Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
8 συμβουλές για μια fit εγκυμοσύνη

8 συμβουλές για μια fit εγκυμοσύνη

Ασκήσεις, tips και απλές συμβουλές για μια πιο ανάλαφρη και «fit» εγκυμοσύνη.

Από: Νινέττα Φαφούτη

Ασκήσεις, tips και απλές συμβουλές για μια πιο ανάλαφρη και «fit» εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, ούτε μια αφορμή για απεριόριστες γαστρονομικές παρασπονδίες και ατέλειωτες ώρες τεμπελιάσματος και ακινησίας στον καναπέ ή στην καρέκλα του γραφείου σας. Αντίθετα, οι ομορφότεροι εννέα μήνες της ζωής σας μπορούν να μετατραπούν σε κινητήρια δύναμη ευεξίας και τόνωσης όπου κι αν βρίσκεστε. Κι όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ακόμα και ο χώρος της εργασίας σας μπορεί ιδανικά να σας βοηθήσει ώστε η καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς να μην επιβαρύνει στο ελάχιστο την φυσική σας κατάσταση, αντίθετα να συμβάλλει στην ενδυνάμωση και την ενέργειά σας. Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν ώστε να διαμορφώσετε την καθημερινότητα της εργασίας σας όσο πιο ενεργητικά μπορείτε, προκειμένου να αποκτήσετε την ευεξία, τη δύναμη και το σφρίγος που θα εξασφαλίσουν να φτάσετε στο τέλος αυτού του μοναδικού εννiάμηνου ταξιδιού σας όσο πιο υγιείς και ακμαίες γίνεται, τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό του μωρού σας.

1. Το πρωί πριν πάτε στο γραφείο, για επιπλέον ενέργεια, κάντε μασάζ στα πόδια σας. Στα πόδια καταλήγουν πολλά νεύρα των αντανακλαστικών που συνδέονται με τα εσωτερικά όργανα, τα οποία δραστηριοποιούνται κατά την διάρκεια του μασάζ.
2. Εάν έχετε αδύναμες φλέβες θα πρέπει τώρα ειδικά να περιποιηθείτε ιδιαίτερα τα πόδια σας. Οι παρακάτω ασκήσεις για γάμπες και μηρούς, είναι απαραίτητες.
3. Φορέστε τις ειδικά ενισχυμένες ελαστικές κάλτσες. Από αισθητικής πλευράς δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί μοιάζουν με τις κανονικές.
4. Οργανώστε τον χώρο εργασίας σας ώστε να κάθεστε όσο πιο αναπαυτικά γίνεται. Υπάρχουν σε ειδικά καταστήματα με ορθοπεδικά εξαρτήματα, μαξιλάρια σε μορφή μπάλας. Τα μαξιλάρια αυτά, τα φουσκώνετε με αέρα και τα τοποθετείτε πάνω στην καρέκλα ώστε να κάθεστε αυτόματα πιο σωστά κρατώντας την πλάτη σας πιο ίσια.
5. Αλλάξτε στάση με κάθε ευκαιρία. Εάν στη δουλειά σας στέκεστε πολλές ώρες όρθια, θα πρέπει να κάθεστε πιο συχνά και να αποφύγετε να στέκεστε όρθια σε ένα σημείο, καλύτερα να περπατάτε. Εάν πάλι κάθεστε πολύ στη δουλειά, θα πρέπει να σηκώνεστε πιο συχνά.
6. Χρησιμοποιείτε συχνότερα τις σκάλες, καταργείστε το ασανσέρ, υπό την προϋπόθεση φυσικά που έχουμε μία φυσιολογικά εξελισσόμενη κύηση. Όταν έχετε να συζητήσετε κάτι με έναν συνάδελφο περάστε από το γραφείο του, αντί να τον καλέσετε στο τηλέφωνο.
7. Μην αγχώνεστε σχετικά με τις παρενέργειες του υπολογιστή. Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η οθόνη ενός υπολογιστή δεν βλάπτει ούτε την έγκυο, αλλά ούτε και το έμβρυο. Η μόνη επιβάρυνση για σας είναι η αναγκαστική πολύωρη ακινησία που επιβάλει το είδος αυτό της δουλειάς. Γι’ αυτό θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και να αλλάζετε συχνά στάση, να κάθεστε με ίσια την πλάτη, να σηκώνεστε συχνά, να κινήστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πολύ βασική είναι η απόσταση από τα μάτια και την οθόνη, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά για μια οθόνη 15 ιντσών.
8. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Για να μπορέσετε να τσεκάρετε τον εαυτό σας θα πρέπει τα ούρα σας να είναι καθαρά και όχι πολύ κίτρινα. Στην αντίθετη περίπτωση πίνετε ακόμα περισσότερο νερό.

Απλές ασκήσεις στο γραφείο

Πρόληψη της ατονίας των φλεβών: όρθια πιάνεστε από την πλάτη μιας καρέκλας, φέρνετε το ένα πόδι λυγισμένο προς τα μπροστά και το άλλο τεντωμένο προς τα πίσω. Η φτέρνα στο πίσω πόδι θα πρέπει να πατάει στο πάτωμα. (Σε όλες τις ασκήσεις που σας παρουσιάζουμε θα πρέπει το τέντωμα να έχει διάρκεια 8 δευτερολέπτων και μετά να γίνεται η αλλαγή με το άλλο πόδι.)

Ανακούφιση ποδιών:
Τοποθετείστε ένα τηλεφωνικό κατάλογο κάτω από το γραφείο σας, ακουμπήστε πάνω του τα δάχτυλα των ποδιών σας και ανασηκώστε τις φτέρνες αρκετές φορές. Στο τέλος με τα δάχτυλα των ποδιών τεντωμένα μπροστά κάνετε κυκλικές κινήσεις γύρω από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Αυτή την άσκηση μπορείτε να την κάνετε καθισμένη στο γραφείο σας αρκετές φορές τη μέρα.

Ενδυνάμωση των μυών του στήθους: σε όρθια στάση τεντώστε το ένα χέρι λίγο πιο πίσω από το σώμα σας, προς τον τοίχο, σαν να ακουμπάτε.

Ανακούφιση της πλάτης και του αυχένα: καθίστε σε μια καρέκλα, πιάνετε τα χέρια σας πίσω στην πλάτη και προσπαθείτε να ανασηκώσετε το επάνω μέρος του σώματος.

Χαλάρωση των μηρών:
καθίστε στην άκρη της καρέκλας, το ένα πόδι στηρίξτε το στο πάτωμα και το άλλο λυγισμένο κρατώντας τον αστράγαλο, τραβήξτε το εφόσον μπορείτε προς την λεκάνη.

Τέντωμα στήθους και πλάτης: βάλτε το ένα χέρι πίσω από την πλάτη και τραβήξτε το στο πλάι πιάνοντας και το άλλο χέρι. Μην λυγίσετε και προσπαθήστε να σφίξετε γλουτούς και λεκάνη.

Ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος: αυτή η άσκηση αποτελείται από δύο μέρη. Γονατίζετε με το ένα πόδι κάθετα προς το πάτωμα και το άλλο το φέρνετε λυγισμένο προς τα μπροστά, έπειτα τεντώνετε το γονατισμένο πόδι προς τα πίσω και με το άλλο μένετε στις μύτες των δαχτύλων στο πάτωμα.

Με την συνεργασία του Σπύρου Βλάχου (μαιευτήρας – γυναικολόγος)

imommy

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024