Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προτάσεις βιβλίων για μικρούς αναγνώστες

Προτάσεις βιβλίων για μικρούς αναγνώστες

...

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση

Ως πιστοί υποστηρικτές της άποψης του Έρνεστ Χέμινγουεϊ πως «δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από ένα βιβλίο», συστήνουμε νέους, πολύτιμους «φίλους» για τους μικρούς μας αναγνώστες που θα τους ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού, πολύ συχνά με διδακτικό αλλά και άκρως διασκεδαστικό τρόπο.

Με τις ζωηρές εικόνες, τα χρώματα, τις ευφάνταστες ιστορίες, τη γλαφυρή αφήγηση, το βιβλίο αποτελεί διαχρονική αξία και εγγύηση για την ψυχαγωγία, αλλά και την πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού από μικρή ηλικία.

Καλλιεργείστε την αγάπη για ανάγνωση στο μικρό «θησαυρό» σας χαρίζοντάς του αυτό το πολύτιμο δώρο τις φετινές γιορτές, παίρνοντας μια γεύση από τις τελευταίες παιδικές βιβλιοπροτάσεις του 2016, που ενδεικτικά έχουμε διαλέξει για εσάς.

  • Δυο φορές κι έναν καιρό… ήταν η Σταχτοπούτα, Μαρίνα Γιώτη – εκδόσεις Διόπτρα

Η διάσηµη ιστορία της Σταχτοπούτας, όπως την ξέρουµε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωµένη από µια άλλη οπτική γωνία.
Ήταν, τελικά, αυτός ο πρίγκιπας τόσο ιδανικός όσο φαινόταν;
Σαν πολύ παραμύθι δεν φαίνεται το… παραμύθι;
Ποια ήταν πραγματικά η καλή νεράιδα και τι σημαντικό ρόλο έπαιξε στην ιστορία;
Υπάρχει ζωή μετά το «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα»;
Μετά την περιπέτειά του στο δάσος με τη Σκουφοκοκκινίτσα, ο δαιµόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος έρχεται ξανά, αποφασισµένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραµυθιού. Ένα βιβλίο που µιλάει για το κυνήγι του ανεκπλήρωτου, τη μαγεία της αγάπης και τη δύναμη της θέλησης. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για γονείς και παιδαγωγούς που µαθαίνει στα παιδιά
να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην περιμένουν από τους άλλους μαγικές λύσεις, γιατί η μαγεία
που χρειάζονται βρίσκεται μέσα τους.

  • Ήταν ένα μικρό καράβι (με CD) και άλλα κλασικά παιδικά τραγούδια – εκδόσεις Διάπλαση

Ήταν ένα µικρό καράβι γεµάτο όµορφα τραγούδια. Τραγούδια που µεγάλωσαν και µεγαλώνουν πολλές γενιές.
Σ’ αυτή την συλλογή είναι συγκεντρωμένα τα ωραιότερα και πιο αγαπημένα τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης τα οποία εκτός του ότι διασκεδάζουν το παιδί είναι και ευχάριστα στην ανάγνωση. Μια συλλογή με έξοχη εικονογράφηση απ’ την Ναταλία Καπατσούλια και μαγικές ερμηνείες απ’ την σπουδαία Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Περιεχόμενα
1. Ήταν ένα µικρό καράβι
2. Τι χαρά τι χαρά
3. Η καλή µας αγελάδα
4. ∆εν περνάς, κυρα-Μαρία
5. Στη µηλιά τη φορτωµένη
6. Το κουνελάκι
7. Βαρκούλα του ψαρά
8. Ντίλι Ντίλι
9. Η φρεγάτα
10. Ο µπαρµπα-Μπρίλιος
11. Μια ωραία πεταλούδα
12. Χαρωπά τα δυο µου χέρια
13. Ήταν ένας γάιδαρος

  • Ο Καρυοθραύστης, New York City Ballet, Valeria Docampo – εκδόσεις Ίκαρος

Ο Καρυοθραύστης, το κλασικό και αγαπημένο παραμύθι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά βασισμένο στην παραγωγή του George Balanchine για το New York City Ballet.
Παραμονή Χριστουγέννων και η Μαίρη, κάτω από το φως του φεγγαριού και την απαλή λάμψη του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αφήνεται σε ύπνο βαθύ, αγκαλιά με τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη. Το μαγικό όνειρο που θα δει, θα γίνει αφορμή για να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία στον μακρινό κόσμο της Γης των Ζαχαρωτών!
Η ιστορία αυτού του πανέμορφου βιβλίου, που έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο, ακολουθεί τη χορογραφία του διάσημου μπαλέτου και η εικονογράφησή της είναι εμπνευσμένη από τα πραγματικά σκηνικά της παραγωγής, η οποία θεωρείται ως η καλύτερη στον κόσμο.

  • Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Βασίλης Παπαθεοδώρου – εκδόσεις Καστανιώτη

Ένας κήπος κι ένα παράξενο δέντρο στολισμένο με αυγά όλο το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, άνοιξη και φθινόπωρο. Ένας παππούς κι ο εγγονός του που το φροντίζουν και το περιποιούνται. Και από δίπλα ένα σωρό άνθρωποι που καταφτάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να θαυμάσουν το διακοσμημένο δέντρο. Τι θα συμβεί όμως όταν ένα από τα χιλιάδες αυγά ξεκρεμαστεί από το κλαδί του, πέσει στο έδαφος και κατά μυστήριο και μαγικό τρόπο αρχίσει να κυλά χωρίς να σπάσει; Και γιατί το κυνηγούν όλοι; Πώς είναι δυνατόν άλλος να το περνά για μπάλα, άλλη να το μπερδεύει με μαργαριτάρι, ένας τρίτος να το βλέπει σαν κομήτη και κάποιος άλλος σαν φεγγάρι;
Το βιβλίο Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας είναι εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο «αυγόδεντρο» στη Γερμανία και μιλά για το κυνήγι της ευτυχίας και για το τι τελικά είναι αυτή. Ένα μυθιστόρημα με χιούμορ, δράση και πλήθος πρωταγωνιστών, οι οποίοι τρέχουν πίσω από ένα αυγό που κυλά και τελικά ίσως σταματήσει στα πόδια του αναγνώστη, καλώντας τον κι αυτόν ν’ αναρωτηθεί πού κρύβεται η ευτυχία.

  • Οι περιπέτειες του βαρόνου Μινχάουζεν, ΜΠΙΡΓΚΕΡ, ΓΚΟΤΦΡΙΝΤ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤ – εκδόσεις Κέδρος

Ο βαρόνος Μινχάουζεν, ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών, ζωντανεύει εδώ σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά.
Μπορεί ο Μινχάουζεν να ήταν υπαρκτό πρόσωπο, οι ιστορίες του όμως είναι πέρα για πέρα φανταστικές. Είτε μιλούσε για το λυσσασμένο του παλτό, είτε για το πώς τον σήκωσαν στον αέρα δώδεκα αγριόπαπιες, είτε για το πώς έφτασε μέχρι το φεγγάρι, κατάφερνε πάντα να διασκεδάζει τους γύρω του.

  • Φιλοσοφικά παραμύθια, Γιώτα Βάσση – εκδόσεις Λιβάνη

Τρεις ιστορίες για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τη δημοκρατία
Το σχολικό λεωφορείο αποτελεί έναν µικρό κοινωνικό πυρήνα που γεφυρώνει το σπίτι µε το σχολείο και ενσωµατώνει µια µικρή κοινωνική ζωή µε ερεθίσµατα, συζητήσεις, όνειρα… Σε αυτό επιβαίνουν ο Φίλιππος µε τη Μυρσίνη, συµµαθητές στο Δηµοτικό και καλοί φίλοι.
Πώς βιώνει τη διαφορετικότητά του ένας αριστερόχειρας µάγειρας και πώς ένας γίγαντας σε µία χώρα νάνων;
Θα διώξουν οι φοβισµένοι κάτοικοι το τέρας Λεβιάθαν που τους εξουσιάζει;
Ποιος είναι τελικά ο κύριος Νικηφόρος και ποιος ο πλούτος που αναζητεί ο Φίλιππος; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήµατα θα απασχολήσουν τους δύο φίλους στη διαδροµή.

