Η Apple καταργεί 14 πλήκτρα λειτουργιών στους προηγμένους φορητούς υπολογιστές της 13 και 15 ιντσών και δίνει τη… λωρίδα τους σε μια οθόνη πολλαπλής αφής. Εκεί, …κατεβαίνει ένα πλούσιο μενού λειτουργιών που ταιριάζει με το πρόγραμμα που εκτελείται στην (μεγάλη) οθόνη.

 • Apple: «Επί 45 χρόνια χρησιμοποιούσαμε, μάλλον… όχι, τα Function keys»
 • Τι έκαναν τα «άχρηστα» F keys στους Mac;
  F1 Toggle full keyboard access on or off.
  F2 Move focus to the menu bar.
  F3 Move focus to the Dock.
  F4 Move focus to the active (or next) window. – Move focus to the previously active window.
  F5 Move focus to the toolbar. – Turn VoiceOver on or off.
  F6 Move focus to the first (or next) panel – Move focus to the previous panel.
  F7 Temporarily override the current keyboard access mode in windows and dialogs.
  F8-F11 Apple reserved
  F12 Hide or display Dashboard.

Από το επονομαζόμενο «Touch Bar» ελέγχεται το σύστημα καθώς και εφαρμογές καθημερινής χρήσης όπως το Mail, ο Finder, το Ημερολόγιο, το Numbers, ή το GarageBand, αλλά και το Final Cut Pro και άλλες εφαρμογές τρίτων.

Όλες οι λειτουργίες που εμφανίζονται στην οθόνη του πληκτρολογίου παρέχουν πρόσβαση είτε στο σύστημα είτε στο app, έτσι όπως επέλεξε η εταιρεία ανάπτυξης.

 • Όταν ο χρήστης πληκτρολογεί κείμενο σε ένα έγγραφο, το Touch Bar αποκτά ένα εικονικό πλήκτρο (αφής) για την προσαρμογή της γραμματοσειράς και του μεγέθους της.
 • Όταν ο χρήστης κοιτάζει έναν χάρτη στην οθόνη, το Touch Bar αποκτά κουμπιά που θα δείξουν με ένα άγγιγμα που βρίσκονται πρατήρια καυσίμων, ξενοδοχεία ή εστιατόρια στην περιοχή.

Στην άκρη της λωρίδας αφής υπάρχει ο αισθητήρας Touch ID, ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, με το άγγιγμα του οποίου γίνεται login στο MaBook Pro καθώς και επιβεβαίωση πληρωμών στο App Store ή πληρωμών με το Apple Pay.

Εάν ο χρήστης δεν αλλάξει τη σχετική ρύθμιση, στη δεξιά πλευρά του Touch Bar εμφανίζεται ένα επεκτεινόμενο Control Strip. Δίπλα στον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος δηλαδή υπάρχουν εικονικά κουμπιά από τα οποία «ξυπνάει» η Siri, προσαρμόζεται η φωτεινότητα της οθόνης ή αλλάζει η ένταση του ήχου.

Στα αριστερά του Control Strip προβλέπεται χώρος και για την εκτέλεση λειτουργιών που αφορούν app τρίτων (App region). Στην άκρη αυτής της περιοχής μπορεί να εμφανίζεται και το πολυσυζητημένο Esc (ή κάποια άλλη λειτουργία κλήσης του συστήματος).

Ως οθόνη, αυτή η μπάρα αφής απεικονίζει ό,τι μπορεί να διευκολύνει τη χρήση μιας εφαρμογής.

Έτσι, για παράδειγμα,

 • Το Touch Bar μπορεί να απεικονίζει τα Tabs ή τα Αγαπημένα του Safari browser.
 • Όταν χρησιμοποιούνται τα Μηνύματα στο Touch Bar εμφανίζονται emoji
 • Όταν γίνεται επεξεργασία φωτογραφιών στο Touch Bar εμφανίζονται τα εργαλεία κ.ο.κ.
 • Πάντως, γενικότερα το τι θα εμφανίζεται και τι όχι στο Touch Bar μπορεί να αλλάξει.

Μόνο χρήσιμες λειτουργίες για τα app: Ο χρήστης μπορεί να αφαιρέσει λειτουργίες από το Control Strip ή ακόμα και να το κρύψει, επιτρέποντας να εμφανίζονται μόνο «κουμπιά» που κάνουν κάτι χρήσιμο στην εφαρμογή που χρησιμοποιείται (στην λεγόμενη app region).

Μόνο λειτουργίες συστήματος: O χρήστης διατηρεί τη δυνατότητα να κρύψει όμως και αυτά τα εικονικά πλήκτρα, οπότε στην περιοχή που προοριζόταν για τις λειτουργίες των app μπορεί να την καταλάβει το Control Strip, με περισσότερες λειτουργίες του συστήματος εκτός από τη Siri, την ένταση του ήχου και τη φωτεινότητα της οθόνης.

tech.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr