Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο εξόριστος παππούς του Τραμπ παρακαλούσε να μείνει στη Γερμανία

Όταν ο εξόριστος παππούς του Τραμπ παρακαλούσε να μείνει στη Γερμανία

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι ρίζες του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονταν μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής μέχρι οι «περιστάσεις» να αποφασίσουν: Είναι κοινή πλέον γνώση ότι ο παππούς του, Φρίντριχ, είχε κάνει περιουσία χάρη στους χρυσωρύχους της Αλάσκα πριν τελικά εγκαταστεθεί μόνιμα στις ΗΠΑ.
Ιστορικός όμως ανακάλυψε έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερέστερα πώς εξορίστηκε άπαξ και διά παντός από τη γερμανική Βαυαρία, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του να μείνει...

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι ρίζες του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονταν μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής μέχρι οι «περιστάσεις» να αποφασίσουν: Είναι κοινή πλέον γνώση ότι ο παππούς του, Φρίντριχ, είχε κάνει περιουσία χάρη στους χρυσωρύχους της Αλάσκα πριν τελικά εγκαταστεθεί μόνιμα στις ΗΠΑ. Ιστορικός όμως ανακάλυψε έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερέστερα πώς εξορίστηκε άπαξ και διά παντός από τη γερμανική Βαυαρία, παρά τις επίμονες εκκλήσεις του να μείνει…

Ο παππούς του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, ο Φρίντριχ Τρουμπ (όπως προφερόταν στο γερμανικό χώρο το επώνυμο που αργότερα «εξαμερικανίστηκε» σε Τραμπ) είχε γεννηθεί στο Κάλστατ (σήμερα ανήκει στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, αλλά τον 19ο αιώνα ανήκε στο βασίλειο της Βαυαρίας). Σε ηλικία 16 ετών, για να γλιτώσει τη φτώχεια, μετανάστευσε το 1885 στις ΗΠΑ.

Έφτασε στη Νέα Υόρκη και τελικά άρχισε πολύ πιο βόρεια, εκμεταλλευόμενος τον «πυρετό του χρυσού», να χτίζει την περιουσία του. Έχοντας όμως μείνει στις ΗΠΑ ενώ είχε φτάσει σε ηλικία που θα έπρεπε να υπηρετήσει στον στρατό της Βαυαρίας, κάτι που προφανώς δεν έκανε, η Βαυαρία του στέρησε την υπηκοότητα.

Έχοντας ήδη πάρει την αμερικανική υπηκοότητα το 1892, ο Τρουμπ επέστρεψε στο Κάλστατ όπου και γνώρισε την Ελίζαμπετ Κριστ, την οποία παντρεύτηκε και πήρε μαζί του στις ΗΠΑ. Το 1904 επέστρεψε ξανά με την οικογένειά του, πλέον, στο Κάλστατ επειδή η Ελίζαμπετ ήθελε να μείνει εκεί.

Ο ιστορικός Ρόλαντ Πάουλ, διευθυντής ινστιτούτου στη σημερινή Ρηνανία-Παλατινάτο, έριξε φως στο τι ακολούθησε, βρίσκοντας στα αρχεία τα σχετικά έγγραφα, τα οποία δημοσίευσε η Bild τη Δευτέρα (με τον μάλλον υπεραπλουστευμένο ισχυρισμό πως «άλλαξαν το ρου της Ιστορίας»).

Σε αυτά βρίσκεται η διαταγή των βαυαρικών υπηρεσιών, ημερομηνίας Φεβρουαρίου του 1905, που διέτασσε τον «αμερικανό υπήκοο Φρίντριχ Τρουμπ να εγκαταλείψει τη βαυαρική επικράτεια μέχρι την 1η Μαΐου το αργότερο, ειδάλλως θα απελαθεί».

Ο Τρουμπ ζητούσε διακαώς να του «χαριστεί» η υπηκοότητα (ο λόγος στέρησής της, ότι δεν είχε υπηρετήσει, ήταν μη αναστρέψιμος λόγω ηλικίας). Οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς, αλλά τις κορύφωσε με επιστολή που έστειλε προς τον εκτελούντα χρέη βασιλιά της Βαυαρίας, τον πρίγκιπα Λεοπόλδο.

Στην επιστολή του, ο Τρουμπ παρουσίαζε το «δουλικό αίτημά του» (υπενθυμίζεται, απευθυνόταν σε αντιβασιλέα στις αρχές του 20ου αιώνα) και παρακολούσε τον «πολυαγαπημένο και λαοφίλητο, ευγενή, σοφό και δίκαιο» Λεοπόλδο να ανατρέψει την απέλασή του.

Το Μόναχο δεν συγκινήθηκε από την επιστολή, και τελικά το καλοκαίρι του 1905 ο Φρίντριχ Τρουμπ έφυγε με τη γυναίκα του οριστικά για τις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024