Ο άνθρωπος κινδυνεύει να επισκιαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, υποστήριξε ο Έλον Μασκ, στη Διάσκεψη για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Λανσάροντας τα αυτόνομα Tesla στη χώρα, ο επικεφαλής της εταιρείας, προειδοποίησε μια ακόμα φορά την ανθρωπότητα ότι θα πρέπει να επιταχύνει την επικοινωνία του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη των ρομποτικών μηχανών και μάλιστα πολύ: από «την ταχύτητα πληκτρολόγησης σε smartphone», 10 bit το δευτερόλεπτο, στα τρισεκατομμύρια bit το δευτερόλεπτο των ρομπότ, είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ αναφέρθηκε στο «περιορισμένο bandwidth», το μικρό διαθέσιμο εύρος ζώνης για την επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής. Μια διεπαφή μεγάλου εύρους θα έλυνε το πρόβλημα της συμβίωσης ανθρώπου-μηχανών και ίσως λύσει το πρόβλημα του ελέγχου και της χρηστικότητας των προηγμένων μηχανών, σημείωσε.

  • «Ελπίζουμε ότι, σε όχι πάρα πολλά χρόνια, τα ανθρώπινα μυαλά και οι υπολογιστικές μηχανές θα συνδεθούν πολύ στενά μεταξύ τους, και ότι η συνεργασία που θα προκύψει θα σκέφτεται όπως δεν έχει σκεφτεί ποτέ ο ανθρώπινος εγκέφαλος και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα με τρόπο που δεν έχουν πλησιάσει οι μηχανές διαχείρισης της πληροφορίας που γνωρίζουμε σήμερα.» J. C. R. Licklider

Ο δισεκατομμυριούχος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, έναν τομέα στον οποίο η Tesla διατηρεί την πρωτιά. Παρά το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα με Tesla Model S, ο Μασκ επέμεινε ότι τα αυτόνομα οχήματα είναι «εξαιρετικά» αφού είναι πιο ασφαλή, πολλοί όμως άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, σημείωσε. Ο Μασκ υποστήριξε ότι μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια τα αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται οδηγό θα κυριαρχήσουν και τότε το 15-20% των ανθρώπων παγκοσμίως θα μείνει χωρίς δουλειά -κάτι πρέπει να κάνουμε και μάλιστα γρήγορα, υποστήριξε ο επικεφαλής της Tesla. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν το μισθό τους», είπε ο Μασκ, μεταφέρει το αμερικανικό CNBC.

Την άποψη του Έλον Μασκ για τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη ασπάζονται πολλά γνωστά πρόσωπα στην Σίλικον Βάλεϊ:

  • Εάν οι μηχανές μάθουν να ανασχεδιάζουν εαυτόν Μαζί για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Amazon, Google, Facebook, IBM και Microsoft Στη «Σύμπραξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα Ωφελήσει τους Ανθρώπους και την Κοινωνία» προχώρησαν οι Amazon, Google, Facebook, IBM και Microsoft, με σκοπό να εξετάζουν τα ηθικά και άλλα διλήμματα που ανακύπτουν από την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας. Έλον Μασκ (Tesla) και Apple (Siri), απουσιάζουν προς το παρόν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα συστήνει τις βέλτιστες πρακτικές και θα δημοσιεύει έρευνα, ανοικτά διαθέσιμη.
  • Όλα για την «Τεχνητή Νοημοσύνη» στο tech.in.gr

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr