Ένα αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του Principia Mathematica, του μεγαλειώδους έργου του Νεύτωνα που χαρακτηρίστηκε από τον Αϊνστάιν «το μεγαλύτερο διανοητικό άλμα» της ιστορίας, έπιασε 3,7 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, και έγινε έτσι το ακριβότερο τυπωμένο επιστημονικό βιβλίο που έχει πουληθεί ποτέ.

Το Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας) δημοσιεύτηκε το 1687 και έθεσε τις βάσεις της κλασικής φυσικής: περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους νόμους της κίνησης και το νόμο της παγκόσμιας έλξης, ο οποίος περιγράφει τη βαρύτητα.

«Είναι ίσως το μεγαλύτερο διανοητικό άλμα που έχει μπορέσει άνθρωπος να κάνει» είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος έδωσε τον 20ό αιώνα μια νέα εικόνα για τη βαρύτητα με τη Γενική Σχετικότητα.

To αντίτυπο που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα περίπου 80 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης που προορίζονταν για την ηπειρωτική Ευρώπη, και διαφέρει σε ορισμένα σημεία από το αγγλικό πρωτότυπο.

Μόλις 400 αντίτυπα τυπώθηκαν στην πρώτη έκδοση. Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία είχε ξεμείνει τότε από χρήματα, και το κόστος της εκτύπωσης καλύφθηκε από τον Έντμουντ Χάλεϊ του ομώνυμου κομήτη.

Σήμερα, το πρωτότυπο χειρόγραφο του Νεύτωνα βρίσκεται την κατοχή της Βασιλικής Εταιρείας, η οποία το θεωρεί «τον μεγαλύτερο θησαυρό της».

O οίκος Christie’s εκτιμούσε αρχικά ότι το σπάνιο αντίτυπο θα έπιανε μόνο 400 με 700 χιλιάδες δολάρια, η τελική τιμή όμως ήταν 2,5 φορές υψηλότερη.

Ο αγοραστής παραμένει ανώνυμος.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr