Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφανείς ήρωες του 2016: Ανθρωπιά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Αφανείς ήρωες του 2016: Ανθρωπιά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Σε μια χρονιά που καταγράφηκαν ανησυχητικά στοιχεία, τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο και νέες τάσεις, αναδείχθηκαν ορισμένοι αφανείς ήρωες. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης που αποφάσισαν με τον δικό τους τρόπο να σώσουν ζωές. Από τη Γαλλία μέχρι τη Ρωσία, τη Συρία και την Ιρλανδία, προσωπικότητες έλαμψαν μέσα από κινήσεις που, αν και δεν προβλήθηκαν πολύ από τα μέσα ενημέρωσης, ξεχώρισαν.


Η σελίδα γύρισε και το 2016 αποτελεί παρελθόν. Η διαδικασία του αποχαιρετισμού φέρνει στο φως γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη. Γεγονότα όπως οι αντισυστημικές ψήφοι, η εκλογή Τραμπ, το προσφυγικό δράμα. Σε μια χρονιά που καταγράφηκαν ανησυχητικά στοιχεία, τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο και νέες τάσεις, αναδείχθηκαν ορισμένοι αφανείς ήρωες.

Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης που αποφάσισαν με τον δικό τους τρόπο να σώσουν ζωές. Από τη Γαλλία μέχρι τη Ρωσία, τη Συρία και την Ιρλανδία, προσωπικότητες έλαμψαν μέσα από κινήσεις που, αν και δεν πρωταγωνίστησαν στα μέσα ενημέρωσης, ξεχώρισαν.

Από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Στις 14 Ιουλίου, στην επέτειο πτώσης της Βαστίλης, ο Αλεξάντρ Μιγκέ κατευθυνόταν με το ποδήλατό του σπίτι όταν μαζί με τα πυροτεχνήματα για την εθνική εορτή αντίκρισε τον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Φορτηγό όχημα έπεσε σε πλήθος ανθρώπων. Ο Μιγκέ πανικοβλήθηκε, αφού το φορτηγό κόντεψε να τον τραυματίσει, άφησε το ποδήλατό του και ξεκίνησε να τρέχει πίσω από το όχημα.

Όταν το φορτηγό, το οποίο ακολουθούσε, χαμήλωσε ταχύτητα κατάφερε να πιαστεί από το χερούλι της πόρτας και να φτάσει στο παράθυρο. Τότε είδε τον οδηγό – δράστη να ψάχνει κάτι.

Ο Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ έστρεψε το όπλο του προς τον Μιγκέ. Λίγα λεπτά όμως αργότερα ένας άλλος άνδρας που ακολουθούσε το φορτηγό με το σκούτερ του σκαρφάλωσε στο ίδιο σημείο με τον Μικγέ και γρονθοκόπησε τον δράστη. Οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν. Ο Μιγκέ θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές των πυροβολισμών να τριγυρνούν στο μυαλό του. Ο δράστης, τελικά, έπεσε νεκρός.

Στο μακελειό της Νίκαιας, το περασμένο καλοκαίρι, οδηγός του οχήματος και δράστης ήταν ο τυνησιακής καταγωγής 31χρονος Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ που αφαίρεσε τη ζωή 86 ανθρώπων. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 430 σε μια επίθεση που ακολούθησε τα αιματηρά χτυπήματα στο Μπατακλάν, το Stade de France, το μπαρ Le Carillon και το εστιατόριο Petit Campodge, στο Παρίσι.

Απονεμήθηκε μετάλλιο στον Μιγκέ για την πρόθεσή του να κυνηγήσει τον δράστη του μακελειού της 14ης Ιουλίου.

«Όταν παρακολουθείς ένα τέτοιο συμβάν και μπορείς να αντιδράσεις, δεν στέκεσαι ακίνητος. Ορισμένοι μιλούν για ηρωισμό. Εγώ όμως ονομάζω αυτό που έκανα λογική αντίδραση», αναφέρει στον Guardian ο Μιγκέ.

