Υπόθεση… Γιούρι Γκέλερ φέρνουν στο φως έγγραφα της CIA. Ο μάγος που επί δεκαετίες έκλεβε τις εντυπώσεις λυγίζοντας κουτάλια με το μυαλό του, ένα από αυτά και για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παραδέχεται την επί χρόνια φημολογούμενη διασύνδεσή του με τη CIA.

Μέσα από μια σειρά αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ παρουσιάζονται τα αποτελέσματα πειραμάτων που εφαρμόστηκαν σε διάρκεια οκτώ ημερών, κατά το 1973, στον μάγο. Αποτέλεσε πόλο έλξης για την Yπηρεσία η οποία ενέδωσε στον πειρασμό και έλεγξε την ισχύ των μαντικών και τηλεπαθητικών ικανοτήτων του.

Τα πειράματα τελέστηκαν στο πλαίσιο προγράμματος του αμερικανικού στρατού με το κωδικό όνομα Stargate, το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να ανιχνεύσει «υπερφυσικές» δυνάμεις. Κρυφός «πόθος» της CIA η στρατολόγηση ατόμων με «ξεχωριστά χαρακτηριστικά», εν δυνάμει «στρατιώτες – μέντιουμ».

Η σχέση με την CIA κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Το όνομα του Γκέλερ είχε συνδεθεί και πριν από τέσσερα χρόνια με την CIA όταν ντοκιμαντέρ του BBC υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκε από την Υπηρεσία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον μάγο.

Οι αποκαλύψεις γύρω από τα πειράματα φέρνουν στο νου την ταινία του Γκραντ Χίσλοβ Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες. To έργο του 2009, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, άντλησε έμπνευση από τις προσπάθειες μελών του Stargate οι οποίοι επιχειρούσαν να σκοτώνουν με ένα βλέμμα.

Στα πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα της CIA δεν αναφέρεται ότι ζητήθηκε από τον Γκέλερ να αφανίσει κατσίκες, όμως επισημαίνεται ότι με πιεστικό και ξεκάθαρο τρόπο επιδείκνυε τις υπερφυσικές του δυνάμεις.

Ωστόσο, το πρόγραμμα Stargate τερματίστηκε το 1998 μετά από διαπιστώσεις δυσπιστίας ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Ο Γκέλερ, ο οποίος ζει πλέον στο Ισραήλ, είχε κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου κλειστεί σε αμερικανικό εργαστήριο προκειμένου να ελέγξουν οι υπηρεσίες εάν μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνική βόμβα.

«Απίστευτο πως έγιναν οι αποκαλύψεις»

«Θεωρώ εξωπραγματικό το γεγονός ότι έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες του Stargate, από τη στιγμή που συναφή προγράμματα είναι ενεργά ακόμη και σήμερα και χρησιμοποιούνται», δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph.

Λεπτομέρειες του προγράμματος που εφαρμόστηκε στον μάγο καταλαμβάνουν 13 εκατομμύρια σελίδες αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της CIA, τα οποία αποκάλυψε η Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.

Στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ μεταφέρθηκε ο Γκέλερ για να τοποθετηθεί σε ένα θωρακισμένο, από οποιαδήποτε ακτινοβολία, δωμάτιο με δύο κλειδωμένες πόρτες.

Τα πειράματα

Στο πρώτο πείραμα, πράκτορες και επιστήμονες άνοιξαν ένα λεξικό για να επιλέξουν μια τυχαία λέξη. «Φιτίλι» ήταν η λέξη και επιστήμονας ζωγράφισε ένα πυροτέχνημα, χωρίς ο Γκέλερ να μπορεί να το δει.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα της CIA, όταν ρωτήθηκε, μέσω ενδοεπικοινωνίας, για το θέμα της εικόνας πίσω από την πόρτα απάντησε αμέσως ότι είδε έναν κύλινδρο από τον οποίο βγαίνει ισχυρός θόρυβος. Ζωγράφισε τότε μια εικόνα παρόμοια με εκείνη του πυροτεχνήματος.

Η δεύτερη λέξη η οποία επελέγη ήταν «τσαμπί» και τσαμπί σταφύλια ζωγράφισε ένας επιστήμονας. Ο Γκέλερ απάντησε τότε ότι βλέπει μοβ κύκλους και αμέσως ζωγράφισε ένα τσαμπί σταφύλια.

«Τόσο στην εικόνα όσο και στην απάντηση του Γκέλερ περιλαμβάνονται 24 σταφύλια στο τσαμπί», αναφέρεται στα έγγραφα.

Την επομένη ο Γκέλερ παρέμεινε σε ένα δωμάτιο και μισό μίλι μακριά ζωγραφίστηκε η νέα εικόνα που απεικόνιζε τον διάβολο με τη μορφή ενός άντρα με τρίαινα.

Όταν ζητήθηκε από τον μάγο να μαντέψει το περιεχόμενο της εικόνας, εκείνος ζωγράφισε μια τρίαινα, τις Δέκα Εντολές, ένα μήλο στο οποίο είχε τρυπώσει σκουλήκι και ένα φίδι.

Συμπεράσματα από την CIA

Στο πόρισμα της CIA δεν περνά στα ψιλά το γεγονός ότι ο μάγος ζωγράφισε την τρίαινα χωρίς όμως να ζωγραφίσει τον άντρα που την κρατά. «Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι ο Γκέλερ δεν αντιγράφει απλά τις γραμμές της εικόνας, εφαρμόζει όμως κάποια μέθοδο σε αυτές πριν τις ζωγραφίσει», επισημαίνεται.

Ακολούθησαν και άλλα πειράματα σε ορισμένα από τα οποία απέτυχε ο Γκέλερ λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει την εικόνα. Στα έγγραφα αναφέρεται ότι οι επιδόσεις του μάγου κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα όταν απουσίαζαν παρατηρητές.

«Έκανα πολλά για την CIA. Ήθελαν να σταθώ έξω από την ρωσική πρεσβεία στο Μεξικό και να διαγράψω δισκέτες που χρησιμοποιούνταν από ρωσικές υπηρεσίες. Έπρεπε ακόμη να βρεθώ δίπλα σε κάποιον που υπέγραφε πυρηνική συμφωνία ώστε να τον πείσω να υπογράψει», δηλώνει ο Γκέλερ επιβεβαιώνοντας εκείνους που μιλούσαν για συνεργασία του με τη CIA.

«Μια άλλη υπηρεσία, την οποία δεν κατονομάζω, μού είχε ζητήσει να σκοτώσω ένα γουρούνι με το μυαλό μου σταματώντας τη λειτουργία της καρδιάς του. Πιθανόν να μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο ώστε να πεθάνει κατά αυτόν τον τρόπο ο Αντρόπωφ της KGB», δηλώνει ακόμη καταλήγοντας ότι ο Κλούνεϊ ουσιαστικά υποδύθηκε εκείνον (Γιούρι Γκέλερ) στην ταινία Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr