Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν έχει τέλος η σφαγή των πουλιών στην Κύπρο

Δεν έχει τέλος η σφαγή των πουλιών στην Κύπρο

Παρόλο που η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα στην Κύπρο για να σταματήσει το παράνομο κυνήγι αποδημητικών πτηνών, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου με εκατομμύρια μικρά πουλιά να καταλήγουν στα εστιατόρια, καταγγέλλουν ορνιθολογικές οργανώσεις.

Παρόλο που η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα στην Κύπρο για να σταματήσει το παράνομο κυνήγι αποδημητικών πτηνών, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου με εκατομμύρια μικρά πουλιά να καταλήγουν στα εστιατόρια, καταγγέλλουν ορνιθολογικές οργανώσεις.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια πτηνά, όπως τσίχλες, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια και μελισσοφάγοι, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία στη διάρκεια της φθινοπωρινής μεταναστευτικής περιόδου από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2016.

Σχεδόν τα μισά, περίπου 800.000 πουλιά, σκοτώθηκαν στην περιοχή της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Δεκέλεια. Έχει έκταση μόλις 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιλαμβάνει όμως το Ακρωτήριο Πύλας από όπου περνούν τα μισά αποδημητικά πτηνά στο ταξίδι τους από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Τα πουλιά πιάνονται με ξόβεργες (βέργες καλυμμένες με κόλλα) και μεγάλα δίχτυα που απλώνονται στο ύπαιθρο, στερεωμένα σε ακακίες που φυτεύουν επίτηδες οι λαθροθήρες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα δίχτυα απλώνονταν το φθινόπωρο σε συνολικό μήκος 21 χιλιομέτρων. Οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν ακόμα και συσκευές MP3 που παίζουν συνέχεια καλέσματα πουλιών για να δελεάζουν τα ανυποψίαστα θύματα.

Τα περισσότερα πουλιά σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά σε σπίτια και εστιατόρια, όπου τα λεγόμενα «αμπελοπούλια» πωλούνται 60 με 80 ευρώ ανά δωδεκάδα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για την τελευταία μεταναστευτική περίοδο προέρχονται από έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου (Birdlife Cyprus). Οι δύο οργανώσεις καταγγέλλουν τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μια τέτοια κατάσταση «δεν θα γινόταν ποτέ ανεκτή εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε o Μάρτιν Χάρπερ της RSPB.


Η επιχείρηση για το ξερίζωμα των ξενόφερτων, φυτεμένων ακακιών έχει πια σταματήσει (Πηγή: RSPB)

Η παράνομη θανάτωση πτηνών τιμωρείται θεωρητικά με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 17.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Στην πράξη, το πρόστιμο δεν ξεπερνά συνήθως τα 400 ευρώ και ελάχιστοι έχουν μπει στη φυλακή.

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη εδώ και χρόνια και οι προσπάθειες της βρετανικής βάσης, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και των ακτιβιστών συναντούν εχθρικές αντιδράσεις.

H τελευταία προσπάθεια της ειδικής βρετανικής δύναμης να ξεριζώσει από τη βάση τις ακακίες, οι οποίες είναι ξενόφερτο είδος που πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, συνάντησαν τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν το δρόμο με τα οχήματά τους. Παλαιότερα, μάλιστα, βρετανοί αξιωματικοί είχαν καταγγείλει ακόμα και απειλές με όπλα.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σύμφωνα με την οποία η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών αποφέρει παράνομα κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τεστ DNA που αναγνωρίζει τα προστατευόμενα πτηνά ακόμα και μαγειρεμένα.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024