Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην πορεία της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «The Killing of a Sacred Deer» -το οποίο σύμφωνα με το Indiewire θα μπορούσε να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα- ξεκινά την Τετάρτη το επετειακό, 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Ταινία έναρξης είναι το «Ismael’s Ghost» του Αρνώ Ντεπλεσέν με την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ματιέ Αμαλρίκ.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 28 Μαΐου, οπότε θα απονεμηθούν και τα βραβεία της διοργάνωσης.

Μεταξύ άλλων, Χρυσό Φοίνικα διεκδικούν εκτός από τον Γ.Λάνθιμο και οι: Μίκαελ Χάνεκε, Τοντ Χάινς, Μισέλ Χαζαναβίσιους, Φατίχ Ακίν, Σοφία Κόπολα, Λιν Ράμσεϊ, Μπονγκ Τζουν-χο, Αντρέι Ζβγιάγκιντσεφ και Νόα Μπάουμπαχ.

Την «εμφάνισή» τους κάνουν και ταινίες παραγωγής συνδρομητικών καναλιών, όπως του Netflix και του Amazon, με το Φεστιβάλ να ζητά (από του χρόνου τουλάχιστον) να υπάρχει ημερομηνία προβολής των ταινιών αυτών στις αίθουσες, προκειμένου να προβληθούν στο Φεστιβάλ -καθώς το Netflix επιμένει στην προβολή στη δική του πλατφόρμα.

Φέτος, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θεωρείται αρκετά πολιτικοποιημένο, και περιλαμβάνει ταινίες για την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή, ενώ αρκετές γυναίκες σκηνοθέτιδες στέλνουν τις ταινίες τους στις Κάννες.

Από ελληνικής πλευράς, εκτός από την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (σε σενάριο του ίδιου και του Ευθύμη Φιλίππου) με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ και Νικόλ Κίντμαν, θα προβληθεί στο τμήμα Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών η ταινία του Χρ.Μασσάλα «Copa Loca», ενώ σε ειδική προβολή θα προβληθεί η ταινία «Djam» του Τόνι Γκάτλιφ, ελληνο-γαλλική συμπαραγωγή γυρισμένη και στην Ελλάδα.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