Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσεχοσλοβάκοι κατάσκοποι παρακολουθούσαν τον Τραμπ και την Ιβάνα

Τσεχοσλοβάκοι κατάσκοποι παρακολουθούσαν τον Τραμπ και την Ιβάνα

O γάμος του Ντόναλντ Τραμπ με την Ιβάνα φαίνεται ότι είχε απασχολήσει ιδιαίτερα και τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας, δεδομένου ότι η καταγωγή της πρώην συζύγου του ήταν από εκεί. Μεταξύ των όσων ανακάλυψαν οι Τσέχοι κατάσκοποι είναι ότι ο Τραμπ είχε πετύχει φορο-απαλλαγή 30 ετών.

O γάμος του Ντόναλντ Τραμπ με την Ιβάνα φαίνεται ότι είχε απασχολήσει ιδιαίτερα και τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας, δεδομένου ότι η καταγωγή της πρώην συζύγου του ήταν από εκεί.

Ο Τραμπ παντρεύτηκε την Ιβάνα το 1977 και μαζί της απέκτησε τρία παιδιά: τον Ντόναλντ Τζούνιορ, την Ιβάνκα και τον Έρικ. Το ζευγάρι χώρισε το 1992. Η ίδια είχε ήδη έναν γάμο πριν τον Τραμπ, για να ακολουθήσουν άλλοι δύο.

Οι μυστικές υπηρεσίες της κομουνιστικής Τσεχοσλοβακίας (StΒ) παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον το γάμο, δεδομένου ότι η Ιβάνα ταξίδευε συχνά πίσω στη χώρα για να επισκέπτεται τον πατέρα της Μίλος Ζέλνιτσεκ.

Ο πατέρας της Ιβάνα χαρακτηριζόταν έμπιστος των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό -όπως τουλάχιστον αναφέρει Τσέχος ειδικός- δεν σημαίνει ότι ήταν πράκτορας, αλλά μιλούσε μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίζει ως αντάλλαγμα ταξίδια στις ΗΠΑ για να βλέπει την κόρη και τα εγγόνια του.

Όπως αποκαλύπτει η Bild, οι κατάσκοποι βρήκαν πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με εκείνο τον γάμο, όπως για παράδειγμα το προγαμιαίο συμβόλαιο: ο Τραμπ θα έδινε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ιβάνα σε περίπτωση διαζυγίου.

Ένας άλλος κατάσκοπος μετέδιδε το 1977 ότι οι επιχειρήσεις του Τραμπ ήταν «απολύτως ασφαλείς», καθώς είχε εξασφαλίσει φορο-απαλλαγή για τα επόμενα 30 χρόνια.

Ίσως αυτό να εξηγεί την σταθερή άρνηση του νέου προέδρου να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, όπως τον πίεζε και στα ντιμπέιτ η Χίλαρι Κλίντον.

Αλλά στη διάρκεια των ντιμπέιτ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε ερωτηθεί και για κάτι ακόμα: οι Times της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι οι ζημιές των 916 εκατ. δολαρίων που δήλωσε το 1995, ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν από τον επιχειρηματία ως τρόπος να μην πληρώνει φόρους για 18 χρόνια.

Ο ίδιος ο Τραμπ, όπως γράφει ο Guardian, δεν το αρνήθηκε.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα αποκάλυψη: το 1988, ένας άλλος κατάσκοπος με τον κωδικό Milos, έγραψε στην αναφορά του ότι ο Τραμπ πιεζόταν να κατέβει για πρόεδρος, όχι εκείνη τη χρονιά (κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους), αλλά αργότερα, πιθανότατα το 1996.

Ο Τραμπ τελικά έδωσε χρήματα και στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024