Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με μια πληθώρα δράσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στήνει μια γιορτή αφιερωμένη στη λογοτεχνία την Κυριακή 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Με μια πληθώρα δράσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στήνει μια γιορτή αφιερωμένη στη λογοτεχνία την Κυριακή 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στον Βόλο, στη Βέροια, στην Κοζάνη, στο Αγρίνιο, στα Ιωάννινα, στη Ρόδο, δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έχουν πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί και διαρκούν έως το βράδυ, ενώ συγγραφείς και λογοτέχνες διαβάζουν τα έργα τους.

Ξεκινώντας από το Επιγραφικό Μουσείο, που είναι η απαρχή του βιβλίου, με ξεναγήσεις και συζητήσεις με τους αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, περνώντας από την ήδη διαδεδομένη δράση του Αρχαιολογικού Μουσείου πάνω στις κυριακάτικες ακροάσεις των ραψωδιών της Οδύσσειας, φτάνουμε στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Ρωμαϊκή Αγορά όπου από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τη δύση του ήλιου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων καθώς και λογοτεχνικά αποσπάσματα που θα διαβαστούν τόσο από ηθοποιούς όσο και από τους ίδιους τους συγγραφείς.

Με αλφαβητική σειρά, συμμετέχουν οι πεζογράφοι: Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ευγενία Μπογιάνου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης, Έρση Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Χρήστος Χρυσόπουλος.

Το βράδυ της ημέρας αυτής, που είναι αφιερωμένη στο Βιβλίο, η Ταινιοθήκη κάνει ένα αφιέρωμα με ταινίες άμεσα συσχετισμένες με αυτό όπως η αποκατεστημένη ταινία «Δάφνις και Χλόη» με μουσική των Πλατύραχου, Λογιάδη, «Το Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη, «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Στην Αθήνα επίσης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά έπειτα από αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων στην προσφάτως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της, ενώ οι γονείς μπορούν παράλληλα να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14 που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ. Στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν και παιδιά πρόσφυγες.

Παράλληλα, «Ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος» προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του, ενώ θα ακουστούν αποσπάσματα βιβλίων από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες εκ περιτροπής με τη συμμετοχή ηθοποιών, συγγραφέων (τυφλών και βλεπόντων).

Όσο για τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Διαβάζω για τους άλλους», με την ενεργή συμμετοχή πολλών εθελοντών, η ανάγνωση βιβλίων φτάνει σε ανθρώπους ηλικιωμένους, παιδιών σε ορφανοτροφεία και σε ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση κειμένων. Τη συγκεκριμένη μέρα οργανώνονται μεγάλες δράσεις στην Αθήνα, στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη.

Η Περιφέρεια,μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ και τις Βιβλιοθήκες, καλούν τον κόσμο σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους και μη χώρους.

Το Κ.Θ.Β.Ε. θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο, «τους Άθλιους», και το κουκλοθέατρο «Το δώρο».

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία- σταθμούς όπου οι ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τερματισμό το Δημοτικό Θέατρο.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας θα πραγματοποιήσει ανοιχτά προς το κοινό θεατρικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης την Κυριακή 23 Απριλίου, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ελιάς. Στις δράσεις θα συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά με το σύνθημα ΑΥΤΟΣΧΕδιαβάΖΩ.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών θα επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και το κέντρο φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες της πόλης την Κυριακή 23 Απριλίου και την Τετάρτη 26 Απριλίου θα πραγματοποιήσει μια πειραματική performance ανοιχτού χώρου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα την Κυριακή 23 Απριλίου έκθεση θεατρικού βιβλίου και παράλληλα στον ίδιο χώρο θα γίνεται ανάγνωση από ηθοποιούς βιβλίων Γιαννιωτών συγγραφέων.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης την Παρασκευή 21 Απριλίου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο «Άσμα Ασμάτων» στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου.

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου Κρήτης, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, θα οργανώσει αναγνώσεις σε ΚΑΠΗ του Δήμου ενώ το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου διοργανώνει Λογοτεχνικό Αναλόγιο στις εγκαταστάσεις της. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (μουσικούς, θεατρικές ομάδες, λέσχες ανάγνωσης και γραφής, λογοτέχνες) θα αναγνωστούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τη δωδεκανησιακή, την ελληνική και την παγκόσμια πεζογραφία.

Πληροφορίες για τη λεπτομερή έναρξη και λήξη κάθε εκδήλωσης, μπορείτε βρείτε στις ιστοσελίδες: www.greekbookday.gr και http://www.yppo.gr/2/g20.jsp

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024