Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Cinema Paradiso Project: Η μουσική των ελληνικών ταινιών αποτελεί το soundtrack της ζωής μας

Cinema Paradiso Project: Η μουσική των ελληνικών ταινιών αποτελεί το soundtrack της ζωής μας

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«Οι Cinema Paradiso Project αποτελούν ένα 10μελές μουσικό σχήμα που παίζει και διασκευάζει μουσική από τον κινηματογράφο», σημειώνουν οι ίδιοι στη συνέντευξή τους στο in.gr.
To σχήμα θα βρεθεί για μια μοναδική μουσική «κινηματογραφική» βραδιά στη ακηνή του Half Note την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου:
«I wish you love είναι ο τίτλος της παράστασής μας και τον δανειζόμαστε από ένα τραγούδι που πρόσφατα συμπεριλάβαμε στο ρεπερτόριό μας. Η επιλογή έχει να κάνει αρχικά με το αυτό καθαυτό το περιεχόμενο του στίχου που αντανακλά και τη δική μας διάθεση αλλά και με την jazzy ατμόσφαιρα του κομματιού που ταιριάζει στο ύφος του Half Note Jazz Club».

Ποιοι είναι οι Cinema Paradiso Project και πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του σχήματος;
«Οι Cinema Paradiso Project αποτελούν ένα 10μελές μουσικό σχήμα που παίζει και διασκευάζει μουσική από τον κινηματογράφο. Η ιδέα ξεκίνησε τυχαία. Μια παρτιτούρα από το soundtrack της ταινίας “Nuovo Cinema Paradiso” έφερε στο μυαλό την εικόνα αλλά ακόμα πιο πολύ τη συγκίνηση, την έμπνευση, τη χαρά,την παρέα, τη γειτονιά, την εποχή που είχε συνδεθεί με την κινηματογραφική εμπειρία και τον «απόηχο» αυτής της μουσικής. Η μία ιστορία προσέλκυσε την επόμενη και έτσι φτιάχτηκε ένας μουσικός καμβάς που περιέκλειε σημαντικές προσωπικές εμπειρίες και στιγμές που δεν μπορούσαμε παρά να τις ξανατραγουδήσουμε και να τις μοιραστούμε».

Που επιθυμούν να ταξιδέψουν το κοινό τους οι CinemaParadiso Project μέσα από τις κινηματογραφικές μουσικές που επιλέγουν;
Σε ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, ήχων, αναμνήσεων και βιωμάτων μέσα από διαφορετικές ιστορίες από τη γειτονιά μας ή και τόπους μακρινούς από το παρελθόν αλλά και το μέλλον όπως το πλάθει η φαντασία μας. Η κινηματογραφική εμπειρία αποτελεί την αφετηρία. Από εκεί το ταξίδι μπορεί να πάρει πολλές τροπές, ίσως και απρόσμενες καθώς ο κινηματογραφικός φακός μέσα από το πρίσμα της μουσικής είναι φορές που γίνεται μεγεθυντικός και «βουτά» μέσα στη ψυχή μας…».

Θα μας αναφέρετε μερικά από τα αγαπημένα σας κλασικά κινηματογραφικά σάουντρακ, καθώς και μερικά από αυτά που ακούσατε πρόσφατα;
«Δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε από το soundtrack που αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του σχήματος και που υπογράφει ο Ennio και Andrea Morricone. Από τα πρώτα κομμάτια που διαλέξαμε ήταν και το “Struggle for Pleasure” του Mertens από την «Κοιλιά του αρχιτέκτονα» του Peter Greenaway, που αποτελεί πολύ συνειδητά και το πρώτο κομμάτι του δίσκου μας. Αγαπημένο soundtrack και η μουσική στα «Φώτα της πόλης» από τον ιδιοφυή δημιουργό (και συνθέτη) Charlie Chaplin.
»Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην συμπεριλάβουμε μουσική που ακούσαμε σε παιδική ηλικία, μια μουσικήτόσο “μαγική” όσο η “MaryPoppins”. “Μαγικό” soundtrack είναι και αυτό που έγραψε ο Neil Young για το “Deadman” του Jim Jarmusch, ένα μεταφυσικό και αλλόκοτο western μπολιασμένο από το έργο του William Blake. Συμπράξεις καλλιτεχνών όπως οι Clint Mansell και Darren Aronofsky, Goran Βregovic και Emir Kustorica, Ελένη Καραϊνδρου και Θεόδωρος Αγγελόπουλος μας έχουν χαρίσει μουσική και τραγούδια «μονάκριβα», όπως είναι και τα soundtrack από τις ταινίες “Serpico” του Μίκη Θεοδωράκη και “America America” που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.
»Αυτά βέβαια ως ενδεικτικά παραδείγματα από μουσικές και τραγούδια που αγαπήσαμε μεταξύ των οποίων δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε κλασικά κομμάτια όπως το“Amadomio” από τη “Gilda” και το “Manhade Carnaval” του Luiz Bonfa από το “Orfeo Negro”, μοναδικές δημιουργίες όπως το “Alfama” από τους νέους τότε Madredeus για το “Lisbon Story” του Wim Wenders και το “Exit Music for a Film” από τα καλύτερα κομμάτια των Radiohead για την τελική σκηνή στο “Romeo and Juliette”. Αργότερα μυηθήκαμε στο μουσικό κόσμο του Elliot Goldenthal με το εμπνευσμένο του soundtrack για την ταινία “Frida”, μάλλον ξαφνιαστήκαμε από το συγκινητικό “Hay Amores” που έγραψε η Shakira για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας», ενώ πιο πρόσφατα απολαύσαμε τη μουσική των Calexico στην αστυνομική κομεντί “The Guard” όπως και τη μουσική από το πασίγνωστο πια “La La Land” που είδαμε μόλις πριν λίγες εβδομάδες».

Ποια είναι η συμβολή της μελωδίας στην εικόνα που παρακολουθούμε στη μεγάλη οθόνη, κατά την άποψή της και τι θα ήταν αυτή χωρίς τη μουσική;
«Σίγουρα το ηχητικό περιβάλλον μιας εικόνας διευρύνει το νόημά της αλλά την ίδια στιγμή το οριοθετεί. Καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό τη συναισθηματική μας απάντηση αφήνοντας το αποτύπωμά της εικόνας πιο έντονο και ουσιαστικό. Πώς θα ήταν άραγε η εναρκτήρια σκηνή του Pulp Fiction χωρίς τη Μισιρλού; Ο χορός του Antoni Quin χωρίς τη μουσική του Ζορμπά; Τα «Μαθήματα Πιάνου» χωρίς τις νότες του Michael Nyman; Η ζωή της Amelie χωρίς τη λαμπερή μουσική του Yann Tiersen; Ο επιθεωρητής Κλουζώ χωρίς το μουσικό θέμα του Ροζ Πάνθηρα; H “Ερωτική Επιθυμία” χωρίς τους ήχους του Shigeru Umebayashi; H Casablanca χωρίς τον Σαμ να τραγουδά “Astimegoesby”;».

