Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Έλληνας υποψήφιος βουλευτής στις ολλανδικές εκλογές αποκαλύπτει...

Ο Έλληνας υποψήφιος βουλευτής στις ολλανδικές εκλογές αποκαλύπτει…

Η αγωνία κορυφώνεται για τον ελληνικής καταγωγής Σταύρο Θεοχάρη, υποψήφιο στις ολλανδικές εκλογές με το κόμμα του Hero Brinkman, «Ondernemers Partij». «Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά εργασίας», δηλώνει στο in.gr.

Σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το ευρωπαϊκό τοπίο, μετά το Brexit και τη νίκη Τραμπ, εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Με τις ευρωσκεπτικιστικές ρητορείες και τα ακροδεξιά παραληρήματα να ακούγονται καθημερινά στην Ευρώπη, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και ο φόβος για επικίνδυνη διαφοροποίηση του ολλανδικού χάρτη είναι πιο επίκαιρος παρά ποτέ. Η σκιά του ακροδεξιού κόμματος του Βίλντερς, PVV, φαντάζει όλο και πιο εφιαλτική τροφοδοτώντας τα ανησυχητικά σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Σε ένα από τα σενάρια κυριαρχεί η υπόθεση συμμετοχής μέχρι και έξι κομμάτων στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με το θέμα της επιβίωσης του συνασπισμού να αποτελεί για πολλούς στοίχημα. Στοίχημα, όμως, αποτελεί και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα έξι νέα μικρά κόμματα που διεκδικούν φωνή στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Ένα από αυτά είναι του Hero Brinkman, το «Ondernemers Partij». Στην έβδομη θέση της λίστας του κόμματος έχει τοποθετηθεί 27χρονος από τον Βόλο.

Η αγωνία κορυφώνεται για τον Σταύρο Θεοχάρη λίγες ώρες πριν μιλήσουν οι κάλπες. Τάσσεται, με το κόμμα στο οποίο συμμετέχει, υπέρ της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της επιστροφής του ΦΠΑ από το 21% στο 19%, που συνιστά και βασικό σημείο του προγράμματος, και των πιο ευνοϊκών ρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Προμετωπίδα της κομματικής ατζέντας τα εργασιακά θέματα. «Η επιστροφή του ΦΠΑ από το 21% στο 19% αποτελεί βασικό θέμα του προγράμματός μας. Η αύξηση αυτή είχε γίνει το 2012 εν μέσω κρίσης και οι επιπτώσεις της φάνηκαν σε καταστήματα και εστιατόρια που συνορεύουν με τη Γερμανία. Μαγαζιά αλλαντικών φαλίρισαν. Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά εργασίας», δηλώνει στο in.gr ο κ. Θεοχάρης μια ανάσα πριν από τις εκλογές.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης δημόσιας υγείας που αποτέλεσε ένα από τα επίμαχα σημεία της προεκλογικής αναμέτρησης, εξηγεί ότι, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, εάν θέλει ο ασθενής να μεταβεί στο νοσοκομείο, τα πρώτα 385 ευρώ θα πρέπει να τα καταβάλλει ο ίδιος όπως και μια μηνιαία ασφάλεια.

Oι Ολλανδοί απέναντι στο ελληνικό ζήτημα

Ο υποψήφιος βουλευτής δεν εντάσσει το ελληνικό ζήτημα στα καυτά μέτωπα της αναμέτρησης, ωστόσο, όπως λέει, «πόντους» κερδίζουν οι ευρωφοβικοί από αυτούς που καταγγελτικά αναφέρονται στο θέμα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

«Σημαντικό μέρος της ρητορικής όσων τάσσονται κατά της παραμονής της Ολλανδίας στην ΕΕ βασίζεται και στα χρήματα που χορηγούνται στην Ελλάδα. Οι Ολλανδοί, όπως και αρκετοί βορειοευρωπαίοι, έχουν πέσει θύματα προπαγάνδας εφόσον λέγεται ότι τα χρήματα πηγαίνουν στους »τεμπέληδες Έλληνες». Τα τελευταία χρόνια έχει κάπως αποσαφηνιστεί η κατάσταση, οπότε έχει αμβλυνθεί και η πύρινη αυτή ρητορική», επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης και θυμάται που σε στάση λεωφορείου στην Ολλανδία είχε διαβάσει εφημερίδα με σκίτσο που στόχευε στην διακωμώδηση της Ελλάδας.

