Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι απέγιναν οι άνδρες από το κλαμπ με τα λευκά πουκάμισα;

Τι απέγιναν οι άνδρες από το κλαμπ με τα λευκά πουκάμισα;

Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη συνάντηση. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ματέο Ρέντσι και ο Μανουέλ Βαλς με λευκό πουκάμισο. Γραβάτες και σακάκια έκαναν στην άκρη για να δοθεί το μήνυμα ότι μια νέα γενιά ήρθε να δώσει απάντηση στα προβλήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ήλθαν, κάποιοι είδαν και όλοι έχασαν. Θα επιστρέψουν;

Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς με λευκό πουκάμισο.

Γραβάτες και σακάκια έκαναν στην άκρη για να δοθεί το μήνυμα ότι μια νέα γενιά έρχεται να δώσει απάντηση στα προβλήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η πολιτική –όπως και η ζωή- έχει πάντα τα δικά της σχέδια. Τα λευκά πουκάμισα δεν φαίνεται να βοήθησαν ιδιαίτερα τον 54χρονο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έχασε την εσωκομματική εκλογή για το προεδρικό χρίσμα των εκλογών του Απριλίου.

Ήθελε να γίνει το ανάχωμα στην Μαρίν Λεπέν, αλλά η βαριά κληρονομιά του Ολάντ -το αντιδημοφιλές εργασιακό νομοσχέδιο, η ισχνή ανάπτυξη και η τρομοκρατία- τού χάλασαν τα σχέδια.

Ο Μπενουά Αμόν βγήκε από αριστερά και έκλεψε στην κυριολεξία το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), χωρίς βέβαια αυτό -δύο μήνες προτού διεξαχθεί ο πρώτος γύρος- να έχει μεταφραστεί σε άνοδο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Και αν τελικά ο Βαλς έμεινε εκτός, μπορεί να επιβεβαιωθεί η προφητεία του: «Στο τέλος δεν θα μείνει αριστερά στη Γαλλία».

Το δεύτερο λευκό πουκάμισο είναι ο 42χρονος τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, το «τρομερό παιδί» της πολιτικής ζωής που ήρθε με φιλόδοξα σχέδια για τη χώρα και με όχημα ένα κόμμα –ή καλύτερα συνασπισμό- με ασαφή πολλές φορές ιδεολογικά όρια.

Υπερκινητικός και εγωκεντρικός, ο Ρέντσι άνοιξε πολλά μέτωπα σε μια χώρα με ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης, βάζοντας κάθε τόσο στο στόχαστρό του τη Γερμανία της Μέρκελ και της λιτότητας.

Κορυφαία πρωτοβουλία του, η προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος του 1948 με περισσότερες εξουσίες στη Βουλή και λιγότερες στη Γερουσία. Ποιος θα μπορούσε να πει «όχι» σε κάτι τέτοιο;

Δυστυχώς για τον Ρέντσι, στη σημαία του «όχι» -έτσι γίνεται πάντα στα δημοψηφίσματα- βρήκαν στέγη όλοι οι υπόλοιποι. Δεξιοί, λαϊκιστές που περισσεύουν στη χώρα, αλλά και πολλοί από τους δικούς του. Και το ποσοστό του «όχι» έφτασε το 60%. Ο ίδιος αποχώρησε –όπως είχε υποσχεθεί- αλλά μπορεί να γυρίσει.

Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία εντός του 2017 δεν μπορεί να αποκλειστούν, ουσιαστικά όλοι θέλουν κάλπες και «ψάχνονται» με το εκλογικό σύστημα.

Μιλώντας για επιστροφές: ο τρίτος της φωτογραφίας είναι ο 44χρονος τέως ηγέτης των Ισπανών σοσιαλιστών (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, ο άνθρωπος που έλεγε μόνο «όχι» στο να γίνει και πάλι πρωθυπουργός ο Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Και όταν η χώρα βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να πάει σε τρίτες εκλογές –και το κόμμα να υποστεί βαρύτερη ήττα- οι βαρόνοι του PSOE τού τράβηξαν το χαλί.

Ο Ραχόι έγινε πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας (αλλά με σημαντικά υψηλό αριθμό εδρών) και ο Σάντσεθ παραιτήθηκε ακόμα και από βουλευτής.

Θέλει όμως να επιστρέψει και ήδη δήλωσε «παρών» για την εσωκομματική διαδικασία που θα αναδείξει ηγέτη του κόμματος.

Έχει την υποστήριξη σημαντικής μερίδας της βάσης του PSOE, αλλά και ένα μεγάλο μειονέκτημα: επί των ημερών του, το κόμμα πήγαινε όλο και χαμηλότερα, αφού οι Ισπανοί δεν έλεγαν με κανένα τρόπο να τον εμπιστευθούν.

Πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το PSOE είναι στην τρίτη θέση πίσω από τους Podemos που έχουν τις δικές τους φουρτούνες. Ο Σάντσεθ όμως ελπίζει.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024