Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

PL8.gr: Επικοινωνία μεταξύ οδηγών με ταυτότητα τον αριθμό κυκλοφορίας

To in.gr και η Τζωρτζίνα Ντούτση συνομιλεί με τον Γιάννη Δημητριάδη, εμπνευστή της εφαρμογής PL8 ("πλέιτ"), μιας νεότευκτης ελληνικής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους οδηγούς να επικοινωνούν μεταξύ τους, με ταυτότητα τον αριθμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους.

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

«Η PL8 είναι ο μοναδικός τρόπος να επικοινωνήσουμε με τους γύρω οδηγούς. Με ανθρώπους, που δε γνωρίζουμε και θέλουμε να τους ενημερώσουμε για οτιδήποτε».

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Είχα τη χαρά να γνωρίζω το… επτασφράγιστο μυστικό της πρωτοποριακής αυτής ιδέας από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της. Συζητήσεις, ερωτήσεις, δοκιμές μηνών αλλά και ενθουσιασμός, αγωνία, τρέξιμο εναλλάσσονταν με ταχύτατους ρυθμούς κατά τη διάρκεια υλοποίησης της PL8, της μοναδικής στο είδος της εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Εμπνευστής και project manager, ο Γιάννης Δημητριάδης, γνώστης της τεχνολογίας με εμπειρία ετών και λάτρης των τεσσάρων και των δυο τροχών, ο οποίος με την πολύτιμη συμβολή του αδερφού του Νίκου και την τεχνογνωσία της ομάδας της Μadlink, «τοποθετούν» στο όχημά μας έναν χρήσιμο συνοδηγό με άπειρες δυνατότητες.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιάννης Δημητριάδης απαντά σε όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την ελληνική καινοτόμο εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είναι η PL8, πόσο χρόνο παρουσίας μετρά και πώς προέκυψε η ιδέα της ελληνικής αυτής εφαρμογής με το ευφάνταστο όνομα;

  • «Ως ιδέα, η PL8 είναι αρκετά νεαρή! Έχει μόλις 8 μήνες ζωής. Η εφαρμογή (στη βασική της μορφή) είναι διαθέσιμη εδώ κι ένα μήνα για τους χρήστες μας.
  • »Άνθρωποι της πόλης κι εμείς… χρήστες διαφόρων οχημάτων… κόρνες, νεύρα, εκνευρισμοί, έρωτες… Περνάμε τόσες ώρες στα οχήματα μας κι όμως δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλους αυτούς τους οδηγούς δίπλα μας. Έτσι απλά, σκεφτήκαμε έναν δωρεάν, ασφαλή, έξυπνο κι άμεσο τρόπο κοινωνικής δικτύωσης των οδηγών!
  • »«PL8» (πλέητ) είναι η πινακίδα κυκλοφορίας στα αγγλικά (όπως licence plate)! Αφού η ιδέα είναι μοναδική στον κόσμο, έπρεπε να βρούμε κάποια διεθνή και συνάμα εύκολη ονομασία».

Ποιο κενό ήρθε να καλύψει η PL8; Υπάρχει ανάλογη εφαρμογή στον κόσμο των social media;

  • «Η PL8 ήρθε για να μας δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με κάθε οδηγό. Είναι μοναδική στο είδος της τόσο σαν ιδέα, όσο και σαν δυνατότητες.
  • »Συμβάλλει στην ποιότητα των μετακινήσεών μας, στην ασφάλεια της περιουσίας μας και βοηθά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Εάν σκεφτούμε πόσες ώρες οδηγούμε ή καταναλώνουμε ασχολούμενοι με τα οχήματά μας, τότε θα δούμε ότι η PL8 μπορεί να βελτιώσει λίγο την ποιότητα ζωής μας».

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε το νέο αυτό app; Ας μιλήσουμε συνοπτικά για τις δυνατότητες της εφαρμογής, τα attachments που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα μηνύματά μας, αν μπορεί να αντικαταστήσει γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας και αν -κάτι που αφορά όλους- έχει κόστος.

