Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια νέα τάση στην Ασία: ναζιστικές στολές, χαιρετισμοί και σβάστικες

Μια νέα τάση στην Ασία: ναζιστικές στολές, χαιρετισμοί και σβάστικες

Πολίτες χωρών της Ασίας ακολουθούν μια «μόδα» που έχει ανοίξει πεδίο προβληματισμών. Φορούν ναζιστικές στολές και δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενδυματολογικής τους επιλογής. Κέντρα διασκέδασης, αλλά και καταστήματα ρούχων τροφοδοτούν την τάση αυτή μέσα από τη διαφήμιση προϊόντων που παραπέμπουν στο Τρίτο Ράιχ.

Ανασύρουν τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας. Διασκεδάζουν με σύμβολα και στολές που προκαλούν αποτροπιασμό. Πολίτες χωρών της Ασίας ακολουθούν μια «μόδα» που έχει ανοίξει πεδίο προβληματισμών. Φορούν ναζιστικές στολές δημιουργώντας ερωτηματικά για το εάν αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενδυματολογικής τους επιλογής.

Κέντρα διασκέδασης, αλλά και καταστήματα ρούχων τροφοδοτούν την τάση αυτή μέσα από τη διαφήμιση προϊόντων που παραπέμπουν στο Τρίτο Ράιχ. Ο παραλογισμός και η επιθυμία που οδηγεί στην κατανάλωση των ναζιστικών ενδυμασιών πηγάζει από τη μόδα η οποία είναι γνωστή ως «Nazi chic».

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε παρέλαση με θέμα τους ναζί σε σχολείο της Ταϊβάν ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Μετά τη διεθνή κατακραυγή, ο διευθυντής του σχολείου παραιτήθηκε.

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν τους μαθητές να φορούν στολές των ναζί, να κουβαλούν ναζιστικά πανό και να υιοθετούν χιτλερικούς χαιρετισμούς.

Ο ισραηλινός πρέσβης στην πρωτεύουσα Ταϊπέι με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για σοκαριστικές και λυπηρές φωτογραφίες. Την κίνηση καταδίκασε και η κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Σε Ταϊλάνδη, Νότιο Κορέα και Ινδονησία έχουν παρατηρηθεί ανάλογα περιστατικά που εγείρουν προβληματισμούς σχετικά με το λόγο που νέοι Ασιάτες δεν κατανοούν το αρνητικό και διχαστικό κλίμα που δημιουργείται από την επιλογή της ναζιστικής ενδυμασίας.

Εύρος ερμηνειών έχει ανοίξει η μόδα που φλερτάρει με τον ενδυματολογικό κώδικα των ναζί. Σε άγνοια της ιστορίας βασίζουν ορισμένοι τη συγκεκριμένη μανία, δεδομένου ότι σε σχολεία χωρών όπως η Ταϊβάν το μάθημα της ιστορίας και της γεωγραφίας διδάσκεται με σημαντικά κενά.

Έχει διαπιστωθεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ασία δεν αφιερώνει τον απαραίτητο χώρο στην ιστορία του Ολοκαυτώματος, με αποτέλεσμα αρκετοί φορώντας ναζιστικές στολές να μην στοχεύουν στην προσβολή, αλλά στην απόκτηση μιας αίσθησης ισχύος.

Θεωρώντας ότι ο ναζισμός δεν αποτελεί ντροπή, αλλά αντικομφορμιστική στάση, αρκετοί νέοι Ασιάτες εκφράζουν τον θαυμασμό τους προς τον Χίτλερ.

Η απουσία εβραϊκών οργανώσεων σε χώρες της Ασίας εξηγεί για άλλους το φαινόμενο, οδηγώντας παράλληλα στο συμπέρασμα ότι ο καταγγελτικός λόγος ενάντια στον αντισημιτισμό δεν έχει καταστεί δεδομένος.

Τάση στα καταστήματα, τα εστιατόρια, τη μουσική

Εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι στην Ταϊβάν υπήρχε εστιατόριο με θέμα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο νησί των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, σχεδόν, καταγράφεται κίνηση εναγκαλισμού της «μόδας των ναζί».

Ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της τάσης εντοπίζονται και στην Ταϊλάνδη, όπου οι παρελάσεις και η διοργάνωση αθλητικών δρώμενων με θέμα τους ναζί δεν σπανίζουν. Τοιχογραφία του Χίτλερ εντοπίστηκε, μάλιστα, σε πανεπιστήμιο της χώρας, ενώ το«Nazi chic» δεν έχει αφήσει έξω από την επιρροή του τα μουσικά συγκροτήματα.

Πριν από δύο, περίπου, χρόνια το ποπ συγκρότημα της Νότιας Κορέας Pritz σε βίντεο που κυκλοφόρησε φορούσε ρούχα που θύμιζαν τους ναζί, αρνήθηκε όμως να μιλήσει για κίνηση μιμητισμού, αλλά έκανε λόγο για αυθορμητισμό .

Ερωτηματικά προκάλεσε και η εμφάνιση του μουσικού Αχμάντ Ντανί από την Ινδονησία που σε βίντεο προεκλογικής εκστρατείας εμφανίστηκε με στολή που θύμιζε τους SS.

Τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία ξεκίνησαν να καταγράφονται από το 2000, τότε που η θεματολογία κέντρου διασκέδασης της Νότιας Κορέας αφορούσε στη ναζιστική Γερμανία.

Έξω από τον «χορό» δεν έμεινε η Κίνα, όπου από το 2003 εντοπίστηκαν δεκάδες καταστήματα στολισμένα με σβάστικες.

Άλλη αντίληψη για τον Χίτλερ


Σύμφωνα με το σουηδικό Ινστιτούτο Ασφαλείας και Αναπτυξιακής Πολιτικής, πολίτες ασιατικών χωρών αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη θέση των ναζί στην ιστορία σε σχέση με πολίτες δυτικών χωρών.

«Στις χώρες της ανατολικής Ασίας, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος φέρνει στο μυαλό των ανθρώπων όχι τόσο τους ναζί ή τον Χίτλερ, αλλά τις ιαπωνικές δυνάμεις. Σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, οι ασιατικές δεν δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη μελέτη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρουν από το Ινστιτούτο στο CNN.

Επισημαίνεται, δε, ότι οι ναζιστικές στολές δεν αποτελούν φορείς ενός πολιτικού, αλλά περισσότερο ενός αντισυστημικού μηνύματος σε χώρες της Ασίας.

Με θρησκευτικά πιστεύω συνδέεται, δε, συχνά η σβάστικα στην Ασία, αφού θεωρείται αρχαίο σύμβολο της ειρήνης. Σβάστικές εντοπίζονται, ακόμη, σε ασιατικούς ναούς.

Με οποιοδήποτε τρόπο και εάν επιχειρήσει κανείς να αιτιολογήσει τη στάση Ασιατών απέναντι σε ναζιστικά σύμβολα, ο φόβος είναι φανερός. Ανησυχία γεννάται όχι μόνο από το ενδεχόμενο εξάπλωσης της μανίας και σε άλλες χώρες, αλλά και από τη συμπεριφορά των νέων οι οποίοι πιστεύοντας ότι γυρνούν την πλάτη στο σύστημα, φορώντας ναζιστικές στολές, ενδέχεται να προσδώσουν ακόμη πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά σε μια μόδα.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024