Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κινδυνεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι να χάσουν ακόμα και στο Τέξας;

Κινδυνεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι να χάσουν ακόμα και στο Τέξας;

Οι προβλέψεις θέλουν το Τέξας, ένα από τα πλέον παραδοσιακά προπύργια των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, να αλλάζει πολιτική κατεύθυνση το 2020 και αυτό λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού του. Όμως, ίσως η έκπληξη έρθει νωρίτερα -για την ακρίβεια, τώρα- αφού η Χίλαρι μοιάζει να κλείνει την ψαλίδα.

Οι προβλέψεις θέλουν το Τέξας, ένα από τα πλέον παραδοσιακά προπύργια των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, να αλλάζει πολιτική κατεύθυνση το 2020 και αυτό λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού του.

Στην πολιτεία που συνορεύει με το Μεξικό ζουν 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 40% είναι ισπανόφωνοι.

Από τη δεκαετία του 1980 η Πολιτεία ψηφίζει σταθερά Ρεπουμπλικάνους. Ακόμα και το 2012, όταν επανεξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα, οι τεξανοί προτίμησαν τον Μιτ Ρόμνεϊ με συντριπτικό ποσοστό: 57%, έναντι 41% για τον νυν πρόεδρο.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2008, όταν ο ΜακΚέιν κέρδισε τον Ομπάμα με 13% διαφορά, ενώ ο Τζορτζ Ο. Μπους είχε κερδίσει τον Αλ Γκορ στην επεισοδιακή εκλογή του 2000 με 22% διαφορά και το 2004 τον Τζον Κέρι με 24%.

Ακόμα και στο ζήτημα των γκέι γάμων, η πολιτεία ήταν αντίθετη μέχρι να έρθει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που νομιμοποιούσε τους γάμους σε όλη την Επικράτεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Blade, ακόμα και σήμερα υπάρχει τουλάχιστον μία κομητεία στο Τέξας όπου οι υπάλληλοι αρνούνται να εκδώσουν πιστοποιητικά γάμων ομόφυλων ζευγαριών.

Για τους Δημοκρατικούς, λοιπόν, ήταν ανέκαθεν μια χαμένη υπόθεση.

Όμως αυτά αποτελούν παρελθόν. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται μεν της Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο, η διαφορά είναι διαχειρίσιμη. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει 43,6% στον Τραμπ και 38,8% στην Κλίντον. Μικρή ή τουλάχιστον αξιοπρεπής διαφορά για μια «χαμένη υπόθεση».

Μάλιστα σε άλλες έρευνες που είχαν γίνει από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα η διαφορά των υποψηφίων ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους (4%) σε μια πολιτεία που δίνει 38 εκλέκτορες.

Η εξήγηση είναι απλή. Ο Τραμπ χάνει έδαφος και στο Τέξας, επειδή οι ΗΠΑ αλλάζουν και σε αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται -ισπανόφωνοι, νέοι πιο μορφωμένοι- ο πολιτικός του λόγος δεν έχει την ίδια απήχηση. Για να μην μιλήσει κανείς για τον γυναικείο πληθυσμό…

Οι αριθμοί το αποδεικνύουν: ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σαρώνει σε ηλικίες άνω των 65 ετών και καταποντίζεται στις κατηγορίες των νεότερων ψηφοφόρων 18-29 ετών και των ισπανόφωνων.

Σημειώνεται ότι το Τέξας και η Φλόριντα είναι οι δύο πολιτείες με τον υψηλότερο αριθμό εγγεγραμμένων ισπανόφωνων ψηφοφόρων: 4,8 εκατομμύρια στην πρώτη και 6,9 εκατομμύρια στην δεύτερη.

Θα έρθει η αλλαγή το 2020, όπως λένε οι δημογραφικές τουλάχιστον προβλέψεις ή νωρίτερα, στο πρόσωπο μάλιστα της πρώτης γυναίκας (εφόσον κερδίσει) προέδρου των ΗΠΑ;

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024