Μια διαφορετική στάση απέναντι σε θύμα της Μπόκο Χαράμ

Το μέλλον έμοιαζε δυσοίωνο για την Σαμίρα που στα 13 της χρόνια έπεσε θύμα απαγωγής της Μπόκο Χαράμ, της ισλαμιστικής οργάνωσης της Νιγηρίας που από το 2015 έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και έχει δημοσιοποιήσει βίντεο όπου δεκάδες μαθήτριες εμφανίζονται ως θύματα.

Η εμπειρία της Σαμίρα έρχεται να προστεθεί στο παζλ της τραγωδίας. Αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν αντάρτη, πολλά χρόνια μεγαλύτερο της, και να γίνει μάρτυρας δεκάδων σφαγών. Βιώσε μια αποβολή εγκυμοσύνης και όταν για δεύτερη φορά έμεινε έγκυος, ο σύζυγός της σκοτώθηκε από τον νιγηριανό στρατό.

Ο θάνατός του της επέστρεψε να διαφύγει στην Μαϊντουγκούρι, βορειοανατολικά της Νιγηρίας. Επιστρέφοντας στον τόπο της ήρθε αντιμέτωπη με την είδηση της απώλειας των γονιών της. Έζησε για λίγο καιρό με τον θείο της ο οποίος πέθανε και τότε η σύζυγός του έδιωξε την ανήλικη κοπέλα από το σπίτι εξαιτίας της εμπειρίας που είχε με τους τζιχαντιστές.

Ένα μικρό θαύμα συντελέστηκε όμως. Με τη βοήθεια της οργάνωσης Save the Children, η Σαμίρα βρήκε στέγη και μητέρα στο πρόσωπο της 50χρονης Μπίντα που δεν έκλεισε την πόρτα στο κορίτσι επειδή είχε αποκτήσει παιδί με μέλος της Μπόκο Χαράμ.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναπτύσσουν φοβικά αισθήματα απέναντι στις ανήλικες νύφες της Μπόκο Χαράμ. Η Μπίντα όμως κράτησε διαφορετική στάση. «Η Σαμίρα δεν έχει γονείς, είναι έγκυος…Της είπα ότι θα της ανοίξω την καρδιά μου. Μεγάλωσα τέσσερα παιδιά, εκείνη είναι το πέμπτο», δηλώνει.

Σανίδα σωτηρίας στους κατατρεγμένους από τη Συρία

Ανθρώποι διψασμένοι για ζωή, παιδιά που παλεύουν για οξυγόνο, γυναίκες που επιμένουν να αγωνίζονται, είναι οι κρυφοί πρωταγωνιστές του πολέμου στη Συρία. Η περίπτωση του Ασέμ Χασνά αποδεικνύει ότι αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο είναι τελικά υλοποιήσιμο.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να εργαστεί ως νοσηλευτής σε μια κοινότητα έξω από τη Δαμασκό.

Στα 19 του χρόνια ακρωτηριάστηκε το αριστερό του πόδι ύστερα από πτώση βόμβας. Μεταφέρθηκε στην Ιορδανία ακολουθώντας εκατομμύρια εξορισμένους Σύρους.

Αποκομμένος από την οικογένειά του, πήρε εκεί τη μεγάλη απόφαση. Συνεργαζόμενος με την φιλανθρωπική οργάνωση Refugee Openware, που παράγει προσθετικά μέλη σώματος για όσους έχουν ακρωτηριαστεί στον πόλεμο, έμαθε μέσα σε εννέα μήνες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία να δημιουργεί αυτά τα τεχνητά μέλη.

Βοήθησε έτσι χιλιάδες τραυματίες του συριακού πολέμου στην Ιορδανία, όπου ένιωσε χρήσιμος βρίσκοντας εργασία. Ταξίδεψε στην Τουρκία και αργότερα στη Γερμανία όπου του χορηγήθηκε άσυλο. Δεν θέλει να πάψει να βοηθά τραυματισμένους Σύρους.

Επαναστατική κίνηση στη Ρωσία

Σε μια χώρα όπως η Ρωσία όπου η γραμμή η οποία χωρίζει την τήρηση από την παραβίαση των δικαιωμάτων συχνά καταπατείται, μια γυναίκα αποφάσισε να δώσει φωνή σε ομοφυλόφιλους νέους. Το νομοθετικό σύστημα της χώρας, που δεν αναγνωρίζει την ομοφυλοφιλία ως επιλογή, έχει οδηγήσει αρκετούς νέους οι οποίοι δεν έχουν ακολουθήσει το δρόμο της ετεροφυλοφιλίας να πιστεύουν ότι είναι τέρατα, δηλώνει η Λένα Κλίμοβα.

Η εμπνεύστρια και ιδρύτρια της Children 404, της δαδικτυακής πλατφόρμας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, τα τελευταία τέσσερα, περίπου, χρόνια πολιορκείται από τις αρχές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να της ασκήσει δίωξη για προώθηση μη παραδοσιακών ερωτικών σχέσεων ανάμεσα στους νέους, κίνηση παράνομη στη Ρωσία.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του Children 404 δεν άφησε ασχολίαστο η κυβέρνηση αφού το κατέβασε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ομάδα όμως δεν πτοήθηκε αλλά βρήκε στέγη σε άλλο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο.

Έχει κατορθώσει, μάλιστα, να συσπειρώσει 73.000 ψηφιακούς υποστηρικτές και παρέχει στήριξη σε νέους που εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης έχουν καλλιεργήσει αυτοκτονικές τάσεις.

Όνειρο της Κλίμοβα να βοηθήσει τους ομοφυλόφιλους νέους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να νιώσουν επιθυμητοί. Παλεύει ενάντια στον τυφλό συντηρητισμό σε ένα μέρος όπου η ομοφυλοφιλία καταδικάζεται δημοσίως από τα μέσα ενημέρωσης. Στα έντυπα η ομοφυλοφιλία έχει παραλληλισθεί ακόμη και με αρρώστια, ενώ στην τηλεόραση οι αναφορές στην κοινότητα των ΛΟΑΤ περιλαμβάνουν συνήθως πλάνα από άνδρες που φορούν ροζ φτερά.

Τα τηλεφωνήματα με τους πρόσφυγες

Η παθητικά στάση κρατών απέναντι στο προσφυγικό άφησε θύματα αλλά και περιθώρια ανάπτυξης φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών. Η Μερόν Εστεφάνος έχει ανοίξει γραμμή επικοινωνίας και στήριξης για πρόσφυγες από το σπίτι της, τη Σουηδία.

Παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους από την Ερυθραία, δίνοντας το κινητό της τηλέφωνο σε όποιον πρόσφυγα το χρειάζεται. Η ανάγκη δεν γεννάται μόνο μετά από απαγωγές, πνιγμούς στη θάλασσα και απελάσεις.

Σημαντικά προβλήματα δημιουργούν τα υψηλά επίπεδα άγχους, οπότε το τηλέφωνο της ακτιβίστριας χτυπά όλο το 24ωρο.

Κάθε εβδομάδα παρουσιάζει μέσω ραδιοφώνου πρόγραμμα με το οποίο ενημερώνει τους πρόσφυγες για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.

Ακούει στο τηλέφωνο κραυγές ανθρώπων κατά το ταξίδι τους στη θάλασσα, τους ζητά όμως να της εξηγήσουν πού βρίσκονται ώστε ζητήσει την ενίσχυση του λιμενικού.

Η Εστεφάνος δεν ξεχνά τη σημασία της αλληλεγγύης παρόλο που στη Σουηδία, όπου διαμένει, δεν χορηγείται πλέον άδεια μόνιμης διαμονής σε πρόσφυγες.

Από κοροϊδευτικά μηνύματα μέχρι απειλές για τη ζωή της έχει δεχθεί η εθελόντρια που κόντεψε να πέσει θύμα απαγωγής σε ταξίδι της στο Σινά όπου προσπάθησε να βοηθήσει πρόσφυγες που υπέφεραν.

