Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μοναχικό «αριστερό» σαλιγκάρι βρίσκει επιτέλους αγάπη

Μοναχικό «αριστερό» σαλιγκάρι βρίσκει επιτέλους αγάπη

Χάρη στους επιστήμονες που έπαιξαν το ρόλο της προξενήτρας, ο Τζέρεμι το μοναχικό σαλιγκάρι βρήκε επιτέλους υποψήφιο σύντροφο. Ή μάλλον δύο.

Χάρη στους επιστήμονες που έπαιξαν το ρόλο της προξενήτρας, ο Τζέρεμι το μοναχικό σαλιγκάρι βρήκε επιτέλους υποψήφιο σύντροφο.

Ή μάλλον δύο.

Ο Τζέρεμι είναι ένα κοινό σαλιγκάρι του είδους Cornu aspersum, από αυτά που συναντά κανείς σε κήπους σε όλη την Ευρώπη. Τα μαλάκια αυτού του είδους έχουν πάντα, ή σχεδόν πάντα, δεξιόστροφο κέλυφος.

Ο Τζέρεμι, όμως, έχει αριστερόστροφη σπείρα, και μοιάζει με το είδωλο ενός κανονικού σαλιγκαριού στην καθρέπτη.

Αυτό σημαίνει ότι έχει γεννητικά όργανα στη δεξιά πλευρά και δεν μπορεί να ζευγαρώσει με άλλους εκπροσώπους του είδους του.

Ο Τζέρεμι βρέθηκε σε κάδο κομποστοποίησης στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να το διασταυρώσουν με κάποιο άλλο αριστερόστροφο σαλιγκάρι και ζήτησαν τη βοήθεια του κοινού για να το βρουν.

Και η βοήθεια δεν άργησε να έρθει: ο Τζέρεμι ήδη απολαμβάνει τη συντροφιά του «Λέφτι», ενός σαλιγκαριού που ζούσε ως κατοικίδιο στο σπίτι μιας γυναίκας στο Ίπσγουιτς της Βρετανίας. Η ιδιοκτήτρια τον έστειλε πακέτο όταν έμαθε για την έκκληση των επιστημόνων.

Οι δύο φίλοι «εθεάθησαν να φλερτάρουν», μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν ζευγαρώσει, αναφέρει ο γενετιστής Δρ Άνγκους Ντέιβισον.

Σύντομα θα καταφθάσει και ο τρίτος «αριστερός» της παρέας, ο οποίος εντοπίστηκε από έναν εκτροφέα σαλιγκαριών στη Μαγιόρκα της Ισπανίας και γλίτωσε παρά τρίχα το μαγείρεμα.

Όπως σχεδόν όλα τα σαλιγκάρια, ο Τζέρεμι και οι δύο υποψήφιοι σύντροφοί του είναι ερμαφρόδιτοι. Προτιμούν όμως να ζευγαρώνουν και σπάνια γονιμοποιούν τον εαυτό τους.

Η ίδια η σεξουαλική πράξη στα σαλιγκάρια είναι άκρως παράξενη: προτού ανταλλάξουν σπέρμα, τα δύο συνευρισκόμενα μαλάκια εκτοξεύουν το ένα στο άλλο αιχμηρά βελάκια που τρυπούν το δέρμα και μεταφέρουν μια ορμόνη που βοηθά στην αναπαραγωγή.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ελπίζουν τώρα να ζευγαρώσουν τον Τζέρεμι για να δουν αν οι απόγονοι θα είναι αριστερόστροφοι ή δεξιόστροφοι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ομάδα του Δρ Ντέιβισον δημοσίευσε μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology, στην οποία ανακοίνωνε την ανακάλυψη ενός γονιδίου που ελέγχει το εάν η σπείρα στο κέλυφος των σαλιγκαριών είναι δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη.

Το ίδιο γονίδιο επηρεάζει την ασυμμετρία του σώματος και σε άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Η μελέτη του, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε να ρίξει φως σε σπάνια περιστατικά στα οποία τα όργανα του σώματος αναπτύσσονται στη «λάθος» πλευρά του σώματος.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024