  • «Πρώτα από όλα η PL8 είναι και θα παραμείνει ΔΩΡΕΑΝ! Το μόνο κόστος θα είναι αυτό της χρήσης του Internet.
  • »Η εφαρμογή μας δεν ήρθε με σκοπό να αντικαταστήσει κάποια άλλη social εφαρμογή. Είναι κάτι εντελώς καινοτόμο και πρωτοποριακό! Φυσικά και μπορούμε να ανταλλάσουμε κάθε προσωπικό μας μήνυμα μας μέσω αυτής, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός της.
  • »Η PL8 είναι ο μοναδικός τρόπος να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας οδηγούς. Με ανθρώπους, που δεν γνωρίζουμε και θέλουμε να τους ενημερώσουμε για οτιδήποτε. Καμία άλλη εφαρμογή δεν προσφέρει κάτι ανάλογο. Όπως για παράδειγμα, αν χρειαστεί να ενημερώσουμε τον οδηγό που έχει κλείσει το γκαράζ ή έχει διπλοπαρκάρει, αν επιθυμούμε να πληροφορήσουμε ότι έχει ξεχάσει αναμμένα τα φώτα, τα alarm σε λειτουργία ή το παράθυρο ανοικτό… Ακόμα μπορούμε να επικοινωνήσουμε με… τον έρωτα της ζωής μας, που περίμενε στο φανάρι στο διπλανό αυτοκίνητο!
  • »Η εφαρμογή έχει αμέτρητες δυνατότητες. Από το να ενημερωθούμε από κάποιο χρήστη πως έχει ενεργοποιηθεί ο συναγερμός μας, μέχρι να πληροφορηθούμε ότι έχουμε παρκάρει αμελώς και το όχημά μας ενοχλεί.
  • Στη δεδομένη στιγμή η αποστολή αρχείων δεν είναι δυνατή. Θεωρούμε, πως αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες της PL8. Είμαστε, όμως, πάντα ανοικτοί σε προτάσεις».

Ποια στοιχεία απαιτούνται για την εγγραφή ενός χρήστη και πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του;


«Δώσαμε ιδιαίτερη βάση τόσο στην ασφάλεια των δεδομένων, όσο και στο αίσθημα ασφάλειας των χρηστών μας. Ο μηχανισμός της εφαρμογής είναι δική μας δημιουργία κι απόλυτα ασφαλής. Από την άλλη, τα μόνα στοιχεία που απαιτούνται είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός μας, ένα όνομα χρήστη κι ένας κωδικός πρόσβασης. Το e-mail χρησιμοποιείται μόνο για την ανάκτηση του κωδικού. Κανένα άλλο στοιχείο δεν είναι απαραίτητο. Εάν επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσουμε ορισμένες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες όμως είναι διαθέσιμες στους άλλους χρήστες μετά την αποδοχή κάποιου μηνύματος. Να σημειωθεί, πως δεν γίνεται χρήση της τοποθεσίας μας ή του τηλεφωνικού μας αριθμού. Αρκεί μόνο να κατεβάσουμε την εφαρμογή, να κατοχυρώσουμε τον αριθμό κυκλοφορίας κι ένα όνομα χρήστη κι αυτό ήταν!».

Ωστόσο, τι συμβουλεύει η PL8 τους οδηγούς για την ορθή χρήση της εφαρμογής;

  • «Το βασικότερο όλων είναι η ασφάλεια μας! Θεωρούμε, λοιπόν δεδομένο, πως η χρήση της εφαρμογής δε θα γίνεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης! Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να είμαστε πάντα λίγο επιφυλακτικοί, όπως έχουμε εκπαιδευτεί με κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στην περίπτωση της PL8, πάντως, οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται μιας και δεν κοινοποιούμε κάποιο προσωπικό μας στοιχείο».

Τι ανταπόκριση έχει λάβει μέχρι σήμερα από τους χρήστες και ποια ενδεχομένως είναι τα πρώτα μηνύματα εκτός συνόρων;


«Αν και η PL8 έχει μόνο ένα μήνα ζωής, τα μηνύματα που δεχόμαστε μόνο θετικά μπορεί να χαρακτηριστούν. Ο αριθμός των χρηστών μας αυξάνεται κι η εφαρμογή έχει αρχίσει να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Υπάρχει ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό, αφού πρόκειται για μία μοναδική ιδέα. Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε για αυτό σε λίγες ημέρες, που θα είναι διαθέσιμη η αγγλόφωνη έκδοση της PL8».

