Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη για την χώρα τους και την Ευρώπη προσέρχονται την Κυριακή 47 εκατομμύρια γάλλοι ψηφοφόροι, εν μέσω έντονης ανησυχίας για την υψηλή δημοτικότητα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία δείχνει να καρπώνεται τον ευρωσκεπτικισμό και την ισλαμοφοβία της γαλλικής κοινωνίας. Συνολικά έντεκα υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Γάλλων αυτή την Κυριακή, οι δύο πρώτοι περνούν στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Ποιοι είναι οι έντεκα υποψήφιοι.

Σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη για την χώρα τους και την Ευρώπη προσέρχονται την Κυριακή 47 εκατομμύρια γάλλοι ψηφοφόροι, εν μέσω έντονης ανησυχίας για την υψηλή δημοτικότητα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία δείχνει να καρπώνεται τον ευρωσκεπτικισμό και την ισλαμοφοβία της γαλλικής κοινωνίας. Συνολικά έντεκα υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των Γάλλων αυτή την Κυριακή, οι δύο πρώτοι περνούν στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Ποιοι είναι οι έντεκα υποψήφιοι.

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Εμανουέλ Μακρόν
Με διαφορά δύο, περίπου, ποσοστιαίων μονάδων από την Μαρίν Λεπέν, εμφανίζει σταθερό προβάδισμα (23% – 24%) στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι των άλλων υποψηφίων. Ο 39χρονος πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, παραιτήθηκε για να δημιουργήσει το δικό του κίνημα με τίτλο En Marche! («Εμπρός»).

Θεωρείται νέο πρόσωπο στη γαλλική σκηνή και εάν εγκατασταθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα αποσπάσει, μετά τον Ναπολέοντα, τον τίτλο του νεότερου προέδρου της Γαλλίας. Επενδύει στην προσέλκυση ψήφων τόσο από την Δεξιά όσο και την Αριστερά. Με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον Φιγιόν μπλεγμένο σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν είναι ένα από τα φαβορί.

Έχει εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα Rothschild. Ο «Μότσαρτ των οικονομικών», όπως τον έχουν αποκαλέσει, δεν άργησε να δώσει τροφή για σχόλια που τον ήθελαν κάποια στιγμή να διεκδικεί την προεδρία όταν εντάχθηκε στην κυβέρνηση Ολάντ, το 2012, και κατέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομίας.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται η περικοπή στις δημόσιες δαπάνες και κλίμα φιλικό για τις επιχειρήσεις. Μιλά για φοροελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθους και επίδομα για τους νέους με το οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παρακολούθηση πολιτιστικών δρώμενων.

Για την Ελλάδα πιστεύει στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στην παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Φρανσουά Φιγιόν
Ξεκίνησε ως φαβορί στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία, τα ποσοστά του όμως συρρικνώθηκαν σημαντικά, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να του δίνουν 19% – 21%.

Κατηγορήθηκε για την καταβολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην σύζυγό του από κρατικά κονδύλια ως πληρωμή της για την εργασία της στο πολιτικό του γραφείο, αλλά δεν αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα υπό την πίεση του Penelope Gate. Ο 63χρονος Φρανσουά Φιγιόν που κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προκρίνοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στον δημόσιο τομέα, απαντώντας στους επικριτές του τονίζει: «Ραντεβού στις κάλπες, ο λαός θα μιλήσει».

Η διαδρομή του στην πολιτική ξεπερνά τα 30 έτη. Ο επί πέντε χρόνια (2007 – 2012) πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, πριν από λίγες ημέρες, μετά την τελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία, βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο, επειδή άφησε να εννοηθεί ότι η δημοσιογράφος του France 2, Λέα Σαλαμέ, δεν γνώριζε πρότασή του λόγω απουσίας της από τη δουλειά με άδεια εγκυμοσύνης. Δεν άργησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν «φωτιά» και τα σχόλια περί μισογυνισμού να «στολίσουν» τον Φιγιόν.

