Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αδύνατη η γραφική αναπαράσταση στο Dark Web, γιατί... δεν υπάρχουν link

Αδύνατη η γραφική αναπαράσταση στο Dark Web, γιατί… δεν υπάρχουν link

Στο Dark Web δεν υπάρχει Web, διαπιστώνει ομάδα ερευνητών, αφού στη συντριπτική πλειονότητά τους -περισσότερο από το 87%- οι δικτυακοί τόποι δεν περιέχουν παραπομπές σε άλλες «σκοτεινές» νησίδες.

Μετά από έρευνα που υπογράφουν το Urban Mobility Laboratory της Σιγκαπούρης και το SENSEable City Laboratory του MIT στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέττης, διαπιστώνεται ότι στο «σκοτεινό διαδίκτυο» δεν υπάρχουν διασυνδέσεις.

Η βασική διαπίστωσή τους είναι ότι το 87% των «σκοτεινών» διαδικτυακών ιστότοπων είναι απολύτως μοναχικά, δηλαδή δεν έχουν τον παραμικρό σύνδεσμο με κανέναν άλλο ιστότοπο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατ’ όνομα «δίκτυο», σκοτεινών σιλό, απομονωμένων μεταξύ τους.

Deep Web: Το Διαδίκτυο που είναι αδύνατο να αποκτήσει ευρετήριο

Το Διαδίκτυο είναι ένα αχανές και εν πολλοίς αόρατο μέρος. Κάτω από την επιφάνειά του, που βλέπουν οι περισσότεροι χρήστες και στην οποία έχουν πρόσβαση μέσω των μηχανών αναζήτησης όπως η Google, βρίσκεται ένα «Bαθύ Διαδίκτυο» (Deep Web) που, σύμφωνα με μία εκτίμηση, είναι 500 φορές μεγαλύτερο από το ορατό τμήμα. Αυτό το βαθύτερο και πολύ λιγότερο προσβάσιμο ψηφιακό περιεχόμενο βρίσκεται ασφαλισμένο σε κρυμμένες βάσεις δεδομένων, στις οποίες υπάρχει πρόσβαση μόνο με κωδικούς.

Dark Web: Το δίκτυο που δεν είναι δίκτυο

Και κάπου μέσα σε αυτό το «βαθύ» διαδίκτυο, υπάρχει μια ακόμη πιο απόκρυφη γωνιά, το «σκοτεινό» διαδίκτυο (darkweb), που απαιτεί ειδικά προγράμματα ανώνυμης πλοήγησης όπως το Tor. Εκεί μπορεί να βρει κανείς από μαύρες αγορές ναρκωτικών και προϊόντων-μαϊμούδων, έως πράκτορες, κακοποιούς και πάσης φύσεως αντιρρησίες.

  • Ξέρετε ότι… Αν και το DarkWeb συνήθως συνδέεται με παράνομες πράξεις, όπως η διάθεση ναρκωτικών ουσιών, ή πορνογραφικού υλικού, είναι γεγονός ότι εκεί μπορούν να αναρτηθούν υπό καθεστώς ανωνυμίας καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, κακοποίηση και άλλα εγκλήματα που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στους καταγγέλλοντας (π.χ. από καταπιεστικά καθεστώτα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιστήμονα της πληροφορικής Βίρτζιλ Γκρίφιθ της Συμμαχίας Έρευνας και Τεχνολογίας Σιγκαπούρης-ΜΙΤ, χαρτογράφησαν το «σκοτεινό» διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό αλγόριθμο. Βρήκαν μόνο 7.178 ιστοτόπους συνδεδεμένους με κάποιον άλλο ιστότοπο, μέσω συνολικά μόνο 25.104 συνδέσμων (ιστοσελίδες χωρίς καθόλου συνδέσμους δεν ήταν δυνατό να καταγραφούν).

  • Ξέρετε ότι… Η ανυπαρξία παραπομπών στο Dark Web θεωρείται δικαιολογημένη, αφού πολλές από τις ιστοσελίδες που αναρτώνται εκεί γρήγορα αποσύρονται, επομένως δεν θα ήταν σοφό να παραπέμψει κανείς σε μια υπό εξαφάνιση σελίδα. H άλλη εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι οι άνθρωποι που φτιάχνουν ιστοσελίδες για το Dark Web είναι «φτιαγμένοι από άλλο υλικό», από εκείνους που φτιάχνουν σελίδες για το ορατό World Wide Web.



«Είναι μάλλον παράξενο και θα το ερμήνευα ότι οι άνθρωποι που δημιουργούν σκοτεινούς ιστότοπους, είναι μάλλον λιγότερο κοινωνικοί τύποι. Το σκοτεινό διαδίκτυο κάθε άλλο παρά κοινωνικός μηχανισμός είναι, ενώ αντίθετα το ορατό διαδίκτυο ασφαλώς είναι» δήλωσε ο Γκρίφιθ.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ,tech.in.gr

    Sports in

    Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

    Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024