  • 10 μέρες στην τρελογιαγιά, Λώρη Κέζα – εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα μυθιστόρημα για την ξενοφοβία και τις διαρκείς μετακινήσεις των ανθρώπων, για τις συνήθειες που αλλάζουν από τόπο σε τόπο κι από εποχή σε εποχή. Ένα μυθιστόρημα για την αρμονική συνύπαρξη.
Οι γονείς της Βιργινίας και της Καρολίνας πρέπει να απουσιάσουν το ίδιο δεκαήμερο για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Τα κορίτσια πηγαίνουν να μείνουν στα Βίλια, στο αγρόκτημα της Αμερικανίδας γιαγιάς τους, η οποία έχει ταξιδέψει από την Τουλούζη ως τη Σαραγόσα με το μηχανάκι της, έχει ζήσει τα γεγονότα τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, έχει φίλες από την Ιαπωνία και τη Σουηδία. Όταν φτάνουν στο αγρόκτημα τα κορίτσια μαθαίνουν ότι η γιαγιά ξεκίνησε μαθήματα αραβικών με δάσκαλο έναν καινούργιο φίλο, τον Λιβανέζο γείτονα ο οποίος εκτρέφει άλογα.
Μέσα στο δεκαήμερο τα κορίτσια θα κάνουν μια ακίνητη βόλτα με το παλιό μηχανάκι, θα χορέψουν χορό της κοιλιάς, θα στήσουν στον κήπο ινδιάνικη σκηνή, θα βρουν φωτογραφίες του παππού από την Αφρική και θα αναρωτηθούν αν εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς για να πλουτίσει.

  • Η Χιονομπαλού, Μάρω Θεοδωράκη – εκδόσεις Μίνωας

Μέσα σ’ ένα χειμωνιάτικο απόγευμα μια νιφάδα μεταμορφώνεται σε μια αφράτη χιονόμπαλα.
Όταν όμως ανακαλύπτει πως έχει αλλάξει, δύσκολα αποδέχεται τον καινούριο της εαυτό.
Η Χιονομπαλού μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά παραμένει το ίδιο σημαντική στο ταξίδι της ζωής.
Η καρδούλα της χαμογελάει μέσα στο φως των Χριστουγέννων και δυναμώνει όταν καταλαβαίνει ότι πια δεν είναι μόνη.
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που μας υπενθυμίζει πως δε χρειάζεται να περιμένουμε τις μέρες των γιορτών για να φανούμε χρήσιμοι, να είμαστε αληθινοί και να αποδεχόμαστε το διαφορετικό…

  • Η ώρα του παιδιού, Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα) – εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η αγαπημένη ραδιοφωνική εκπομπή «Ώρα του Παιδιού», με την οποία μεγάλωσαν τα Ελληνόπουλα στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ήταν το έργο της Αντιγόνης Μεταξά, της θρυλικής Θείας Λένας του ραδιοφώνου. Πρωτοπόρος παιδαγωγός η Αντιγόνη Μεταξά, εκτός από τις ραδιοφωνικές και τις τηλεοπτικές της εκπομπές που την έκαναν γνωστή, έγραψε επίσης και πολλά βιβλία για παιδιά, που αγαπήθηκαν όσο λίγα!
Το πρώτο από αυτά, το οποίο κρατάτε στα χέρια σας, επιστρέφει σε μια νέα έκδοση, για τα σημερινά παιδιά, τα εγγόνια των πρώτων αναγνωστών του που τόσο το αγάπησαν. Στις σελίδες του φιλοξενούνται παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο που ακούστηκαν από το ραδιόφωνο, εικονογραφημένα από καλλιτέχνες που έγιναν διάσημοι για το έργο τους. Ένας φόρος τιμής για την πιο σημαντική παιδαγωγό στη χώρα μας, ένας θησαυρός για τα σημερινά παιδιά.

