Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας: «Τέρατα» πάσης φύσεως στις αίθουσες

Οι ταινίες της εβδομάδας: «Τέρατα» πάσης φύσεως στις αίθουσες

...

Αγγελική Στελλάκη

Εβδομάδα με μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον αυτή που ξεκινά την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου. Αρκετές οι ταινίες που ξεχωρίζουν (ανάμεσά τους η νέα ταινία του Κεν Λόουτς, το «Άφεριμ!», το «7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα» και το ιρανικό θρίλερ «Στη Σκιά του Φόβου») ενώ η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το κοινό στοιχείο πολλών από τις ταινίες; «Τέρατα» πάσης φύσεως: από το «τέρας» της γραφειοκρατίας στον Ντάνιελ Μπλέικ, σε αυτό των παρακολουθήσεων στον Σνόουντεν, στο παραμυθένιο τέρας του «7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα», στο -μεταφορικό- τέρας του ιρανικού θρίλερ Στη Σκιά του Φόβου και από εκεί στο «τέρας» της ανεργίας και της κρίσης στην ταινία του Δ.Αθανίτη, «Invisible».

7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα (A Monster Calls)

(4/5)

Ο 12χρονος Κόνορ καλείται να διαχειριστεί την ασθένεια της μητέρας του και την έλλειψη επικοινωνίας με τη γιαγιά του. Θα δεχθεί την επίσκεψη ενός πλάσματος που θα του αφηγηθεί τρεις ιστορίες, ζητώντας σε αντάλλαγμα μια αληθινή ιστορία από τον ίδιο τον Κόνορ. Βασισμένη στο βιβλίο του Πάτρικ Νες (ο οποίος έκανε και τη διασκευή του σεναρίου), η ταινία είναι μία συγκινητική «συνάντηση» παραμυθιού και δράματος που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη του «Ορφανοτροφείου» Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα -ενώ στα εφέ έχει εργαστεί η ομάδα που εργάστηκε στον «Λαβύρινθο του Πάνα». Η ταινία συνδυάζει ιδανικά θέαμα και συναίσθημα, με μία ευαίσθητη και θαρραλέα ερμηνεία από τον νεαρό Λούις ΜακΝτάγκαλ.

Σκηνοθεσία: Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα
Πρωταγωνιστούν: Λούις ΜακΝτάγκαλ, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, Φελίσιτι Τζόουνς

Άφεριμ!

(4,5/5)

Εξαιρετικό ρουμάνικο «γουέστερν» που θυμίζει τις ιστορίες του χότζα. Το 1834 ένας άνδρας και ο γιος του αναζητούν στην ρουμανική ύπαιθρο έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται ότι αποπλάνησε την σύζυγο ενός τοπικού προύχοντα. Στόχος να τον τιμωρήσουν σκληρά. Στη διάρκεια του ταξιδιού, ο άνδρας θα δώσει «πολύτιμα» -και ξεκαρδιστικά- μαθήματα ζωής στον γιο του, ενώ θα διαπιστώσει ότι ο ίδιος είναι μάλλον ο «πολιτισμένος» της υπόθεσης. Ευφυέστατη ταινία που συνδυάζει μαύρη κωμωδία και λαϊκές αφηγήσεις, με υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία και μια ματιά σε μία σελίδα της ιστορίας, με την οποία το σινεμά δεν έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως. Η ταινία απέσπασε Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε
Πρωταγωνιστούν: Τεντόρ Κορμπάν, Μιχάι Ρουμανέσκου, Τόμα Κουζίν

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ

(3,5/5)

Ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών είναι μία άκρως πολιτική ταινία από τον Κεν Λόουτς. Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας άνδρας που οι γιατροί του έχουν απαγορεύσει να εργαστεί, εξαιτίας προβλημάτων με την καρδιά του. Θα διεκδικήσει επίδομα από το κράτος και θα έρθει αντιμέτωπος με μια σκληρή γραφειοκρατία. Παράλληλα, θα γνωρίσει μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της, η οποία προσπαθεί και εκείνη να λάβει επίδομα από το κράτος, για να μπορέσει να ζήσει. Κοινωνικό σινεμά από τον Λόουτς -σε σενάριο Πολ Λάβερτι- σε μία ταινία συγκινητική και εξαιρετικά επίκαιρη.

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Πρωταγωνιστούν: Ντέιβ Τζονς, Χέιλι Σκουάιρς, Σάρον Πέρσι




Στη Σκιά του Φόβου

(3,5/5)

Ιρανικό θρίλερ με έντονο συμβολισμό που απέσπασε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας. Στην Τεχεράνη του 1988, εν μέσω του πολέμου Ιράν – Ιράκ, μία μητέρα με την κόρη της προσπαθούν να μείνουν ενωμένες στη διάρκεια των βομβαρδισμών. Όταν η κόρη χάνει την κούκλα της, μια σκοτεινή παρουσία θα κάνει την εμφάνισή της και θα απειλήσει την ύπαρξη των δύο γυναικών. Η ταινία, η οποία αποτελεί την επίσημη πρόταση της Βρετανίας για τα Όσκαρ (καθώς πρόκειται για συμπαραγωγή με τη Βρετανία), είναι μια έξυπνη αλληγορία που εκμεταλλεύεται το σινεμά είδους για να μιλήσει για τις δυνάμεις συντηρητισμού και σκοταδισμού στο Ιράν.

Σκηνοθεσία: Μπαμπάκ Ανβάρι
Πρωταγωνιστούν: Νάργκες Ρασίντι, Αβίν Μανσάντι




Σνόουντεν

(2,5/5)

Η ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην προγραμματιστή στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (NSA) μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Όλιβερ Στόουν έναν χρόνο μετά την προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Citizenfour. O Στόουν παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας -την απόφαση του Σνόουντεν να εργαστεί για την αμερικάνικη υπηρεσία και την απόφασή του να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το εύρος των παρακολουθήσεων-, παραδίδοντας μία σωστή, αλλά αφηγηματικά επίπεδη ταινία. Αξιέπαινη η προσπάθεια του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, αν και δεν καταφέρνει πλήρως να αποδώσει τον Σνόουντεν.

Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν
Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Μελίσα Λίο

Invisible

(2/5)


Ταινία για την κρίση από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη. Ο Άρης είναι ένας πατέρας που απολύεται από τη δουλειά του. Με τα έξοδα να τρέχουν και τον ίδιο να βρίσκεται σε απόγνωση, ο Άρης -ακολουθούμενος από τον γιο του- θα προσπαθήσει να αποδείξει στον πρώην διευθυντή του ότι δεν είναι «αόρατος». Γυρισμένο με ύφος ντοκιμαντέρ και με μία πολύ καλή ερμηνεία από τον Γιάννη Στάνκογλου -από τις καλύτερες της καριέρας του-, η ταινία εξετάζει τις συνέπειες της κρίσης. Εάν είχε μείνει στο ρεαλιστικό επίπεδο, η ταινία του Αθανίτη θα μπορούσε να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή του ασφυκτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η κρίση. Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί μεγάλο μέρος της ταινίας στο φαντασιακό επίπεδο λειτουργεί ως εμπόδιο για την ταινία.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Κόρα Καρβούνη




Blood Father: Βίαιη Δικαιοσύνη

(2/5)

Σε περιπέτεια βλέπουμε ξανά τον Μελ Γκίμπσον που επιστρέφει στους ενδιαφέροντες ρόλους μία εβδομάδα πριν δούμε στην Ελλάδα την νέα του σκηνοθετική δουλειά «Αντιρρησίας Συνείδησης» (που έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές). Η 17χρονη Λίντια γίνεται στόχος μιας εγκληματικής οργάνωσης όταν πυροβολεί κατά λάθος τον αρχηγό της. Μόνη της λύση είναι να ζητήσει βοήθεια από τον πατέρα της, τον οποίο έχει να δει πολλά χρόνια. Ο σκληρός πρώην κατάδικος καλείται να γνωρίσει καλύτερα την Λίντια και να την προστατεύσει. Βία, πυροβολισμοί, αφιλόξενα τοπία στην αμερικανική ύπαιθρο αποτελούν τα συστατικά αυτής της ταινίας, η οποία δεν έχει ωστόσο να προσφέρει κάτι πραγματικά καινούριο.

Σκηνοθεσία Ζαν Φρανσουά Ρισέτ
Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Έριν Μοριάρτι, Ντιέγκο Λούνα, Γουίλιαμ Μέισι

Μόνος στο Βερολίνο

Βερολίνο, 1940. Η πόλη έχει παραλύσει από το φόβο. Ο Όττο και η Άννα Κουάνγκελ είναι ένα ζευγάρι που ζει σε ένα φτωχικό διαμέρισμα και προσπαθεί, όπως όλοι οι άλλοι, να αποφύγει τους κινδύνους της ζωής υπό την καταπιεστική ναζιστική κυβέρνηση. Όταν, όμως, ο μοναχογιός τους σκοτώνεται στο μέτωπο, η απώλεια τούς οδηγεί σε μια απίστευτη πράξη αντίστασης. Αρχίζουν να αφήνουν καρτ ποστάλ παντού στην πόλη, στις οποίες γράφουν μηνύματα ενάντια στον Χίτλερ και τους Ναζί. Αν τους πιάσουν, η εκτέλεση είναι σίγουρη. Αληθινή ιστορία που μεταφέρεται στο σινεμά.

Σκηνοθεσία: Βίνσεντ Περέζ
Πρωταγωνιστούν: Έμμα Τόμσον, Μπρένταν Γκλίσον, Ντάνιελ Μπριλ

Οι Ευχούληδες

Μετά μια εισβολή των Μπέργκεν στο χωριό των Ευχούληδων, η Πόπη, ο πιο χαρούμενος Ευχούλης που γεννήθηκε ποτέ, και ο γκρινιάρης Κλωνάρης ξεκινούν ένα ταξίδι με στόχο την διάσωση των φίλων τους. Η αποστολή τους είναι γεμάτη περιπέτεια και ανατροπές, καθώς οι δύο αταίριαστοι σύντροφοι προσπαθούν να ανεχτούν ο ένας τον άλλον αρκετά ώστε να πετύχουν τον στόχο τους, κι έτσι θα μάθουν πολλά για την αναζήτηση της ευτυχίας, όπως και το τι μπορεί να κάνουν κάποιοι για να την αποκτήσουν. Animation από τους δημιουργούς του «Σρεκ». Η ταινία προβάλλεται και σε 3D.

Σκηνοθεσία: Μάικ Μίτσελ, Ουόλτ Ντορν

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024