Το πολύτιμο στήριγμα μετά τον φονικό τυφώνα

Έδωσε καταφύγιο σε δεκάδες άτομα μετά τον σαρωτικό τυφώνα στην Αϊτή που αφαίρεσε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Στις 3 τα ξημερώματα η Μαίρη Κέτλι Καζό άκουσε ένα χτύπημα στην πόρτα της

«Αρκετοί δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή στις προειδοποιήσεις που είχαν εκδοθεί για τον τυφώνα», αναφέρει η Καζό και προσθέτει πως όταν άκουσε φωνές ανθρώπων έξω από την πόρτα της τους προσκάλεσε στο σπίτι της.

Τριάντα άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στην οικεία της , σε ένα διώροφο κτίριο που άνοιξε την πόρτα του σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η Καζό συνεργάζεται με φιλανθρωπικές οργανώσεις και με την στάση που επέδειξε την περίοδο του φονικού τυφώνα έσωσε δεκάδες ζωές. Στο σπίτι της διαμένουν πλέον πέντε από τα 30 άτομα που φιλοξενούσε μετά τον τυφώνα.

Κόντρα στην ιρλανδική κυβέρνηση

Ανάγκασε την ιρλανδική κυβέρνηση να την αποζημιώσει για το τραύμα που της προξένησε.
Ταξίδεψε στη Βρετανία για να προχωρήσει σε άμβλωση.

Η Αμάντα Μέλετ βρέθηκε σε απόγνωση και αδυνατώντας να φέρει στον κόσμο ένα παιδί που δεν θα ήταν υγιές, αποφάσισε να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

Ήταν η πρώτη από τις τρεις Ιρλανδές που πάλεψε ενάντια στον νόμο που αντιτίθεται στις αμβλώσεις. Ζήτησε από τον ΟΗΕ να καταγγείλει την απαγόρευση σε περίπτωση εμβρυϊκών ανωμαλιών που μπορούν να αποβούν θανάσιμες.

Η Μέλετ γνωστοποίησε την υπόθεσή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και σύμφωνα με το πόρισμα που εκδόθηκε, έπεσε θύμα διακρίσεων και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Ο ΟΗΕ κάλεσε την ιρλανδική κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο για τις αμβλώσεις και να καταβάλει αποζημίωση στη Μάλετ. Ο υπουργός Υγείας τη χώρας, Σάιμον Χάρις, χορήγησε στη γυναίκα 30.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Η ανοιχτή αγκαλιά της Ρώμης

Βοηθά από το 2013, μέσω διανομής τροφίμων, 8.000 άστεγους στη Ρώμη. Η 56χρονη Μαίρη Στιούαρτ Μίλερ μαζί με την ομάδα της παραθέτει γεύματα αγάπης έξω από τον σταθμό του μετρό Τιμπουρτινα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει δώσει όχι μόνο τροφή, αλλά και ασχολία σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού που υποφέρει από τον κοινωνικό αποκλεισμό στη Ρώμη. Ωφελούμενος από το πρόγραμμα ο 38χρονος Στιβ Μπάρνς που, δουλεύοντας για την οργάνωση Project Rome, κατάφερε να σταθεί ξανά μετά από επτά χρόνια στα πόδια του. Εργαζόταν ως μάγειρας και χάνοντας τη δουλειά του βρέθηκε στο δρόμο.

Το σπίτι της σε άστεγους έχει ανοίξει η Μίλερ, δίνοντάς τους όχι μόνο στέγη και τροφή αλλά και ασχολία. Εργάζονται για την φιλανθρωπική της οργάνωση, στοιχείο που τους δίνει κίνητρο να αλλάξουν τη ζωή τους.

«Στο σπίτι υπάρχουν διαπληκτισμοί αφού τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του πόνου που έχουν βιώσει. Προσπαθώ μέσα από το πρόγραμμα να μιλάω με κατανόηση, αγάπη και ανθρωπιά σε όσους έχουν βρεθεί στο δρόμο», δηλώνει η Μίλερ.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024