωσιακό το ηχητικό αποτέλεσμα του τραγουδιού «Ακόμα ένα βαλς» και θα ήθελα να μας πεις μερικές λεπτομέρειες για αυτό.
«Έχω μία ιδιαίτερη σχέση συνθετικά με το ρυθμό του βαλς. Το συγκεκριμένο ξεκίνησα να το γράφω από τη στιγμή που ήρθε στο μυαλό μου η μελωδία που επαναλαμβάνεται από την ορχήστρα. Αυτή δηλαδή ήταν η βάση για την εξέλιξή του και εξαρχής το οραματίστηκα με συμφωνική ορχήστρα. Ουσιαστικά είναι ένα σύγχρονο τραγούδι με ενορχήστρωση όμως κλασικής μουσικής».

Θέλω να σταθώ επίσης στο τραγούδι «Γενέθλια» για να σε ρωτήσω αν σε εκφράζει ο στίχος του, αν σου αρέσουν τα γενέθλια ή σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα για το χρόνο που περνά.
«Το τραγούδι αυτό το έγραψα πριν λίγα χρόνια ανήμερα των γενεθλίων μου. Είναι φανερό από το στίχο του ότι δεν αντιδράω καλά στη σκέψη του χρόνου που περνάει, όπως πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το χρόνο που μας έχει δοθεί και να τον εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο ώστε σε κάθε γενέθλια που ακολουθούν να νιώθουμε ικανοποιημένοι».

Ευφάνταστη και η διασκευή του τραγουδιού «Εφτά τραγούδια θα σου πω»…
«Είμαι πολύ χαρούμενη που μου επέτρεψαν και μπόρεσα να διασκευάσω ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι. Ήθελα να συνδέσω το ελληνικό στοιχείο του τραγουδιού με πιο δυτικά ακούσματα, φέρνοντας στο νου μου τους ήχους μιας μπάντας του δρόμου. Άλλωστε και ο ίδιος ο συνθέτης ήταν ανοιχτός σε τέτοια ακούσματα, και ένας από τους πρώτους που τα εισήγαγαν στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι».




«Ωραίες Εποχές», ακόμη ένα τραγούδι που ακούμε μέσα στο νέο σου δίσκο. Ποια πράγματα κάνουν τις σημερινές εποχές ωραίες, κατά την προσωπική σου άποψη;

«Το τραγούδι αναφέρεται σε αλλοτινές ωραίες εποχές, πιο ρομαντικές πιο αισιόδοξες. Οι μέρες μας τώρα είναι πολύ δύσκολες σε όλους τους τομείς. Από αυτού του είδους όμως τους δύσβατους καιρούς μπορεί να προκύψουν σημαντικά επιτεύγματα, αλληλεγγύη και ανάπτυξη. Σε αυτά ελπίζουμε».

Σε ποια εποχή θα προτιμούσες να είχες ζήσει;
«Στην εποχή που κοιμόντουσαν με τα παράθυρα ανοιχτά και τις πόρτες ξεκλείδωτες».

«Γυάλινος κόσμος» λοιπόν ο τίτλος του νέου σου άλμπουμ, ωστόσο ο τίτλος για τον κόσμο της Γιάννας Βασιλείου ποιος θα μπορούσε να είναι και πώς περιγράφεται ο κόσμος αυτός;
«Ο τίτλος του δίσκου είναι ο τίτλος του κόσμου μου. Ένας κόσμος καθαρός και διάφανος, που δεν παύει όμως να είναι εύθραυστος. Που άλλα πιστεύει και άλλα προκύπτουν, και ραγίζει στη συνειδητοποίηση αυτών».

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου στέκεσαι μακριά από το εύκολο σουξέ ως ερμηνεύτρια. Μας παρουσιάζεις ήχους μελωδικούς, ήχους θεατρικούς, παιχνιδιάρικους, νοσταλγικούς. Διαλέγεις έναν δρόμο πιο δύσκολο, που μπορεί να φέρει την αναγνωρισιμότητα ή την προβολή από τα media λιγότερο εύκολα.

«Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο πέρα από αυτό που πραγματικά νιώθω και βγαίνει από την αισθητική μου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαι φιλόδοξη. Προφανώς για να εκθέτω δημοσίως πλέον τη δουλειά μου, η προβολή είναι κάτι πολύ σημαντικό για να φτάσει η μουσική μου και στο κοινό. Το τι «πουλάει» στα media είναι πολύ μακριά από το τι θα έπρεπε να προωθούν αυτά. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη στο τι επιλέγουμε να παρακολουθούμε αλλά και να προβάλλουμε».

Τι έχεις διδαχθεί κατά τη διάρκεια της μουσικής σου διαδρομής από τότε που μας παρουσίασες τον πρώτο σου δίσκο και ποιες παγίδες ή λάθη έμαθες να αποφεύγεις;
«Το σημαντικότερο που κρατάω είναι πως πρέπει να κάνω αυτό με το οποίο εγώ νιώθω καλά και πάνω από όλα οι συνεργάτες που έχω να είναι με καλή διάθεση και ενέργεια γιατί σκοπός άλλωστε είναι να περνάμε ωραία».

Μίλησε μας για το live στο Passport στις 22 Μαΐου όπου θα σε πλαισιώνει μια μεγάλη ορχήστρα πνευστών και εγχόρδων.
«Το live αυτό είναι μια γιορτή για όλους εμάς που δουλέψαμε για το «Γυάλινο Κόσμο» και το κάλεσμά μας προς εσάς για να σας τον αποκαλύψουμε. Με μία ορχήστρα δέκα ατόμων θα παίξουμε τα δικά μου τραγούδια και πολλά άλλα αγαπημένα, περασμένα από τη δική μας αισθητική».

Τι φέρνει για εσένα το καλοκαίρι;
«Φέρνει κάποια επιλεγμένα live σε αγαπημένους χώρους, πολλή δουλειά και εκπαίδευση».

Info
Passport Κεραμεικός Upstairs, Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Αθήνα
Tηλ. κρατήσεων 2105222203 – 210 4130153
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (με μπύρα ή κρασί στο bar) – 20 ευρώ (με ποτό, σε τραπέζι)
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, 11876, καταστήματα Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Ευριπίδης βιβλιοπωλεία, αθηνόραμα.gr

entertainment.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024