Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ανδρική υπόθεση η προεδρία-Μπροστά σε ιστορική στροφή οι Αμερικάνοι

ΗΠΑ: Ανδρική υπόθεση η προεδρία-Μπροστά σε ιστορική στροφή οι Αμερικάνοι

Μια ιστορική στροφή μπορεί να κάνουν την Τρίτη οι Αμερικανοί, στέλνοντας για πρώτη φορά μία γυναίκα, τη Χίλαρι Κλίντον, στον Λευκό Οίκο. Από το 1789, αρχής γενομένης από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν άνδρες. Μόνο δύο γυναίκες έχουν επιλεγεί ως υποψήφιες αντιπρόεδροι: η Σάρα Πέιλιν το 2008 και η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984. Και οι δύο ηττήθηκαν στις εκλογές.

Μια ιστορική στροφή μπορεί να κάνουν την Τρίτη οι Αμερικανοί, στέλνοντας για πρώτη φορά μία γυναίκα, τη Χίλαρι Κλίντον, στον Λευκό Οίκο.

Από το 1789, αρχής γενομένης από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν άνδρες.

Ο δρόμος ήταν μακρύς για τις γυναίκες αφότου η πρώτη υποψήφια πρόεδρος, η Βικτόρια Γούντχαλ, κατέβηκε στις εκλογές με το Κόμμα Ίσων Δικαιωμάτων. Η Γούντχαλ ήταν τότε 34 ετών, δηλαδή πολύ νέα για να είναι νόμιμη η υποψηφιότητά της. Μέχρι σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστο πόσες ψήφους έλαβε.

Πάρα πολλές χώρες, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αναθέσει σε γυναίκες τα ανώτατα αξιώματα, του πρωθυπουργού ή του προέδρου: μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Βρετανία, η Κροατία, η Νορβηγία, η Χιλή, η Νότιος Κορέα, το Ισραήλ, το Πακιστάν. Γυναίκες πρόεδροι έχουν επίσης εκλεγεί στη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Στις ΗΠΑ «είμαστε πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες» παραδέχτηκε η Τζιν Ζαΐνο, πολιτική αναλύτρια στο Κολέγιο Αϊόνα.

Μόνο δύο γυναίκες έχουν επιλεγεί ως υποψήφιες αντιπρόεδροι: η Σάρα Πέιλιν με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιος Τζον Μακέιν το 2008 και η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984 με τον Δημοκρατικό Γουόλτερ Μοντέιλ. Και οι δύο ηττήθηκαν στις εκλογές.

Δεκάδες άλλες ηττήθηκαν από τις προκριματικές εκλογές των κομμάτων τους ή ξεχάστηκαν γρήγορα, καθώς τα μικρά κόμματα των οποίων ηγούνταν δεν είχαν ποτέ καμία προοπτική να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της η Χίλαρι Κλίντον πρόβαλε κάποιες φορές τον ρόλο της ως μητέρας και γιαγιάς, όμως χρησιμοποίησε με φειδώ τη γυναικεία ταυτότητά της, γνωρίζοντας ότι θα κριθεί από τις ικανότητές της και όχι από το φύλο της.

Ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί τις κοινοτοπίες που συχνά λέγονται για τις γυναίκες, χαρακτηρίζοντας την πρώην υπουργό «αδύναμη» και «χωρίς ενέργεια».

«Η Χίλαρι Κλίντον αντιμετωπίζεται διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο» είπε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε προεκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος στο Οχάιο. Και, απευθυνόμενος συγκεκριμένα στους άνδρες ψηφοφόρους, τους ζήτησε να «κοιτάξουν μέσα τους» και να αναλογιστούν αν οι λόγοι είναι σεξιστικοί.

«Είμαι υπερήφανη που είμαι μια γυναίκα υποψήφια πρόεδρος. Θα αισθανόμουν απίστευτη τιμή αν γινόμουν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Αλλά έχω πολλή δουλειά να κάνω και ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα πουν ότι την έκανα» δήλωσε πρόσφατα η ίδια η Κλίντον σε ραδιοφωνική συνέντευξή της.

Η ιδέα να αποκτήσουν μια γυναίκα πρόεδρο δεν ενθουσίασε τους Αμερικανούς τόσο όσο η εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου πριν από οκτώ χρόνια. Σύμφωνα εξάλλου με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν να ήταν κάποια άλλη και όχι η Κλίντον, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024