Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσιγάρο χωρίς καύση, το νέο στοίχημα της καπνοβιομηχανίας

Τσιγάρο χωρίς καύση, το νέο στοίχημα της καπνοβιομηχανίας

H Philip Morris λανσάρει ένα υποκατάστατο του τσιγάρου που απλώς θερμαίνει αντί να καίει τα φύλλα καπνού, ελπίζοντας μάλιστα ότι η νέα τεχνολογία είναι ένα βήμα για την οριστική κατάργηση του συμβατικού τσιγάρου. Ανάλογες συσκευές ετοιμάζουν κι άλλες καπνοβιομηχανίες, πολλοί όμως εμφανίζονται δύσπιστοι.

H Philip Morris λανσάρει ένα υποκατάστατο του τσιγάρου που απλώς θερμαίνει αντί να καίει τα φύλλα καπνού, ελπίζοντας μάλιστα ότι η νέα τεχνολογία είναι ένα βήμα για την οριστική κατάργηση του συμβατικού τσιγάρου. Ανάλογες συσκευές ετοιμάζουν κι άλλες καπνοβιομηχανίες, πολλοί όμως εμφανίζονται δύσπιστοι.

Το νέο τσιγάρο Iqos της Philip Morris International μόλις έφτασε στην αγορά της Βρετανίας, αναφέρει το BBC. Πρόκειται για μια μπαταρία σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, η οποία φορτίζει μια ηλεκτρονική θήκη στην οποία εισάγονται ράβδοι καπνού. Ο χρήστης απλά εισάγει τη ράβδο στη θήκη και ρουφά.

Ο καπνός που παράγεται είναι πολύ λιγότερος από ό,τι στο συμβατικό τσιγάρο, και σύμφωνα με καπνιστές που το δοκίμασαν δεν αφήνει οσμές στα ρούχα.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο χρήστης παίρνει την ίδια δόση νικοτίνης που προσφέρει το συμβατικό κάπνισμα αλλά με 90% λιγότερες τοξίνες.

Η εταιρεία επικαλείται δοκιμές που έδειξαν ότι η χρήση του Iqos προσφέρει τα ίδια οφέλη με την πλήρη διακοπή του καπνίσματος. Επισήμως, όμως, δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, και λέει απλά ότι το νέο προϊόν είναι πιθανό να προκαλεί λιγότερες βλάβες.

Η συσκευή Iqos πωλείται στη Βρετανία για 45 λίρες (53 ευρώ), ενώ ένα πακέτο των 20 ράβδων κοστίζει 8 λίρες (κάτι παραπάνω από 9 ευρώ).

Η Philip Morris φαίνεται ότι ποντάρει πολλά στη νέα τεχνολογία, δεδομένου ότι ξόδεψε 3 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του νέου υποκατάστατου.

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντρέ Καλατζόπουλος υποστήριξε ότι το Iqos είναι πιο ελκυστικό για τους καπνιστές από ό,τι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όπως είπε, μόνο το 20% όσων έχουν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο σταμάτησαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, ενώ το ανάλογο ποσοστό που καταγράφηκε σε δοκιμές του Iqos στην Ιαπωνία έφτανε το 70%.

Ο «ξεκάθαρος στόχος» της Philip Morris είναι η εξεύρεση ασφαλέστερης εναλλακτικής στο κάπνισμα, δεδομένου ότι η εταιρεία αναγνωρίζει τις βλάβες που προκαλούν τα προϊόντα της.

Πολλοί, όμως, δηλώνουν δύσπιστοι με τις προθέσεις της καπνοβιομηχανίας. «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί» είπε η Ντέμπορα Άρνοτ της οργάνωσης Action on Smoking and Health. «Η Philip Morris είναι καπνοβιομηχανία και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της προέρχεται από τις πωλήσεις τσιγάρων.

«Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, το κάπνισμα θα σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους τον 21ο αιώνα, οι περισσότεροι σε φτωχές χώρες».

»Αν η Philip Morris θέλει πραγματικά να δει το τέλος του τσιγάρου θα πρέπει να σταματήσει να προωθεί το κάπνισμα στους νέους σε όλο τον κόσμο».

Μένει εξάλλου να φανεί αν το τσιγάρο χωρίς καύση θα σημειώσει εμπορική επιτυχία: τη δεκαετία του 1980, η αμερικανική καπνοβιομηχανία Reynolds είχε λανσάρει το Premier, το οποίο περιόρισε την καύση του καπνού. Αποσύρθηκε έναν χρόνο αργότερα, με τους χρήστες να διαμαρτύρονται για την περίπλοκη διαδικασία του και μια επίγευση κάρβουνου.

Εκτός από τη Philip Morris, πάντως, συσκευές σαν το Iqos αναμένονται και από άλλες καπνοβιομηχανίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024