Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χώρα των Βάσκων: Πώς είναι να ζεις 22 χρόνια με αστυνομική προστασία;

Χώρα των Βάσκων: Πώς είναι να ζεις 22 χρόνια με αστυνομική προστασία;

Η απόφαση της ΕΤΑ να παραδώσει και το τελευταίο τμήμα του οπλοστασίου της φαίνεται να έβαλε τέλος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο τρομοκρατίας στην Ισπανία με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Για κάποιους στη Χώρα των Βάσκων ξημέρωσε μια διαφορετική μέρα μετά από δεκαετίες. Πώς και γιατί;

Η κίνηση της ΕΤΑ να παραδώσει και το τελευταίο τμήμα του οπλοστασίου της φαίνεται να έβαλε τέλος στο συγκεκριμένο κεφάλαιο τρομοκρατίας στην Ισπανία με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Για κάποιους ανθρώπους στη Χώρα των Βάσκων ξημέρωσε μια διαφορετική μέρα. Πώς και γιατί;

Μετά την ιστορική απόφαση της ΕΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος στην εποχή της αστυνομικής φύλαξης πολιτικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Χώρα των Βάσκων.

Πράγματι, εκατοντάδες ήταν οι πολιτικοί -κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα- που δεν τολμούσαν να κάνουν ούτε βήμα χωρίς αστυνομική προστασία. Ο λόγος προφανής: βρίσκονταν στο στόχαστρο της οργάνωσης.

Το Λαϊκό Κόμμα θρήνησε πολλούς νεκρούς στη Χώρα των Βάσκων, ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι, από το 1995 όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν συνοδεία.

Η 65χρονη πρώην δημοτική σύμβουλος Μαρία Χοσέ Ουσαντιθάγα είναι μια τέτοια περίπτωση.

«Ποιος θα το φανταζόταν ότι ακόμα και για να πάω στο μανάβικο που είναι κάτω από το σπίτι μου να πάρω λίγο σκόρδο θα έπρεπε να συνοδεύομαι» είχε πει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Πριν από 24 ώρες, πέρασε την πρώτη της μέρα εντελώς ελεύθερη. Μετά από 22 χρόνια. Μιλώντας στην El Pais, είπε πάντως ότι ήταν περίεργα: «Ένιωσα λίγο εγκαταλελειμμένη, αλλά δεν θέλω να παρεξηγηθεί αυτό. Μακάρι να μου είχε συμβεί πριν από 20 χρόνια.»

Έχοντας περάσει σχεδόν 8.000 μέρες υπό προστασία, δεν έχει παρά μόνο λόγια ευγνωμοσύνης να πει για τους αστυνομικούς που έμπαιναν πάντα μπροστά για να διαφυλάξουν τη ζωή της,

Κάποτε μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι η ΕΤΑ είχε σχεδιάσει τη δολοφονία της. Όχι μία φορά, αλλά τέσσερις.
Με κάθε λεπτομέρεια.

«Μια φορά με έβγαλαν σηκωτή από σούπερ μάρκετ, γιατί κάπου στη γειτονιά είχε συλληφθεί ένας ύποπτος» θυμάται.

Η ίδια υπήρξε ανέκαθεν σκληρό καρύδι. Κάποτε μίλησε στα ίσια με δημοτικούς συμβούλους κομμάτων από τη λεγόμενη πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ.

«Εμένα μπορεί να μου ρίξετε μια σφαίρα στην πλάτη, αλλά όσο είμαστε εδώ δεν θα σας επιτρέψουμε να γελάτε εις βάρος μας» τους είπε.

Η ζωή με μόνιμη αστυνομική προστασία είναι περίεργη και κουραστική. Εξηγεί ότι μαθαίνεις να εκτιμάς πολλά, να παίρνεις μέτρα αυτοπροστασίας, να αλλάζεις μονίμως ρουτίνα, να αποφεύγεις προβληματικά σημεία.

Υπήρχαν βέβαια και ευτράπελα. Μια φορά -στη γνωστή διαδικασία του να αλλάζεις μονίμως όχημα- η 65χρονη μπήκε σε λάθος αυτοκίνητο.

«Ήταν ένας γείτονας που απλά πάρκαρε κοντά στο σπίτι μου. Του ζήτησα συγγνώμη και τον αποχαιρέτησα.»

Και μιλώντας για αποχαιρετισμούς: «Δεν μου αρέσουν, προτιμώ να γυρίζω σελίδα και να πηγαίνω παρακάτω. Να το ξεχάσω όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ήταν μια τρομερή περίοδος. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024