Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, ξεκινά το Σάββατο 3/12, στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», στην καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την ταινία «Οι θρύλοι του Βαρώνου Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν. Είναι μια από τις ταινίες του μεγάλου φετινού αφιερώματος του φεστιβάλ στα θρυλικά στούντιο Ζλιν της Τσεχίας. Στην Αμαλιάδα η […]

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, ξεκινά το Σάββατο 3/12, στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», στην καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την ταινία «Οι θρύλοι του Βαρώνου Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν. Είναι μια από τις ταινίες του μεγάλου φετινού αφιερώματος του φεστιβάλ στα θρυλικά στούντιο Ζλιν της Τσεχίας.

Στην Αμαλιάδα η έναρξη θα γίνει με την άλλη σπουδαία ταινία του Κάρελ Ζέμαν (που θεωρείται ο Τσέχος Μελιές), «Ταξίδι στην αρχή του κόσμου». Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας ξεκινά στον Πύργο («Απόλλων») με την ταινία «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), του Ελβετού Ξαβιέ Κολέ, με παρόντες τον παραγωγό της ταινίας Ditti Brook και τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Leonardo Nigro.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 4/12 στις 11:00 και το Φεστιβάλ θα διαρκέσει ως τις 10 Δεκεμβρίου, σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πύργο, Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, και Γαστούνη, δίνοντας παράλληλα στους νεαρούς θεατές την ευκαιρία να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μέσα από την Camera Zizanio.

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους), από 34 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως: φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, απώλεια, οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα.

Φέτος, το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs μετακομίζει στη φιλόξενη Αμαλιάδα. Έτσι μιλάμε στην ουσία για τρία φεστιβάλ:

  • Το φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation
  • Τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine-Cinema)
  • Την Camera Zizanio που υποδέχεται εκατονταδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Δ.Ε. της Αντιπε- ριφέρειας Ηλείας, στον Πύργο.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας -πολυβραβευμένες στην πλειονότητά- στηλιτεύουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές της UNICEF και της UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Τα διαγωνιστικά τμήματα
Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο και καλύπτει θέματα όπως: ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, η υιοθεσία, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, η ζωή στο σχολείο, οι συνθήκες φτώχιας, η ζωή στο χωριό, η κώφωση, οι φυλετικές ανισότητες, η παιδική εργασία, το δουλεμπόριο παιδιών, οι διατροφικές διαταραχές, η σύγχρονη προσφυγιά και οι συνέπειές της στην ζωή των παιδιών.

  • Δώδεκα ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους
  • Δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας
  • Δεκαεννέα διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή). Στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια πενήντα ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

16η Camera Zizanio 2016
Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στην 16η διοργάνωσή της θα προβάλει νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο. Στα διαγωνιστικά προγράμματά της, συμμετέχουν 266 οπτικο-ακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής ξεπέρασε τις 1.400!

  • Ευρωπαϊκό Τμήμα: 98 ταινίες από 27 χώρες,
  • Ελληνικό Τμήμα: 143 ταινίες,
  • Διεθνές Τμήμα: 25 ταινίες από 11 χώρες.

Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation (το μακροβιότερο του Φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project, με φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό: Τα παιδιά, χωρισμένα σε 8-10 πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες.

Παράλληλες εκδηλώσεις και αφιερώματα

  • Στα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα αφιερώματα για τα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας και για τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αρκετές από τις ταινίες τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Στις 15 ταινίες του αφιερώματος συμπεριλαμβάνονται ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ, ταινίες από δημιουργούς που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και κινηματογραφικές σχολές, ταινίες η δράση των οποίων εκτυλίσσεται από το κέντρο του ανεπτυγμένου κόσμου μέχρι το Νεπάλ, τη Μιανμάρ, τη Γκάνα, το Μαρόκο, το Περού.

Το εν λόγω αφιέρωμα αποτελεί όνειρο ετών του Δημήτρη Σπύρου, και μας μυεί στην κινηματο- γραφική παραγωγή των στούντιο του Ζλιν στην Τσεχία, με αφορμή τα 80χρονά τους. Εκεί, το 1961 δημιουργήθηκε το πρώτο παιδικό και νεανικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, το Zlin International Film Festival of Children and Youth. Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν εκεί, εισήγαγαν για πρώτη φορά στην ιστορία του σινεμά στοιχεία, μορφές, μεθόδους και τεχνικές, όπως ο συνδυασμός ζωντανής δράσης και animation, τα γυάλινα ειδώλια, οι κούκλες από συρμάτινο σκελετό, τα αναδιπλούμενα βιβλία, οι φιγούρες του θεάτρου σκιών, αλλά και η χρήση “βιομηχανικής μουσικής” στην επένδυση της ταινίας.

