Στα τέλη του Οκτώβρη, η Apple διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά στη συντριπτική πλειονότητά τους φορτιστές και καλώδια φόρτισης και συγχρονισμού Lightning που έφεραν το όνομά της στο Amazon. Τώρα, νέα έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία από το αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό Trading Standards δείχνει πως απειλείται με ηλεκτροπληξία το 99% των κατόχων καλωδίου-«μαϊμού» Apple, μεταφέρει το BBC.

Ο έλεγχος αφορούσε 400 φορτιστές Apple -«μαϊμού» και έδειξε πως μόνο τρεις ήταν επαρκώς μονωμένοι ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας. Οι φορτιστές αγοράστηκαν μέσω Διαδικτύου από οκτώ χώρες, δείχνοντας πως ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους Βρετανούς.

Οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να αναζητούν την ένδειξη CE στους φορτιστές και τα καλώδια που αγοράζουν στην Ε.Ε., να εξετάζουν προσεκτικά το λογότυπο και την γραφή της επωνυμία της εταιρείας.

  • Η Apple δίνει οδηγίες για την αναγνώριση μη γνήσιων ή μη πιστοποιημένων αξεσουάρ σύνδεσης Lightning. Επίσης, επισημαίνει πως είναι η μόνη που κατασκευάζει το νεότερο καλώδιο USB-C se Lightning.  Δεν υπάρχουν καλώδια USB-C σε Lightning που χαρακτηρίζονται ως «Made for iPod/iPhone/iPad».
  • To υψηλό κόστος του καλωδίου οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση «συμβατών» καλωδίων στο ένα τρίτο της τιμής, όπου κυριαρχεί χάος με τα μη πιστοποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα όπως αποδεικνύει η έρευνα του βρετανικού φορέα. Το καλώδιο της Apple κοστίζει 29 ευρώ και ο φορτιστής 12W επίσης 29 ευρώ.

tech.in.gr