Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τα πάνω κάτω» στο εξελικτικό δέντρο των δεινοσαύρων

«Τα πάνω κάτω» στο εξελικτικό δέντρο των δεινοσαύρων

Οι πρώτοι δεινόσαυροι ίσως δεν εμφανίστηκαν στη Νότια Αμερική, όπως θέλει η κρατούσα θεωρία, αλλά στην περιοχή της σημερινής Αγγλίας και της Σκωτίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα αρχαιότερα απολιθώματα.

Οι πρώτοι δεινόσαυροι ίσως δεν εμφανίστηκαν στη Νότια Αμερική, όπως θέλει η κρατούσα θεωρία, αλλά στην περιοχή της σημερινής Αγγλίας και της Σκωτίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί τα αρχαιότερα απολιθώματα.

Αυτό εκτιμά μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, η οποία επιχειρεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δέντρο των δεινοσαύρων, τις πιο δραστικές εδώ και 130 χρόνια. Ο τρομερός Tyrannosaurs rex, για παράδειγμα, μετακινείται σε διαφορετικό κλάδο.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, οι πρώτοι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν 15 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε και φαίνεται πως ήταν παμφάγοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Μπάρον του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, συνέκριναν τα μεγέθη, τη μορφολογία και τις αρθρώσεις απολιθωμένων οστών για 74 είδη δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, την οποία πρότεινε το 1888 ο βρετανός παλαιοντολόγος Χάρι Γκόβιερ Σίλι, οι δεινόσαυροι χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες: στα ορνιθίσχια (που μοιάζουν πιο πολύ με τα πουλιά) και στα σαυρίσχια (που μοιάζουν περισσότερο με σαύρες). Οι πρώτοι ήταν αποκλειστικά φυτοφάγοι (όπως ο στεγόσαυρος, ο απατόσαυρος και ο τρικεράτωψ), ενώ οι σαυρόμορφοι είχαν δύο παρακλάδια, ένα φυτοφάγο (όπως ο Βροντόσαυρος) και ένα σαρκοβόρο (όπως ο Τυραννόσαυρος).

Η νέα ανάλυση μεταφέρει τους σαρκοβόρους σαυροειδείς δεινόσαυρους, τα λεγόμενα «θηρόποδα» (τυραννόσαυρος, αλλόσαυρος, γιγαντόσαυρος, σπινόσαυρος κ.ά.), στην ίδια κατηγορία με τα Ορνιθίσχια και όχι με τα γιγάντια φυτοφάγα «σαυρόποδα (βροντόσαυρος, διπλόδοκος, αργεντινόσαυρος κ.ά.).

Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι τα πουλιά προέρχονται από σαρκοβόρους δεινόσαυρους.

Η νέα μελέτη εξάλλου τοποθετεί την εμφάνιση όλων των δεινοσαύρων πριν από 242 έως 247 εκατ. χρόνια στην ήπειρο Λαυρασία του βορείου ημισφαιρίου και όχι πριν από 230 εκατ. χρόνια στην ήπειρο Γκοντβάνα του νοτίου ημισφαιρίου (όπου τότε ανήκε η Λατινική Αμερική).

Πολλοί επιστήμονες δήλωσαν «σοκαρισμένοι» από τις νέες εκτιμήσεις, οι οποίες, πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024