Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρώτος μαύρος άντρας στο τιμόνι της βρετανικής Vogue

Ο πρώτος μαύρος άντρας στο τιμόνι της βρετανικής Vogue

Ούτε «διάβολος που φορά Prada», ούτε γυναίκα. Για πρώτη φορά, μετά από έναν αιώνα ιστορίας, τα ηνία της «βίβλου» της μόδας αναλαμβάνει μαύρος άντρας. Ο Έντουαρντ Ένινφουλ, ο δημιουργικός διευθυντής του αμερικανικού περιοδικού W, θα κάθεται από τον Αύγουστο στη θέση του διευθυντή σύνταξης της βρετανικής Vogue, αντικαθιστώντας την Αλεξάντρα Σούλμαν.

Ούτε «διάβολος που φορά Prada», ούτε γυναίκα. Για πρώτη φορά, μετά από έναν αιώνα ιστορίας, τα ηνία της «βίβλου» της μόδας αναλαμβάνει μαύρος άντρας. Ο Έντουαρντ Ένινφουλ, ο δημιουργικός διευθυντής του αμερικανικού περιοδικού W, θα κάθεται από τον Αύγουστο στη θέση του διευθυντή σύνταξης της βρετανικής Vogue, αντικαθιστώντας την Αλεξάντρα Σούλμαν.

Προσωπικότητα με σημαντική επιρροή στη μόδα, το Χόλιγουντ και τη μουσική, έφυγε στα παιδικά του χρόνια από την Αφρική για να ζήσει στη Βρετανία. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, μιλούν για έναν άνθρωπο ευχάριστο, με μια συλλογή από «θρυλικά εξώφυλλα και πιστούς θαυμαστές εντός και εκτός χώρου της μόδας».

Η δουλειά του διακρίνεται από κοινωνικές ευαισθησίες, στοιχείο που αναγνωρίστηκε δημοσίως. Απέσπασε το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη διεισδυτική του ματιά όσον αφορά στα θέματα ρατσισμού σε βάρος των μαύρων.

Ο πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κοντέ-Ναστ παγκοσμίως, Τζόναθαν Νιούχαους, αποκαλεί τον Ένινφουλ προσωπικότητα με «ισχυρή επιρροή στον χώρο της μόδας και με μεγάλο ταλέντο κι εμπειρία».

Κάτω από δύσκολες συνθήκες διήνυσε την παιδική κι εφηβική του ηλικία στο Λονδίνο ο σχεδιαστής. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, μοδίστρα στο επάγγελμα, και με πέντε ακόμη αδέρφια. Στα 16 του χρόνια εργάστηκε ως μοντέλο για το βρετανικό περιοδικό i-D, αφότου τον ανακάλυψαν στον βρετανικό σιδηρόδρομο όπου επέβαινε.

Η εξέλιξή του ταχεία κι εντυπωσιακή. Κατέχει πτυχίο από το Κολέγιο Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Δεν άργησε να βρεθεί δίπλα στους στιλίστες Σάιμον Φόξτον και Μπεθ Σάμερς βοηθώντας τους στο στήσιμο φωτογραφιών. Το 1991, στα 18 του μόλις χρόνια, κατάφερε να αναλάβει θέση συντάκτη μόδας του περιοδικού, ως ο νεότερος στον συγκεκριμένο ρόλο, και μετά από δύο δεκαετίες εργάστηκε για την ιταλική και αμερικανική Vogue. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόταν την αισθητική ξεχώριζε για την ιδιαιτερότητά του.

Θεωρήθηκε καθοδηγητής του κινήματος της «Grunge», και εστίασε στον τερματισμό των διακρίσεων και του αποκλεισμού των μαύρων από την πασαρέλα μέσα από την «Black Issue» της Vogue.

Η δουλειά του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις διαφημιστικές καμπάνιες των μεγαλύτερων οίκων μόδας όπως των Armani, Dior, Dolce & Gabbana, Valentino, Gucci.

Το 2014 ανακηρύχθηκε δημιουργός μόδας της χρονιάς από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας, και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις θαυμασμού και επιβράβευσης σε λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από καλλιτέχνες όπως οι Ριάνα, Νίκι Μινάζ και Φαρέλ Γουίλιαμς. Στην κεντρική του, δε, φωτογραφία στο Twitter ποζάρει με την Μισέλ Ομπάμα.

Έχει, ακόμη, βοηθήσει στη δημιουργία του βίντεο της βιομηχανίας της μόδας, I Am An Immigrant, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αναγνωρίζεται ως ηχηρή φωνή ενάντια στις διακρίσεις, σε μια βιομηχανία όπου παρατηρείται έλλειψη από μαύρους σε σημαντικές θέσεις. Πάλευε και παλεύει για την ισορροπία στον χώρο της μόδας, επιβεβαιώνοντας διαρκώς ότι είναι επαγγελματίας που κινείται ενάντια στο αναμενόμενο.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024