Έχει γνωστοποιήσει την αντίθεσή του στον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, που νομιμοποιήθηκε από τον Ολάντ.

Στο προσφυγικό, εμφανίζεται υπέρμαχος της αυστηρής φύλαξης των συνόρων, ενώ αναφέρεται στον φόβο του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού» και ζητά την στενή παρακολούθηση των τζαμιών και την αναθεώρηση των σχέσεων της Γαλλίας με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Μαρίν Λεπέν
Σε ένα κλίμα απογοήτευσης και φόβου, τα ποσοστά της σημείωσαν άνοδο (21,5% – 22,5%). Η 49χρονη επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εμφανίζεται ενισχυμένη δημοσκοπικά μετά την ένοπλη επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, είναι εκείνη που ενδέχεται να εξασφαλίσει εισιτήριο για το δεύτερο γύρο σε πιθανή μάχη με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο πύρινος λόγος της και οι αντισημιτικές της δηλώσεις ανησυχούν την ΕΕ. Η υποψήφια, που από τα 18 της χρόνια ακολουθεί ιδεολογικά τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λε Πεν οι σχέσεις με τον οποίο είχαν διαρραγεί, θέλει επαναφορά του εθνικού νομίσματος, διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ, επιβολή δασμών στις εισαγωγές, επιβολή φόρων στις συμβάσεις εργασίας ξένων εταιρειών, μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας εισοδήματος.

Προτείνει το δικαίωμα της δωρεάν εκπαίδευσης να εκχωρείται μόνο στους Γάλλους, και υποστηρίζει φανατικά τον περιορισμό της μετανάστευσης. Επιθυμεί, ακόμη, την αποχώρηση της χώρας της από το NATO.

Αν και κρατά φανερή απόσταση από τις ναζιστικές απόψεις του πατέρα της περί μη αποδοχής του Ολοκαυτώματος, δεν έχει αλλοιώσει τη βασική θεματική του Εθνικού Μετώπου. Δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής και πρόταση για απομάκρυνση των μεταναστών μετά από ένα χρόνο ανεργίας, είναι δύο ακόμη σημεία της ακροδεξιάς της ατζέντας. Χαρακτηρίζει «μαχαίρι» και μέσο εξαναγκασμού το ευρώ, τη στιγμή που οι περισσότερες ομιλίες της δείχνουν ξεκάθαρη αποστροφή για την Ευρωζώνη.

Ζαν – Λικ Μελανσόν
Ο επικεφαλής του συνασπισμού «Ανυπότακτη Γαλλία» που υποστηρίζεται από τα Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα αύξησε τα ποσοστά του κατά 3,5 μονάδες, διατηρώντας σημαντικό προβάδισμα έναντι του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν. Στην τελευταία δημοσκόπηση, ωστόσο, τα ποσοστά του εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα (18% – 19,5%).

«Χωρίς τη Γαλλία, δεν υπάρχει Ευρώπη» έχει διαμηνύσει εκτιμώντας πως σε όσα θα προτείνει, αν εκλεγεί, για τις αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, η Γερμανία δεν θα μπορέσει να αντιταχθεί. Έχει υποστηρίξει, δε, πως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στα αιτήματά του από τη Γερμανία, θα βάλει στο τραπέζι το θέμα του «Frexit». Η κριτική του για την πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της οικονομίας.

Ο θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο έχει δεσμευτεί πως αν εκλεγεί θα επενδύσει 100 δισ. ευρώ σε έργα ανέγερσης κατοικιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Στην ατζέντα του η επιβολή υψηλού φόρου, 90%, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 ευρώ ετησίως, η εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας, όπως τα αεροδρόμια και οι αυτοκινητόδρομοι, η δημιουργία κρατικού τραπεζικού κολοσσού και η νομιμοποίηση της κάνναβης.

