Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Laddroller: Η ελληνική πρωτοβουλία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία

Laddroller: Η ελληνική πρωτοβουλία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία

Τι είναι το Laddroller, το ηλεκτροκίνητου αυτό αναπηρικό αμαξιδίο, που διαθέτει καινοτόμες δυνατότητες και ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς «εξυψώνει» το χρήστη του.

Όταν ο Δημήτριος Πετρωτός, αρχιτέκτονας, κλήθηκε να διαμορφώσει εκ νέου ένα σπίτι, στο οποίο ένας από τους ενοίκους ήταν άτομο με κινητικά προβλήματα, συνειδητοποίησε πόσο δύσκολη και κοστοβόρα είναι η τροποποίηση ενός χώρου, ώστε αυτός να καταστεί λειτουργικός για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Κάπως έτσι, δόθηκε το έναυσμα για τη «γέννηση» του Laddroller, του ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου, που διαθέτει καινοτόμες δυνατότητες και ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς «εξυψώνει» το χρήστη, εξηγεί στο in.gr ο Μάριος Ερμής Πετρωτός, πτυχιούχος πληροφορικής και συνεφευρέτης του Laddroller.

«Μετά την εμπειρία του αδελφού μου με την προαναφερθείσα κατοικία, ξεκίνησε για εμάς η παρατήρηση και η έρευνα. Συνειδητοποιήσαμε, λοιπόν, ότι η όλη έμφαση δίνεται στην πρόσβαση των αναπήρων σε ένα χώρο, στα βοηθήματα, στις ράμπες, έτσι ώστε το αμαξίδιο να μπει στο χώρο. Τι γίνεται, όμως, μετά; Αφού το άτομο αυτό εισέλθει; Δεν υπάρχουν οι υποδομές για να αυτοεξυπηρετηθεί».

Αυτό το κενό διαπίστωσαν τα δυο αδέλφια από τη Λάρισα. Τα άτομα με κινητική αναπηρία πρέπει να μπορούν να εκτελούν όσα εκτελούν αυτόματα οι άνθρωποι που στέκονται όρθιοι. Συγκεκριμένα, να απαντούν σε ένα θυροτηλέφωνο, να πίνουν ένα ποτό στο μπαρ, να πιάνουν ένα προϊόν από ψηλό ράφι στο σούπερ μάρκετ, να πηγαίνουν στο ταμείο μιας τράπεζας. «Θελήσαμε να ‘εξυψώσουμε’ τον ίδιο το χρήστη, παρά να προσπαθήσουμε να ‘κατεβάσουμε’ το περιβάλλον γύρω του με μια προσέγγιση καινοτόμα, σε σχέση με όσες υπάρχουν ήδη».

«Έτσι, καταλήξαμε στο LaddRoller, το οποίο σε σχέση με άλλα προϊόντα που προσφέρουν μια τέτοια πρόβλεψη, υπερτερεί σε πολλά σημεία. Τα υπόλοιπα είναι βαριά, δεν μεταφέρονται εύκολα με το αυτοκίνητο, έχουν βαρείς μηχανισμούς και υδραυλικά συστήματα. Αντιθέτως, η δική μας λογική είναι διαφορετική», επισημαίνει ο κ. Πετρωτός.

«Η ανύψωση στο εν λόγω αμαξίδιο επιτυγχάνεται μόνο με την κίνηση των τεσσάρων τροχών. Όταν οι μπροστινές ρόδες πηγαίνουν πίσω και οι πίσω πηγαίνουν μπροστά, πραγματοποιείται σύγκλιση των δυο ζευγαριών των τροχών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανύψωση. Αντιθέτως, όταν γίνει αντίστροφα η κίνηση, έχουμε την επαναφορά του στην αρχική θέση».

Το πρωτοποριακό πρότζεκτ των κ.κ Μάριου Ερμή και Δημήτριου Πετρωτού έχει παρουσιαστεί και διακριθεί σε μια σειρά διεθνών οργανώσεων. Αρχικά, έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το forum του Πανεπιστημίου του M.I.T στην Ελλάδα και αναδείχθηκαν στους δέκα φιναλίστ. Έπειτα, ταξίδεψαν στην Αμερική, με σκοπό να παρουσιάσουν και εκεί την εφεύρεση. Παράλληλα, το Laddroller παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς και στην εξειδικευμένη Έκθεση «Συστήματα υγείας και αναπηρία» που έλαβε χώρα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

«Εκεί υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τα δυο βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το αμαξίδιό μας. Το ένα είναι ότι μπορεί να ‘εξυψώσει’ το χρήστη στην όρθια θέση και το άλλο είναι ότι, λόγω των μπροστινών του ροδών, έχει τη δυνατότητα να υπερβαίνει αρχιτεκτονικά εμπόδια, κράσπεδα και κάποιο αριθμό σκαλοπατιών».

Επίσης, τα δυο αδέλφια και το «έξυπνο» αυτό αναπηρικό αμαξίδιο εκπροσώπησαν τη χώρα μας στους πρώτους «βιονικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες» που πραγματοποιήθηκαν στη Ζυρίχη το 2016. «Η Κέλυ Λουφάκη υπήρξε η ‘πιλότος’ μας, ενώ λάβαμε άμεσα θετικά σχόλια τόσο από την ίδια, όσο και από άλλους αθλητές».

Η διαδρομή που διανύθηκε από την γέννηση της ιδέας του Laddroller έως την υλοποίησή της, ήταν σύνθετη και δημιουργική. «Όταν επιδιώκεις να φτιάξεις ένα πρωτότυπο λειτουργικό, τα στάδια είναι αρκετά. Εμείς για να καταλήξουμε σε αυτό, φτιάξαμε 12 πρωτότυπα, ξεκινήσαμε με ξύλο, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ανάπτυξης, δεχόμασταν συμβουλές από γιατρούς και ανθρώπους της υγείας», τονίζει ο κ. Πετρωτός.


Αξίζει να επισημανθεί ότι τα δυο αδέλφια έχουν αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, ενώ έχουν κάνει αίτηση για διεθνή προστασία. «Αυτή τη στιγμή η εφεύρεση είναι προστατευμένη σε 148 χώρες και μελλοντικά, στοχεύουμε και στην εμπορική εκμετάλλευση του αμαξιδίου».

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του Laddroller, της πρωτοποριακής αυτής κατασκευής, είναι το γεγονός ότι μπορεί να λάβει, από την καθιστή έως την όρθια θέση, όλες τις ενδιάμεσες. Επίσης, σε περίπτωση που η μπαταρία του τελειώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χειροκίνητο.

«Μελλοντικά ελπίζουμε και στην εμπορική αξιοποίηση του αμαξιδίου, ενώ ευελπιστούμε και σε μελλοντική εξέλιξή του. Κάθε επόμενο μοντέλο είναι πάντα και πιο προηγμένο».

Μαρία Πετροπούλου

in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024