Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χουλιάνα: Μια Πρώτη Κυρία σχεδόν βασίλισσα δίπλα στη βασίλισσα

Χουλιάνα: Μια Πρώτη Κυρία σχεδόν βασίλισσα δίπλα στη βασίλισσα

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, γεγονός που καλύφθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ της Ιβηρικής. Οι πληγές που είχαν ανοίξει στις διμερείς σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολλές και ο Μάκρι είχε πολλή δουλειά να κάνει. Την παράσταση όμως έκλεψε η Πρώτη Κυρία.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής. Μαουρίσιο Μάκρι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, γεγονός που καλύφθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ της Ιβηρικής.

Οι λόγοι πολλοί: καταρχήν η κυβέρνηση Ραχόι ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα από την ολέθρια σχέση που διατηρούσε με την τέως πρόεδρο (2007-2015) της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες.

Η υπόθεση της αεροπορικής εταιρείας Aerolineas Argentinas και η εθνικοποίηση του αργεντινού ενεργειακού κολοσσού YPF είχαν προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στις διμερείς σχέσεις. Και ας είχε η Φερνάντες ισπανική καταγωγή.

Και στις δύο εταιρείες, οι Ισπανοί είχαν συμφέροντα. Στην περίπτωση της YPF, η ισπανική εταιρεία Repsol σχεδόν βγήκε από την επιχείρηση με τις κλωτσιές. Αργότερα, βέβαια αποζημιώθηκε.

Ο Μαουρίσιο Μάκρι -ιταλικής καταγωγής- πήγε στη Μαδρίτη με το μήνυμα ότι η χώρα έχει πλέον πιο φιλική διάθεση απέναντι στην Ισπανία και τους επιχειρηματίες της. Διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό μοντέλο.

Όλα αυτά συζητήθηκαν, αναλύθηκαν, εξηγήθηκαν. Όμως την παράσταση έκλεψε η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής που συνόδευε τον Μάκρι.

H Χουλιάνα Αουάδα είναι 42 ετών (ο πρόεδρος 58). Προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια Λιβανέζων μεταναστών, που έστησε επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Αργεντινή.

Πήγε στα καλύτερα σχολεία, έζησε στην Οξφόρδη και ασχολήθηκε με τη μόδα. Παντρεύτηκε στα 23 της, χώρισε πολύ γρήγορα και στη συνέχεια γνώρισε έναν εύπορο Βέλγο με τον οποίο έζησε 10 χρόνια. Μαζί του απέκτησε μια κόρη.

Γύρισε στην Αργεντινή, έφτιαξε τη δική της -πολύ γνωστή στη χώρα- μάρκα ρούχων. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στις επιχειρήσεις απασχολούνται μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, προφανώς για να πέφτει το κόστος.

Κάποια στιγμή γνώρισε τον επιχειρηματία Μαουρίσιο Μάκρι. Ο νυν πρόεδρος προέρχεται επίσης από εξαιρετικά εύπορη οικογένεια, υπήρξε πρόεδρος της θρυλικής Boca Juniors, ίδρυσε το δικό του κεντροδεξιό κόμμα, έγινε κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες και το 2015 εξελέγη πρόεδρος.

Κατά κοινή ομολογία, η Χουλιάνα έκλεψε την παράσταση στη Μαδρίτη με την κομψότητα και τον αέρα της. Την έκλεψε και από την πρώην δημοσιογράφο και νυν βασίλισσα Λετίθια (σύζυγος του βασιλιά Φίλιππου Στ’), εξαιρετικά κομψή πάντοτε.

Αρκετοί βέβαια πίσω στην Αργεντινή σχολίασαν την εμφάνιση της Χουλιάνα και ιδίως την κόμμωσή της: θύμισε το απαράμιλλο στιλ της Εύα Περόν (επίσης Πρώτη Κυρία της Αργεντινής 1946-1952), η οποία το 1947 επισκέφθηκε την Μαδρίτη ως Πρώτη Κυρία, για να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τον caudillo Φρανθίσκο Φράνκο.

Λένε στην Αργεντινή ότι ο Μάκρι άλλαξε σαν άνθρωπος (προφανώς προς το καλύτερο) από τη στιγμή που παντρεύτηκε την Χουλιάνα. Μαζί της απέκτησε και τέταρτο παιδί.

Και αν ακόμα ο υπόλοιπος κόσμος δεν ξέρει ακριβώς πώς και πόσο άλλαξε ο χαρακτήρας του Μάκρι, είναι ξεκάθαρο ότι άλλαξε ο τρόπος που ασκείται η πολιτική στην Αργεντινή.

Από τον θορυβώδη πολιτικό λόγο της Κριστίνα Φερνάντες (βασικό χαρακτηριστικό των Περονιστών), η χώρα πέρασε στην πολιτική με όρους μάρκετινγκ. Η εικόνα είναι το παν και το μήνυμα πρέπει να είναι ευχάριστο και αισιόδοξο.

Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του 2015 το ζεύγος είχε κάνει τη διαφορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μετά το προεδρικό ντιμπέιτ του Μάκρι με τον αντίπαλό του Ντανιέλ Σιόλι, η Χουλιάνα και η εξίσου εντυπωσιακή σύζυγός του Σιόλι ανέβηκαν στη σκηνή για να σταθούν στο πλάι των συζύγων.

Kαι ενώ η Καρίνα και ο Ντανιέλ Σιόλι απλά αγκαλιάστηκαν (πρόσφατα χώρισαν), η Χουλιάνα και ο Μαουρίσιο φιλήθηκαν με πάθος, σαν νεαρό ερωτευμένο ζευγαράκι. Οι Αργεντινοί δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν τόση τρυφερότητα σε πολιτικό επίπεδο…

Πλέον τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα φωτογραφίες από το ευτυχισμένο προεδρικό ζεύγος. Η Πρώτη Κυρία δίνει συνεντεύξεις, είναι πάντα χαμογελαστή, του κρατά το χέρι, του διορθώνει τη γραβάτα, τον στηρίζει.

Αλλά δεν ανακατεύεται ποτέ με την πολιτική. Αν ο σύζυγος τσαλακώνεται λόγω των αποφάσεων που λαμβάνει, η ίδια είναι στο απυρόβλητο, διορθώνοντας με την παρουσία της τα κακώς κείμενα.

Η εικόνα είναι το παν στη νέα Αργεντινή της εποχής Μάκρι. Μένει βέβαια να υπάρξουν αποτελέσματα και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η χώρα περνά δύσκολα. Ο Μάκρι το γνωρίζει και ζητά από τους συμπολίτες του να κάνουν υπομονή.

Είναι τυχερός σε ένα βαθμό, γιατί οι περονιστές δεν έχουν ακόμα συνέλθει από την απώλεια της εξουσίας. Ο πρώτος λογαριασμός για τον πρόεδρο θα έρθει στις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024