Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύραυλο που καταστρέφει δορυφόρους φέρεται να δοκίμασε η Ρωσία

Πύραυλο που καταστρέφει δορυφόρους φέρεται να δοκίμασε η Ρωσία

Η Ρωσία πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου που θα μπορούσε να καταστρέψει στρατηγικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου.

Η Ρωσία πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου που θα μπορούσε να καταστρέψει στρατηγικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου.

Οι ΗΠΑ παρακολούθησαν τη δοκιμή και δεν ανίχνευσαν συντρίμμια, ένδειξη ότι ο πύραυλος δεν κατέστρεψε πραγματικό στόχο, αναφέρουν πηγές του CNN.

«Παρακολουθούμε τις εκτοξεύσεις πυραύλων σε όλο τον κόσμο, έχουμε όμως την πολιτική να μην συζητάμε πληροφορίες που αφορούν αυτές τις εκτοξεύσεις» περιορίστηκε να δηλώσει η αμερικανική Διοίκηση Στρατηγικών Δυνάμεων, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το συμβάν.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εξαρτώνται πλέον σχεδόν απόλυτα από δορυφόρους παρακολούθησης, πλοήγησης και επικοινωνιών. Και όπως παραδέχεται το Πεντάγωνο, η καταστροφή δορυφόρων κρίσιμης σημασίας θα περιόριζε τη δυνατότητα των ΗΠΑ να επιχειρούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Washington Free Beacon, ο πύραυλος PL-19 Νudol της Ρωσίας αναπτύχθηκε αρχικά ως αντιπυραυλικό σύστημα, μπορεί όμως να φτάνει και έξω από την ατμόσφαιρα.

Η τελευταία δοκιμή του Nudol φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε βάση της κεντρικής Ρωσίας στις 16 Δεκεμβρίου. Δύο ακόμα δοκιμές του συστήματος είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο από εγκατάσταση κοντά στο νέο διαστημικό κέντρο του Πλεσέτσκ, 800 χλμ βόρεια της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ επισήμως δεν διαθέτουν όπλα για την εξουδετέρωση δορυφόρων, το 2008 όμως χρησιμοποίησαν έναν πύραυλο αεράμυνας SM-3 για να καταρρίψουν έναν παλιό στρατιωτικό δορυφόρο πριν πέσει στη Γη.

Εκτός από τον πύραυλο Nudol, η Ρωσία πιστεύεται ότι αναπτύσσει κι άλλα παρόμοια όπλα, όπως λέιζερ που τυφλώνουν δορυφόρους αλλά και «δορυφόρους καμικάζι» που πλησιάζουν εχθρικούς δορυφόρους και τους καταστρέφουν όταν πάρουν εντολή.

Σύμφωνα μάλιστα με ρώσους αξιωματούχους, ακόμα και ο πύραυλος αεράμυνας S-500 μπορεί να καταστρέφει «δορυφόρους χαμηλής τροχιάς και διαστημικά όπλα».

Ανάλογες δοκιμές πιστεύεται ότι πραγματοποιεί και η Κίνα, η οποία δημιούργησε χιλιάδες νέα διαστημικά σκουπίδια όταν κατέρριψε με πύραυλο έναν παλιό μετεωρολογικό δορυφόρο το 2007.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024