Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Disney Research παρουσιάζει σύστημα ασύρματης πρίζας

H Disney Research παρουσιάζει σύστημα ασύρματης πρίζας

Μπορείτε να αφήσετε το κινητό να φορτίζει μέσα στην τσέπη σας, ή να ανάψετε το λαμπατέρ χωρίς να μπερδευτείτε στα καλώδια -όλα αυτά γίνονται στο δωμάτιο ασύρματης ενέργειας που παρουσίασαν τα εργαστήρια της Disney.

Μπορείτε να αφήσετε το κινητό να φορτίζει μέσα στην τσέπη σας, ή να ανάψετε το λαμπατέρ χωρίς να μπερδευτείτε στα καλώδια -όλα αυτά γίνονται στο δωμάτιο ασύρματης ενέργειας που παρουσίασαν τα εργαστήρια της Disney.

Συνολικά δέκα συσκευές -ένα τηλέφωνο, δύο λάμπες, ένας ανεμιστήρας και άλλα- αντλούν ενέργεια χωρίς καλώδια στην επίδειξη τoυ πρωτοτύπου.

Το δωμάτιο θυμίζει συμβατικό σαλόνι, όμως το ταβάνι, το δάπεδο και οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο για να άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Στη μέση του δωματίου, ένας χάλκινος στύλος που περιέχει 15 μικρούς πυκνωτές συνδέει το δάπεδο με την οροφή.

Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει από τοίχους, το πάτωμα και τον χάλκινο στύλο, δημιουργώντας γύρω από τον στύλο ένα μαγνητικό πεδίο που αποθηκεύει ενέργεια, αναφέρουν οι ερευνητές της Disney Research στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Η ενέργεια αυτή μπορεί να αντληθεί από τον αέρα, αρκεί να συνδεθεί σε κάθε ηλεκτρική συσκευή ένα πηνίο, σχεδιασμένο να συντονίζεται με τη συχνότητα του μαγνητικού πεδίου.

Το πρόβλημα, παραδέχονται οι ερευνητές, είναι ότι αυτό λειτουργεί μόνο όταν το πηνίο είναι προσανατολισμένο κάθετα στο μαγνητικό πεδίο, ενώ όταν είναι τοποθετημένο παράλληλα με τις γραμμές του πεδίου δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Το εμπόδιο αυτό μπορεί πάντως να ξεπεραστεί συνδέοντας κάθε συσκευή με τρία πηνία σε διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Το δωμάτιο ασύρματης ενέργειας προσφέρει απόδοση 40-95%, ανάλογα με τη θέση κάθε συσκευής στο χώρο.

Προκειμένου να μην φτάνει σε ανθυγιεινά επίπεδα η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, η συνολική ισχύς περιορίζεται στα 1900 Watt, λίγο περισσότερο από ό,τι καταναλώνει ένα πιστολάκι μαλλιών. Για τον ίδιο λόγο, οι χρήστες δεν πρέπει να πλησιάζουν τον χάλκινο στύλο σε απόσταση μικρότερη των 46 εκατοστών.

Η Disney εκτιμά ότι η πατέντα της έχει περιθώριο εμπορικής αξιοποίησης στη δημιουργία «ντουλαπιών φόρτισης συσκευών» ή στην κατασκευή ολόκληρων αποθηκών που λειτουργούν με ασύρματη ενέργεια.

Παραμένει όμως άγνωστο αν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα ενδιαφερθούν να αναπτύξουν συμβατές συσκευές με πηνία λήψης.

Ποιος ξέρει; Ίσως είναι η αρχή του τέλους για την εποχή των μπερδεμένων καλωδίων.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024