Αυτή η απίστευτη κινηματογραφική έκρηξη, ξεκίνησε το ’30, με την ανάπτυξη της κοινοπραξίας εταιρειών υποδηματοποιίας Bat’a και των αναγκών της για αποτελεσματική διαφήμιση. Έτσι, το 1936, φιλόδοξοι κινηματογραφιστές μετακόμισαν από την Πράγα στο Ζλιν. Στη δεκαετία του 1940, οι παραγωγές των στούντιο, άρχισαν να ψυχαγωγούν συστηματικά και το παιδικό κοινό, ενώ ξεπήδησαν μεγάλα ταλέντα: από την Ερμίνα Τίρλοβα, μέχρι τον Ζοζέφ Πινκάβα και τον φημισμένο Κάρελ Ζέμαν. Με τον καιρό, τα στούντιο του Ζλιν κατέληξαν το κυριότερο κέντρο παραγωγής παιδικών ταινιών στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί γυρίστηκαν εκατοντάδες ταινίες animation, ζωντανής δράσης, μικτής τεχνικής.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας προβάλλει φέτος μια αντιπροσωπευτική επιλογή των ταινιών αυτών.

  • Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αφιερώματα: «Zoom in European Children’s Film» και
  • «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation»

Άλλες δράσεις
Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 19ου Φεστιβάλ και της 16ης Camera Zizanio. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:

  • Τιμά τη συγγραφέα Σοφία Ζαραμπούκα και πραγματοποιεί περισσότερες από 30 επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία
  • Οργανώνει έκθεση αφίσας μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για την ισότητα των φύλων
  • Πραγματοποιεί 13 εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε διάφορα σχολεία
  • Παρουσιάζει νέους μουσικούς.

Επίσης, κατά την διάρκεια της διοργάνωσης:

  • Θα κυκλοφορεί η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά
  • Θα μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω διαδικτύου, γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)
  • Καθημερινά, πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβάλλεται το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών)
  • Οι επισκέπτες του 19ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 16ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

School Cinema
Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριο-γράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρευμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν. Φέτος θα πραγματοποιηθούν συνολικά 85 εργαστήρια και σεμινάρια.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι

  • Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν προβολές για σχολεία με δωρεάν είσοδο. Τα σχολεία πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές (email: neanikoplano@gmail.com , τηλ. 210/8664030 και 210/8664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.
  • Το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει πλήρη εκπαιδευτικό φάκελο για την γερμανική ταινία του Τόμας Χάινεμαν «Λόλα: Ένα μπιζέλι για σπίτι », προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας στην τάξη, με προβολή της ταινίας (την Πέμπτη 8/12, 15:00-18:00 στο Cineplex Ορφέας ΙΙΙ του Πύργου) και ομιλητές τον Τόμας Χάινεμαν, τη Boύλα Παπαγιάννη (διαπολιτισμική επιστήμονα), τον κριτικό κινηματογράφου Άκη Καπράνο και το Δημήτρη Σπύρου.
  • Το Νεανικό Πλάνο συνεχίζει να δημιουργεί παιδαγωγικούς φακέλους για ταινίες με εκπαιδευτική διάσταση (για τις οποίες το Νεανικό Πλάνο έχει τα δικαιώματα).
  • Ένα ακόμα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η νέα έκδοση του Νεανικού Πλάνου: Σπύρος Σιάκας, «Το Animation ως Εργαλείο Μάθησης Μεθοδολογία και Περιπτώσεις Εφαρμογής του Αnimation σε Παραδοσιακές και εξ Αποστάσεως Μορφές Μάθησης».
  • Οι προβολές των ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος και των αφιερωμάτων, γίνονται σε 16 χώρους (Δημοτικούς κινηματογράφους, εμπορικές αίθουσες και χώρους πολλαπλών εκδηλώσεων).

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν

Χώροι – Αίθουσες προβολών

Θέατρο Απόλλων (Πύργος)
Συνεδριακό κέντρο Π.Δ.Ε. (Πύργος)
Cineplex-Ορφέας (Πύργος)
Cine-Cinema (Aμαλιάδα)
Cine-Άστρον (Λεχαινά)
Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Γαστούνη)
Κινηματογραφική αίθουσα δημοτικού σχολείου Zαχάρως.
Πάνθεο 2 (Πάτρα)
Δημοτικός Κινηματογράφος Άνεσις (Αγρίνιο)
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεσολόγγι)

Κινηματογραφικά Εργαστήρια και Εκδηλώσεις
Συνεδριακό Κέντρο ΠΔΕ
Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας
Κοινωνικός Πολυχώρος Δεξαμενή
Αίθουσα ΠΕΔ
ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας/Παραρτήματα Πύργου και Αμαλιάδας
ΚΕΔΙΒΜ Εργασία Εκπαιδευτική
Τετράστιχο
Πλανώδειο
Σχολικά διδακτήρια

entertainment.in.gr

Sports in

Το supercomputer βγάζει τον πρωταθλητή στην Premier League: Ποια ομάδα θα πάρει την κούπα (vids+pic)

Μετά τη νίκη της Σίτι και τις γκέλες των Λίβερπουλ και Άρσεναλ, το supercomputer προβλέπει την εξέλιξη της Premier League και «βγάζει» τον φετινό πρωταθλητή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024