Η ανησυχία από τα υψηλά ποσοστά της ακροδεξιάς

Με φανερή ανησυχία μιλά για την άνοδο της ακροδεξιάς που τρέφεται από τους επιρρεπείς στις ρατσιστικές εξάρσεις, από όσους χωρίς δεύτερη σκέψη τάσσονται υπέρ της πολιτικής των κλειστών συνόρων.

«Όπως όλα δείχνουν για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα χρειαστεί να συνασπιστούν πέντε με έξι κόμματα, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει. Οι περασμένες κυβερνήσεις απαρτίζονταν από δύο με τρία κόμματα. Την κατάσταση δυσχεραίνουν τα υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος του Βίλντερς με το οποίο κανένας δεν θέλει να συγκυβερνήσει. Δύο νέα κόμματα με ευρωσκεπτικιστικό προσανατολισμό θα λάβουν ενδεχομένως λίγες έδρες εάν εισέλθουν στη Βουλή. Θα αργήσει να δημιουργηθεί κυβέρνηση. Σε δύο, περίπου, χρόνια πιθανότατα να πέσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής, λίγο πριν κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν 28 κόμματα.

Στην Ολλανδία, για να λάβει μέρος ένα κόμμα στις εκλογές απαιτείται η καταβολή ποσού ύψους 11.250 ευρώ και η συγκέντρωση 30 υπογραφών από τις 20 ολλανδικές περιφέρειες.

Ψηφοδέλτια για κάθε κόμμα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν καθώς σε ένα χαρτί αναγράφονται όλοι οι συμμετέχοντες.

Οι αναποφάσιστοι

Το κόμμα με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές ο 27χρονος επενδύει και στους αναποφάσιστους. Ένα, περίπου, εκατομμύριο νέοι δηλώνουν πως δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, στοιχείο που επιβεβαιώνει το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό αποχής. Για να εισέλθει, όμως, στη Βουλή το κόμμα με το οποίο είναι υποψήφιος ο κ. Θεοχάρης, χρειάζονται 60.000 ψήφοι. Ο ίδιος για να καθίσει στα έδρανα του ολλανδικού κοινοβουλίου θα πρέπει να συγκεντρώσει 15.000 ψήφους.

«Με την πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην ΕΕ, ο πολίτης αντιλαμβάνεται μόνο τα αρνητικά. Υπάρχουν όμως και τα θετικά, όπως είναι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Οι Ολλανδοί κατά πλειοψηφία θέλουν να μείνουν στην ΕΕ», δηλώνει ο κ. Θεοχάρης για την πολιτική που ευθύνεται για την απομάκρυνση από τη σκέψη της ποθητής ΕΕ.

«Η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη για την ελληνική κρίση»

Θίγοντας το θέμα της ελληνικής ύφεσης, επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη το 2008 να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση. «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά», υπογραμμίζει και τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος υποστηρίζοντας την προοπτική κουρέματος του χρέους ως «μόνη λύση για να αναπνεύσει η οικονομία της Ελλάδας».

Η πολιτική δεν περνούσε ποτέ απαρατήρητη από τον κ. Θεοχάρη, η επιθυμία όμως της ενεργού απασχόλησης γεννήθηκε το 2009, λίγο προτού η Ελλάδα εισέλθει στην ζώνη των μνημονίων. Ο νεαρός αδυνατεί να μην σχολιάσει τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα:

«Όλη η Ελλάδα περίμενε την αλλαγή με την κυβέρνηση Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει όμως κάτι τέτοιο. Όταν είχαν φουντώσει, το 2015, οι φήμες περί Grexit, οι έλληνες της Ολλανδίας δεν είχαν κρύψει την ανησυχία τους. Φοβήθηκαν για ενδεχόμενες αντιδράσεις σε βάρος τους».

«Πιο μπροστά Βαρουφάκης από Ντάισελμπλουμ»

Ο νεαρός, που επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ελλάδα και οι γονείς του διατηρούν ελληνικό εστιατόριο στη Χάγη, δεν παραλείπει να μιλήσει για τους κκ Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και δεν είναι πολιτικός, στο θέμα των οικονομικών γνώσεων είναι αρκετά πιο πάνω από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.»

» Ορισμένοι θεωρούν πολύ δεξιές τις απόψεις του ολλανδού πολιτικού και μάλιστα η νεολαία του κόμματός του είχε καταστήσει σαφή την διαφωνία της ως προς τη στάση Ντάισελμπλουμ προς την Ελλάδα. Τα μέτρα που προωθεί, βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις θέσεις που υποτίθεται ότι πρεσβεύει», αναφέρει ο νεαρός υποψήφιος που προέρχεται από τον νομικό χώρο αφού έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, όπου ακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αφορά στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024