Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρόεδρος Τραμπ «θα διορίσει αρνητή των εμβολιασμών»

Ο πρόεδρος Τραμπ «θα διορίσει αρνητή των εμβολιασμών»

Σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται «τρομακτική» από παιδιάτρους και άλλους γιατρούς, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται έτοιμος να διορίσει γνωστό αρνητή των παιδικών εμβολίων σε επιτροπή που θα διερευνήσει την ασφάλειά τους.

Σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται «τρομακτική» από παιδιάτρους και άλλους γιατρούς, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται έτοιμος να διορίσει γνωστό αρνητή των παιδικών εμβολίων σε επιτροπή που θα διερευνήσει την ασφάλειά τους.

Ο Τραμπ συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ρόμπερτ Κένεντι τον νεότερο, ανιψιό του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κένεντι και υποστηρικτή της θεωρίας ότι τα εμβόλια σχετίζονται με τον αυτισμό.

Διαβάστε επίσης:

«Μου ζήτησε να αναλάβω επικεφαλής μιας επιτροπής για την ασφάλεια των εμβολίων και την επιστημονική ακεραιότητα. Του είπα ότι θα το κάνω» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κένεντι μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος διατηρεί αμφιβολίες για την υφιστάμενη πολιτική εμβολιασμών και έχει κάποια ερωτήματα πάνω σε αυτό» είπε.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του Τραμπ Χόουπ Χικς δήλωσε αργότερα στο Reuters ότι, αν και ο εκλεγμένος πρόεδρος εξετάζει το θέμα, μέχρι στιγμής «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις».

Το 2005, ο Κένεντι είχε γράψει άρθρο για το περιοδικό Rolling Stone και το δικτυακό τόπο Salon στο οποίο υποστήριζε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνωμοτούσε για να αποκρύψει τη σχέση με τον αυτισμό και τη θιμεροζάλη, ένα συντηρητικό με βάση τον υδράργυρο που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα σε εμβόλια. Το Salon.com αργότερα απέσυρε το άρθρο λόγω ανακριβειών και το Rolling Stone το διέγραψε.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέση της θιμεροζάλης με τον αυτισμό ή άλλες διαταραχές.

Η θεωρία ότι ο αυτισμός σχετίζεται με τα εμβόλια προήλθε από τον έκπτωτο πλέον βρετανό γιατρό Άντριου Γουέικφιλντ, επικεφαλής μελέτης που δημοσιεύτηκε το 1998 στην επιθεώρηση Lancet και συνέδεε τον αυτισμό με το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας), το οποίο πάντως δεν περιείχε ποτέ θιμεροζάλη.

Η μελέτη αποδείχθηκε απάτη, το κακό όμως είχε ήδη γίνει: χιλιάδες γονείς πείστηκαν να παραλείψουν τον εμβολιασμό ως επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επιδημίες στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν έχουν ακόμα ανακάμψει.

Τον περασμένο Αύγουστο, λίγους μήνες πριν από την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα, ο Τραμπ συναντήθηκε με διαβόητους ακτιβιστές κατά των εμβολιασμών, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Γουέικφιλντ, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στη Βρετανία.

Στο παρελθόν, εξάλλου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει δηλώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους παιδικούς εμβολιασμούς και τον αυτισμό: «Υγιές παιδί πηγαίνει στον γιατρό, δέχεται μια τεράστια ένεση με τόσα πολλά εμβόλια, μετά δεν νιώθει καλά και αλλάζει -ΑΥΤΙΣΜΟΣ» είχε γράψει σε tweet το 2014. «Πολλές τέτοιες περιπτώσεις!» διαβεβαίωνε.

Η είδηση ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος σκοπεύει τώρα να συστήσει επιτροπή δημιουργεί τώρα το φόβο ότι η ψευδής θεωρία του Γουέικφιλντ θα αναδειχθεί ως αληθοφανής και θα επιδεινώσει το πρόβλημα της παράλειψης εμβολιασμών.

Ο Ντάνιελ Τζόνσον, ειδικός στις παιδιατρικές λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δήλωσε στο Reuters «πολύ ανήσυχος», επισημαίνοντας ακόμα ότι η χρηματοδότηση νέων ερευνών για το θέμα θα ήταν απλά «πεταμένα χρήματα»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πίτερ Χότεζ, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Κολέγιο Μπέιλορ, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη «τρομακτική» μιλώντας στη Washington Post.

«Η δημόσια υγεία της χώρας θα υποφέρει αν δεν σταματήσουμε εν τω γίγνεσθαι αυτό το νέο κίνημα κατά των εμβολιασμών» είπε.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024