Ποια λειτουργικά υποστηρίζουν το app και από πού μπορούμε την κατεβάσουμε;

  • «Αυτήν τη στιγμή η PL8 είναι διαθέσιμη για Android, Windows κι Apple συσκευές. Οι χρήστες έξυπνων συσκευών Android μπορούν να κατεβάσουν το PL8.gr μέσω του Google Play -αναζητώντας PL8.gr- ή από το ομώνυμο site μας. Οι υπόλοιποι μπορούν να την εγκαταστήσουν μέσω της σελίδας μας και σύντομα θα είναι διαθέσιμη και μέσω Windows Store και iTunes. Καθημερινά βελτιώνουμε την εμφάνιση και τις δυνατότητες της εφαρμογής, ώστε να γίνεται διαρκώς καλύτερη. Σταδιακά θα βελτιώνεται η εμπειρία χρήσης της PL8».

Συχνά συναντάμε παραδείγματα που ένα μέσο διευκόλυνσης στα χέρια ορισμένων μπορεί να προκαλέσει «πονοκέφαλο». Ποια είναι η απάντηση σε κάποιον που ενδεχομένως υποστηρίξει ότι το application μπορεί να «διευκολύνει» μερικούς ώστε να κάνουν περισσότερες «ταρζανιές» στο δρόμο;

  • «Προτιμάμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά του προβληματισμού. Ήρθαμε για να βοηθήσουμε όσους θέλουν ευκολότερη και πιο ποιοτική χρήση των δρόμων και των οχημάτων. Με την ορθή χρήση της PL8 μπορούμε να βελτιώσουμε την οδηγική μας παιδεία. Να αποφεύγουμε κακοτοπιές κι εκνευρισμούς. Εάν κάποιος θέλει να οδηγεί ή να συμπεριφέρεται ασυνείδητα, είναι επιλογή του. Όπως δική μας επιλογή είναι να τον ενημερώνουμε για αυτό και να σκέφτεται την ταλαιπωρία των υπολοίπων».

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πόσο εύκολο είναι για τον Έλληνα ένα τέτοιο εγχείρημα, ποιες οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και ποιες οι διευκολύνσεις που ενδεχομένως να έχει για να υλοποιήσει μια καινοτομία;

  • «Επιλέξαμε να μείνουμε στη χώρα μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι τόσο μοναδικό! Αυτό και μόνο μας γεμίζει ικανοποίηση. Ο δρόμος κάθε άλλο από ροδοπέταλα είχε, αλλά συνεχίσαμε. To project χρηματοδοτείται και στηρίζεται αποκλειστικά από εμάς. Η PL8 αντιμετωπίζει τα προβλήματα του μέσου Έλληνα: προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο, αγωνίζεται με ίδια μέσα για τη βιωσιμότητά της κι αναζητά συνεργασίες. Αυτό που μας κρατάει είναι η όρεξη για δουλειά κι η ανταπόκριση της ιδέας μας».

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει και η έκδοση PRO η οποία θα έχει κάποιο κόστος. Ποιες είναι οι επιπλέον παροχές της, σε ποιους απευθύνεται και πότε θα είναι διαθέσιμη;

  • «Είστε καλά πληροφορημένοι! Όντως θα υπάρχει μία επί πληρωμή έκδοση, η οποία προσανατολίζεται στους επαγγελματίες των μεταφορών και των μετακινήσεων. Θα υπάρχει η δυνατότητα περισσοτέρων αριθμών κυκλοφορίας ανά χρήστη (αυτήν τη στιγμή μπορούμε να καταχωρήσουμε μέχρι και δυο πινακίδες), η δυνατότητα παρακολούθησης θέσης, η λειτουργία «Οδηγώ Επικίνδυνα», το «Κουμπί Έκτακτης Ανάγκης» για αποστολή της θέσης μας σε επιλεγμένους χρήστες και πολλά άλλα εργαλεία».

Ποιο είναι το όραμα για την PL8;

  • «Θέλουμε να τη δούμε να χρησιμοποιείται από όσο το δυνατόν περισσότερους. Να δημιουργήσει ένα δίκτυο οδηγών-χρηστών, οι οποίοι θα μπορούν άμεσα, εύκολα και δωρεάν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η εγκατάσταση της PL8 μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Την έχουμε στη συσκευή μας και δεν ξέρουμε πότε και για ποιο λόγο μπορεί να χρειαστεί. Μπορεί να γλιτώσουμε από εκνευρισμούς, να αποφύγουμε έξοδα ή ακόμα και… να αποκατασταθούμε! Μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τον τρόπο χρήσης των οχημάτων μας και, ευχόμαστε, να διαμορφώσουμε μία καλύτερη οδηγική παιδεία».

Χρήσιμες πληροφορίες για την εφαρμογή θα βρείτε στα παρακάτω links:

entertainment.in.gr

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024