  • Το αγόρι με τη βαλίτσα, Ξένια Καλογεροπούλου – εκδόσεις Πατάκη

Ένα αγόρι ονειρεύεται παραμυθένια ταξίδια σαν του Σεβάχ του θαλασσινού. Το ταξίδι όμως που μας αφηγείται είναι πολύ διαφορετικό. Φεύγοντας από το χωριό του που βομβαρδίζεται, ο μικρός Ναζ διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο, όπου θα βρει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του. Μέσα από το παιδικό του βλέμμα παρακολουθούμε μια συγκινητική αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.
Το βιβλίο είναι διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μάικ Κένι.

  • Η οικογένειά μου κι εγώ, Μαρία Μανιέρου – εκδόσεις Σαββάλας

Η οικογένεια είναι η πρώτη κοινωνική δομή που γνωρίζουν τα παιδιά. Αυτά που μαθαίνει το παιδί μέσα στους κόλπους της οικογένειας και οι σχέσεις που δημιουργεί με τα μέλη της διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του και τη στάση του απέναντι στους άλλους. Πάντα με θετικό τρόπο και με αίσθηση του χιούμορ, οι μικρές αυτές ιστορίες μιλούν για αξίες όπως η ανεπιφύλακτη αγάπη, οι δεσμοί ανάμεσα στα αδέρφια, η τήρηση των κανόνων συνύπαρξης, ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους κ.λπ., σε μια προσπάθεια να νιώσουν τα παιδιά ακόμα πιο κοντά στην οικογένειά τους, όποια μορφή κι αν έχει αυτή (π.χ. πολυμελής, μονογονεϊκή κ.ά.).

  • Να σας τα Πούμε; Οι Μικροί Καλαντιστές, Ιωάννα Δαλάκα – εκδόσεις Σταμούλη

Να σας τα πούμε; ρωτούν οι μικροί καλαντιστές για μια ακόμη φορά σε πείσμα των καιρών! Αλλά τι θα κάνουν τα παιδιά με τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν; Θα το μάθουμε διαβάζοντας την τρυφερή ιστορία που έγραψε η Ιωάννα Δαλάκα και εικονογράφησε η Αγγελική Δελεχά. Εκτός όμως από την απόλαυση της πρωτότυπης αυτής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας, οι μικροί μας αναγνώστες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν κάλαντα από όλη την Ελλάδα, αλλά και να αποστηθίσουν ποιήματα, να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια και να φτιάξουν βασιλόπιτα. Και φυσικά στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στην τάξη, στην εκκλησιά ή και στο κρεβατάκι τους πριν κοιμηθούν μπορούν ακούσουν το πλούσιο Cd που ετοίμασε η συγγραφέας και αφηγήτρια με την βοήθεια της οικογένειας, των φίλων και των ενοριών που στήριξαν αυτή την όμορφη προσπάθεια προσπαθώντας να μεταφέρουν στα παιδιά μας μία γνήσια αίσθηση των Χριστουγέννων.

  • Αγαπημένα κλασικά παραμύθια – εκδόσεις Ψυχογιός

Μια κόκκινη κάπα, ένα δηλητηριασµένο µήλο, ένας έξυπνος γάτος, ένα µικρό άσχηµο παπάκι, µια κολοκύθα που µεταµορφώνεται σε άµαξα, ένα σπίτι από ζαχαρωτά και ένα τέρας όχι και τόσο άγριο… Καλώς ήρθατε στον φανταστικό κόσµο των κλασικών παραµυθιών.

entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024