Έχει, ακόμη, δεσμευθεί να εγκαταλείψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποσύρει τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους πολιτικούς χειρισμούς του έλληνα πρωθυπουργού το θερμό πολιτικά καλοκαίρι του 2015, έχει δηλώσει πως αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα διαπραγματευόταν 17 ώρες με ανθρώπους που τον προσέβαλαν.

Διετέλεσε υπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από το 2000 μέχρι το 2002, στη κυβέρνηση συνεργασίας του Λιονέλ Ζοσπέν. Εγκατέλειψε, όμως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, με αρχηγό του κόμματος τον Φρανσουά Ολάντ. «Η χώρα μας χρειάζεται μια διαφορετική αριστερή φωνή», είχε δηλώσει κατά την αποχώρησή του.

Μπενουά Αμόν
Θεωρήθηκε έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, υπερισχύοντας του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Επιχείρησε να απομακρυνθεί από το παρελθόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη διακυβέρνηση Ολάντ με την πρωτοφανή χαμηλή δημοτικότητα.

Η απόφαση του γάλλου προέδρου να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία άνοιξε το δρόμο στον 49χρονο Αμόν.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ ανήκει στις αριστερές φωνές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με βασικούς άξονες τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στους ενήλικες πολίτες, την αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων. Έχει δεσμευτεί να μειώσει τις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως σε 32, και καταδικάζει την ισλαμοφοβία.

Ο πολιτικός που θεωρείται αουτσάιντερ της προεδρικής αναμέτρησης (7,5% – 8%), τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, όπως ο Ζαν – Λικ Μελανσόν, τον οποίο συναντά απέναντί του ως βασικό αντίπαλο.

Όσον αφορά στη μεταναστευτική πολιτική, προτείνει την έκδοση αδειών εργασίας για τους αιτούντες άσυλο, και όταν η συζήτηση φτάνει στην ΕΕ ζητά ενιαία πολιτική σε ζητήματα φορολογίας, κοινωνικής πολιτικής και άμυνας.

Σε μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος προτίθεται να προχωρήσει εάν εκλεγεί, καθιερώνοντας μια θητεία διάρκειας επτά ετών.

Ναταλί Αρτό
Η 47χρονη υποψήφια του κόμματος «Εργατική Πάλη» είναι καθηγήτρια οικονομίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητά υψηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις και στις προεδρικές εκλογές του 2012 είχε λάβει ποσοστό 0,5%.

Φρανσουά Ασελινό
Ο 59χρονος υποψήφιος της «Εθνικής Απελευθέρωσης» επιθυμεί η Γαλλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να αποχωρήσει από την ΕΕ. Τοποθετημένος στα δεξιά, τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι η Συμμαχία διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

Ζαν Λασάλ
Πρώην βοσκός, κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από πολυήμερη απεργία πείνας διαδηλώνοντας κατά της μεταγκατάστασης εργοστασίου από την περιφέρειά του, που θα κόστιζε την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο 61χρονος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, τάσσεται υπέρ της αύξησης των δημοσίων δαπανών.

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν

Μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και δήμαρχος προαστίου του Παρισιού, ο 56χρονος πρόεδρος του κινήματος «Debout la France» παρουσιάζει μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2012, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν ποσοστό της τάξεως του 4%. Ως ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής, προσβλέπει στην έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη.

Φιλίπ Πουτού
Ο 50χρονος υποψήφιος του «Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος» χρησιμοποιεί αριστερή, αντικαπιταλιστική ρητορική. Συνδικαλιστής και εργαζόμενος στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ξιφουλκεί κατά της διαφθοράς. Εντύπωση προκάλεσε η πρόχειρη ενδυμασία του στις προεκλογικές τηλεμαχίες. Αναμένεται να αυξήσει ελαφρώς το ποσοστό του 1% που κατέλαβε στις εκλογές του 2012.

Ζακ Σεμινάντ
Ο 75χρονος πρώην δημόσιος υπάλληλος τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Ο υποστηρικτής του Frexit συγκέντρωσε το 0,25% των ψήφων το 2012.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024