Για τη μουσική των ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών τι έχετε να σχολιάσετε και ποια μελωδία θα θέλατε να διασκευάσετε αλλά ακόμα δεν το έχετε τολμήσει;
«Η μουσική των ελληνικών ταινιών αποτελεί το soundtrack της ζωής των γονιών μας, της δικής μας ζωής και της ζωής του τόπου. Πέρα όμως από αυτό, η μουσική που έχει «ντύσει» πληθώρα ελληνικών ταινιών συμπεριλαμβάνει πραγματικά αριστουργήματα και αναφερόμαστε και σε νεότερες και σύγχρονες ταινίες. Αν και το ρεπερτόριό μας ακουμπά σε μεγαλύτερο βαθμό στον παγκόσμιο κινηματογράφο καθώς αντανακλά τις ταινίες που έχουμε οι ίδιοι παρακολουθήσει, ο ελληνικός κινηματογράφος κρατά ένα ιδιαίτερο μέρος στην καρδιά μας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μουσική που μας χάρισε.
»Σχετικά με το ποια μελωδία δεν έχουμε τολμήσει ακόμα να διασκευάσουμε, αυτή δεν είναι μόνο μία. Αν και η μουσική που παίζουμε καλύπτει μια ευρεία γκάμα ηχοχρωμάτων, δεν έχουμε καταπιαστεί – με ελάχιστες εξαιρέσεις – με παλιά λαϊκά κινηματογραφικά κομμάτια. Πρόκειται για κομμάτια που έχουν καταχωρηθεί στη συλλογική και τη δική μας μνήμη με ένα πολύ συγκεκριμένο άκουσμα. Για μας αποτελεί στοίχημα το να δώσουμε μια διαφορετική ερμηνεία σε τέτοια κλασικά κομμάτια. Γιατί θέλουμε να δώσουμε το δικό μας ύφος χωρίς όμως να δημιουργεί την αίσθηση του “ξένου”. Τις προάλλες σιγομουρμουρίζαμε «Σου ‘φερα νερό στις χούφτες…» από τα «Κόκκινα Φανάρια», όπως και τα υπόλοιπα τραγούδια από το κλασικό αυτό soundtrack του Σταύρου Ξαρχάκου».

Στις 26 Ιανουαρίου θα βρεθείτε στη σκηνή του Half Note παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «I wish you love»…
«I wish you love είναι ο τίτλος της παράστασής μας και τον δανειζόμαστε από ένα τραγούδι που πρόσφατα συμπεριλάβαμε στο ρεπερτόριό μας. Η επιλογή έχει να κάνει αρχικά με το αυτό καθαυτό το περιεχόμενο του στίχου που αντανακλά και τη δική μας διάθεση αλλά και με την jazzy ατμόσφαιρα του κομματιού που ταιριάζει στο ύφος του Half Note Jazz Club. Πέρα όμως από αυτό αξίζει να πούμε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι που, παρόλη τη λιτή του φόρμα και την απουσία εντυπωσιασμών ή εκπλήξεων, εκπροσωπεί μια διαχρονική μελωδία που αγαπήθηκε μέσα από ένα soundtrack πριν από 75 περίπου χρόνια, στη Γαλλία, στην original εκδοχή του ως “Que reste-t-il de nos amours” και στη συνέχεια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού με πολλές διασκευές και ερμηνείες για να το ξανασυναντήσουμε στη μουσική επένδυση σύγχρονων ταινιών. Τι παραπάνω μπορεί να σηματοδοτεί τη διαχρονικότητα της μουσικής και της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από αυτή. Αυτό είναι και το «πνεύμα» της παράστασής μας στο Half Note με ένα πρόγραμμα όπου το παλιό συναντά το καινούργιο, οικεία ακούσματα συνυπάρχουν με ηχοχρώματα πιο ιδιότυπα πάντα με αφορμή τα προσωπικά αλλά άλλο τόσο «κοινά» κινηματογραφικά ταξίδια και όνειρα».

Έχετε συνεργαστεί με γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες, ενώ έχετε κυκλοφορήσει και την πρώτη δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο Cinema Paradiso Project, Volume 1. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
«Θέλουμε κατ’ αρχάς να είμαστε εδώ παρόντες, με υγεία και διάθεση δημιουργική. Αισθανόμαστε ότι έχει έρθει η ώρα του Volume II. Έχουμε πολύ υλικό με διασκευές με ιδιαίτερο χρώμα και σε διαφορετικό ύφος από το πρώτο μας δίσκο που θα είχε ενδιαφέρον να το φέρουμε στο studio. Μας ενδιαφέρουν πάντα οι συνεργασίες με καλλιτέχνες που αγαπάμε και θαυμάζουμε και σχετικές προτάσεις βρίσκονται στη συζήτηση και τον προγραμματισμό. Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να «κυοφορήσουμε» τη δική μας πρωτότυπη μουσική, πάντα με επίκεντρο το σινεμά, ένα project που έχουμε αφήσει πίσω και θέλουμε να προχωρήσει. Στα σχέδια μας φέτος για πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση σε καλοκαιρινά φεστιβάλ με σκοπό να πάμε τη μουσική μας και εκτός Αθηνών.

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024