Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης «το μεγαλύτερο στο Ηλιακό Σύστημα»

Κύμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης «το μεγαλύτερο στο Ηλιακό Σύστημα»

Ένα τόξο μήκους 10.000 χιλιομέτρων που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης από ιαπωνικό σκάφος πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο «κύμα βαρύτητας» που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα.

Ένα τόξο μήκους 10.000 χιλιομέτρων που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης από ιαπωνικό σκάφος πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο «κύμα βαρύτητας» που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα.

Τα κύματα βαρύτητας (τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν) εμφανίζονται όταν ένα ρευστό (υγρό ή αέριο) αναγκάζεται να εκτοπιστεί από μια θέση ισορροπίας. Ένα παράδειγμα είναι τα τσουνάμι, τα οποία προκαλούνται από απότομες μετατοπίσεις του νερού όταν ο βυθός σείεται από σεισμούς.

Στην περίπτωση της Αφροδίτης, αναφέρουν ιάπωνες και άλλοι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Geoscience, το γιγάντιο κύμα βαρύτητας πρέπει να σχηματίστηκε όταν ρεύματα της κατώτερης ατμόσφαιρας συναντούν ψηλά βουνά. Το κύμα διαδίδεται τότε από την κορυφή των βουνών μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Το γιγάντιο, φωτεινό τόξο καταγράφηκε το 2015, λίγο μετά την άφιξη του ιαπωνικού σκάφους Akatsuki, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.

Ο τεράστιος σχηματισμός, ο οποίος είχε μήκος 10.000 χιλιόμετρα και εκτεινόταν από τον ένα πόλο σχεδόν μέχρι τον άλλο, περιέργως έμεινε ακίνητο στο ύψος των νεφών. Η παρατήρηση αυτή παραμένει δυσεξήγητη, δεδομένου ότι στην ανώτερη ατμόσφαιρα πνέουν άνεμοι με ταχύτητα 360 χιλιομέτρων την ώρα.

Το φωτεινό τόξο του κύματος, θερμότερο από την υπόλοιπη ατμόσφαιρα, φαίνεται πως παρέμενε ακίνητο για αρκετές μέρες πάνω από μια ορεινή περιοχή με την ονομασία Aphrodite Terra. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπο που είχε εμφανιστεί.

«Η παρούσα μελέτη προσφέρει άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη στατικών βαρυτικών κυμάτων» γράφουν οι ερευνητές. «Δείχνει επίσης ότι τέτοια βαρυτικά κύματα μπορούν να πάρουν πολύ μεγάλες διαστάσεις -ίσως τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024